Home » National » Joe Biden, la Bucuresti: Este o obligatie sfinta sa fim alaturi de dvs. si de NATO, asa ca va spun din partea presedintelui: Puteti sa va bazati pe noi!

Joe Biden, la Bucuresti: Este o obligatie sfinta sa fim alaturi de dvs. si de NATO, asa ca va spun din partea presedintelui: Puteti sa va bazati pe noi!

Vicepresedintele american Joe Biden a ajuns marti la Bucuresti, aeronava Air Force 2 aterizand pe Aeroportul Otopeni in jurul orei 15.00. Oficialul, aflat pentru a doua oara in Romania, a sustinut apoi declaratii la Baza Aeriana 90 de pe Otopeni, in fata a circa 100 de militari americani si romani. „In Romania, fortele americane au gasit un aliat de nadejde. Consider ca sinteti cea mai grozava generatie de luptatori, si nu este o exagerare. V-am vazut in Bosnia si Kosovo, in Fallujah si Kandahar, v-am vazut in conditii dure. Reprezentati un grup de patrioti care pazesc libertatea aici in Europa. Este o obligatie sfinta sa fim alaturi de dvs. si de NATO, asa ca va spun din partea presedintelui: Puteti sa va bazati pe noi!”, a declarat acesta. „Agresiunea din Crimeea ne arata ca trebuie sa colaboram. Aliatii NATO trebuie sa fie impreuna”, a mai spus Biden.

Joe Biden, imbracat cu o geaca militara, a tinut un discurs la Baza Aeriana 90 de pe Otopeni in fata a circa 100 de militari americani si romani, care fac exercitii comune in aceasta perioada.Scena pe care si-a tinut Biden discursul a fost amenajata in fata unui avion Spartan al fortelor aeriene romane, flancat de doua elicoptere Puma. Vicepresedintele Joe Biden a ajuns in Romania insotit de sotia sa, Jill. La coborarea din aeronava, cei doi au fost intampinati de ministrul roman de Externe, Titus Corlatean – care i-a oferit sotiei vicepresedintelui un buchet de flori -, si de insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile lui Joe Biden

Declaratii Joe Biden:

  • Va multumesc pentru aceasta primire. E foarte cald aici. Mi s-a spus ca va fi mai rece, dar va multumesc pentru vremea foarte buna
  • E o onoare sa vad trupele noastre lucrind impreuna in aceasta primavara in Carpati. Ultima oara cand v-am vazut lucrand impreuna a fost in Afganistan
  • E placerea mea sa iau act de tot ce faceti dvs pentru a apara si a intari popoarele din alianta noastra
  • In decursul ultimilor 25 de ani am ajuns sa cunosc si sa apreciez aceasta tara frumoasa. Am fost aici de mai multe ori. M-am intalnit cred ca aproape cu toti dintre liderii dvs.
  • Am vazut cum ati parcurs drumul de la tiranie la libertate. Am fost un sustinator inca de timpuriu a integrarii Romaniei in NATO.
  • Nu cred ca am inteles pe deplin curajul moral si fizic al poporului roman pina nu am auzit de dvs de la trupele americane din primele rinduri in Irak si Afganistan. Mi-au spus ca soldatii romani sunt niste razboinici, capabili si curajosi. 
  • Le multumesc militarilor romani. Noi suntem foarte mandrii ca lucram impreuna cu militarii romani
  • Le multumesc celor 26 de romani care si-au dat viata in Afganistan si Irak. Le datoram recunostinta
  • In Romania, fortele americane au gasit un aliat de nadejde. Nu m-am indoit niciodata de acest aspect. 
  • Romania este un partener ferm si serios din prima zi. Inca o mie de romani sint inca in Afganistan si sint multumit ca veti continua sa fiti in misiune si dupa 2014
  • Romania, astazi, gazduieste militari americani la baza aeriana de la Kogalniceanu si sustine operatiunile logistice in Afganistan. Va asamblati acum o flota de avioane F16 si faceti eforturi sa alocati 2% din PIB catre aparare, asemenea tuturor aliatilor nostri.
  • Catre militarii americani, tin sa va zic ca va consider cea mai grozava generatie de luptatori, si nu este o exagerare. V-am vazut in Bosnia si Kosovo, in Bagdad, in Fallujah si Kandahar, v-am vazut in conditii dure
  • Reprezentati un grup de patrioti care pazesc libertatea aici in Europa inca de la cel de-al doilea razboi mondial.
  • Asa cum presedintele Obama a spus, natiunile din NATO nu sunt niciodata singure, natiunile NATO nu trebuie sa fie niciodata singure
  • Este o obligatie sfinta sa fim alaturi de dvs. si de NATO, asa ca va spun din partea presedintelui: Puteti sa va bazati pe noi!
  • Agresiunea din Crimeea, la mai putin de 400 de kilometri de granita cu Romania, de granita cu NATO, ne arata ca trebuie sa colaboram
  • Granitele Europei nu trebuie sa fie din nou schimbate cu forta armelor, de aceea noi condamnam ocuparea ilegala e catre Rusia
  • Rusia continua sa destabilizeze Ucraina. Noi trebuie sa fim fermi si sa impunem costuri Rusiei. 
  • Trebuie sa fim impreuna. Strategia noastra e mai mult decit sa protestam: trebuie sa revitalizam NATO, sa iasa intarit din aceasta criza
  • Aliatii NATO trebuie sa fie impreuna
  • SUA si aliatii sai din NATO au urgentat masurile militare in aer, pe pamant si pe ape. In ultima vreme vizite ale navelor militare SUA in Marea Neagra, precum USS Truxtun, Donald Cook sau USS Taylor. La fel si exercitii militare precum Dacian-Vipe F16. Nava USS Vella Gulf va intra in Marea Neagra in urmatoarele zile si va opera vizite in porturi si exercitii maritime.
  • La fel, de la mijlocul lunii martie, SUA au facut zboruri de alimentare pentru a sustine eforturile AWACS ale NATO in Romania si Polonia.
  • Precum spune si presedintele Obama, tarile NATO nu sunt niciodata singure! 
  • Vreau sa le multumesc colegilor din Romania ca ne sprijina si ca sint alaturi de noi
  • Dumnezeu sa binecuvinteze Romania! Dumnezeu sa binecuvinteze America!

Declaratii Mircea Dusa:

  • Sintem onorati sa-l avem oaspete pe vicepresedintle Biden
  • Imi exprim angajamentul nostru solid pentru dezvoltarea parteneriatului strategic
  • Parteneriatul are mare potential de dezvoltare, mai ales in contextul actual
  • SUA sint partenerul nostru cel mai important
  • Romania nu mai este un consumator, ci un furnizor de securitate
  • Sprijinul american a fost decisiv pentru armata
  • Un alt domeniu cheie al cooperarii este domeniul antiracheta, precum si domeniul informatiilor militare
  • Va multumesc pentru colaborarea excelenta si sprijinul constant acordat trupelor romane din teatrele de operatie
  • Situatia din Ucraina reprezinta un element de ingrijorare, mai ales pentru aliatii din flancul estic al NATO
  • Vizita dvs e importanta pentru romani si exprima inca o data grija SUA fata de Romania

–-

Vicepresedintele american Joe Biden incepe, marti, o vizita oficiala de doua zile la Bucuresti, ce va fi urmata de o vizita in Cipru. Cu prilejul vizitei, oficialul american va da noi asigurari aliatilor europeni de sprijinul Statelor Unite in ceea ce priveste criza din Ucraina declansata de Rusia, a declarat luni un oficial de rand inalt din cadrul administratiei americane, citat de Reuters. Vizita lui Joe Biden face parte dintr-o serie de alte vizite in state din regiune, ce a inclus Ucraina, tarile baltice si Polonia.

„La Bucuresti, vicepresedintele se va intalni cu presedintele roman Basescu si premierul Ponta. El se va adresa de asemenea societatii civile romanesti si liderilor tinerilor si se va intalni cu trupele americane si romane ce efectueaza un exercitiu comun de dezvoltare a capacitatilor. Vicepresedintele va sublinia angajamentul ferm al Statelor Unite pentru apararea colectiva a NATO in baza Articolului 5 si isi va exprima aprecierea pentru contributia Romaniei la securitatea regionala si globala”, a informat Casa Alba intr-un comunicat difuzat la inceputul saptamanii trecute.

Potrivit oficialului citat, in timpul vizitei la Bucuresti, Biden va purta de asemenea discutii privind rolul pe care il poate avea Romania in aprovizionarea cu energie a Europei, in incercarea de a reduce capacitatea Rusiei de a se folosi de amenintarea cu taierea livrarilor de gaze ca arma politica. Rusia furnizeaza, in prezent, 30% din necesarul de gaze naturale din Europa si a amenintat in mai multe randuri cu oprirea livrarilor catre Ucraina din cauza datoriilor.
„Aceste vizite ale lui Biden au ca scop sa arate solidaritatea continua a Statelor Unite cu toti partenerii europeni, intr-un moment complicat pentru Europa”, a mai declarat, sub protectia anonimatului, acelasi oficial.
Anexarea Crimeei de catre Ucraina si suportul Moscovei pentru miscarile separatiste din estul si sudul Ucrainei au atras sanctiuni economice din partea SUA si UE. Aceasta criza va fi tema centrala a discutiilor pe care Joe Biden urmeaza sa le aiba atat la Bucuresti, cat si la Nicosia.
„Principalul mesaj al vicepresedintelui va fi unul de reasigurare a sprijinul”, a indicat sursa citata.

Sursa: hotnews.ro

Vicepresedintele american Joe Biden a ajuns marti la Bucuresti, aeronava Air Force 2 aterizand pe Aeroportul Otopeni in jurul orei 15.00. Oficialul, aflat pentru a doua oara in Romania, a sustinut apoi declaratii la Baza Aeriana 90 de pe Otopeni, in fata a circa 100 de militari americani si romani. "In Romania, fortele americane au gasit un aliat de nadejde. Consider ca sinteti cea mai grozava generatie de luptatori, si nu este o exagerare. V-am vazut in Bosnia si Kosovo, in Fallujah si Kandahar, v-am vazut in conditii dure. Reprezentati un grup de patrioti care pazesc libertatea aici in Europa.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: