Home » National » Cei mai discreți oameni de afaceri din România

Cei mai discreți oameni de afaceri din România

Pe unii din ei nu-i știu la față nici angajații, iar alții se ascund atât de bine, încât nu apar în niciun top al averilor. Zeci, dacă nu sute de multimilionari autohtoni reușesc de ani buni să se țină departe de ochii publicului

Se spune că poate intra în aproape oricare din sutele de sedii ale firmei sale fără a fi recunoscut de vreun angajat. De altfel, momentele în care imaginea sa a apărut în presă se numără pe degetele unei singure mâini și, în general, au avut loc în urmă cu mulți ani. Deși deținătorul unei averi estimate la 700 de milioane de euro, acționarul principal al grupului RCS&RDS, orădeanul Zoltan Teszari, preferă să ducă o viață modestă, departe de ochii lumii. Se spune că nu-i place să călătorească cu avionul, dar și că duce o viață sportivă. „Am luat parte alături de el la mai multe concursuri private de mountain biking sau alergare și m-a frapat cât de la locul lui este. Mă așteptam la altceva de la un om cu banii și puterea lui“, ne-a povestit un om de afaceri bihorean.

Alte surse spun că Teszari, vicecampion european la judo în 1990, ar avea o relație strânsă cu orădeanul Marius Vizer, cel care a fost președinte și vicepreședinte al Federației Internaționale de Judo timp de 13 ani. Asta ar duce, mai departe, la o relație cu anturajul lui Vladimir Putin, la rândul său fost judoka. Ceea ce ar explica prezența în consiliul de administrație al RCS&RDS a unui reprezentant al unei bănci rusești.

Mărci puternice, patroni rezervați

Probabil doar o mică parte din cei care citesc aceste rânduri nu au intrat măcar o dată în viață într-un restaurant KFC sau Pizza Hut. Sau nu au vizitat cu cel puțin o ocazie mallul Băneasa Shopping City din nordul Capitalei. Cu toate acestea, puțini știu că res­pectivele afaceri (plus multe altele, ca hotelurile Howard Johnson ori Ramada Parc din București sau patiseriile Paul și Cinnabon) sunt controlate, de obicei prin intermediul unor firme offshore, de Radu Dimofte și Gabriel Popoviciu.

Dacă cel de-al doilea nume a fost silit să apară în lumina reflectoarelor din cauza unor anchete penale începute împotriva sa în 2009, Radu Dimofte a reușit până în prezent să se țină departe de ochii publicului. La fel ca în cazul lui Zoltan Teszari, de-a lungul timpului au fost făcute publice doar câteva fotografii ale acestui misterios milionar, a cărui avere a fost estimată la circa 200 de milioane de euro. Despre Radu Dimofte se mai spune că își petrece timpul mai mult în Monaco, dar și că atunci când vine în România nu ia parte decât la evenimente private.

Doi Dani misterioși

Mult mai puțin cunoscut decât Radu Dimofte, dar aparent parte a aceluiași anturaj, este un extrem de discret investitor imobiliar numit Dan Petrescu. A nu se confunda cu fostul fotbalist, cu fostul dizindent anticomunist sau cu patronul companiei de transport Dacos, care poartă cu toții același nume. Dan Petrescu despre care vorbim acum ar fi părăsit România în timpul regimului comunist și s-ar fi întors în țară din Germania (al cărei cetățean și este) imediat după 1989, când ar fi început un parteneriat cu Ion Țiriac. Potrivit informațiilor care circulă în mediul de afaceri, el ar fi fost implicat atât în sectorul auto (din care s-ar fi retras între timp), cât și în cel imobiliar. Aparent, acesta deține circa 15-20 de parcuri comerciale închiriate către Metro, Praktiker sau Auchan. În plus, la fel ca Popoviciu, Dimofte și alți multi-milionari români, Dan Petrescu locuiește, se pare, în Monaco.

Un alt Dan care a făcut cu discreție zeci de milioane de euro în afaceri din România este ieșeanul Dan Stratan. Cunoscut mai ales ca fiind, o perioadă cel puțin, unul din ajutoarele principale ale lui Sorin Ovidiu Vântu, Stratan ar fi căpătat de la un anumit moment un grad de libertate suficient de mare încât să nu mai aibă nevoie de rețeaua lui SOV. Implicat în afaceri în publicitate, PR, IT, proiectare, dar mai ales în consultanță, Stratan a obținut în ultimii șase ani, numai de pe urma „navei amiral“ a flotei sale de companii, Romcapital Invest SA, un profit brut de 113 milioane de lei. O bună parte din acești bani provin din contracte publice.

Străinii din umbră

Despre grecul Ioannis Papalekas se spune că tace și face. Cea mai mare lovitură dată de el pe piața imobiliară locală a avut loc în 2011, când a cumpărat clădirea City Mall din București, proiect aflat în insolvență, cu 17 milioane de euro. În 2006, Papalekas vânduse aceeași clădire pentru nu mai puțin de 103 milioane de euro. În 2012, Papalekas a achiziționat Tower Center International, o clădire de birouri de lângă Piața Victoriei din Capitală, care se aflase în centrul unui scandal între proprietari și banca finanțatoare, iar în primăvara lui 2013 apetența sa pentru clădiri cu probleme s-a manifestat prin cumpărarea  (tot în București) a controversatului proiect Cathedral Plaza.

Încă și mai puțin cunoscut decât partenerul său elen este Najib El Lakis, un libanez stabilit în România în 1991. Numele său a apărut în unele din afacerile lui Papalekas și Dragoș Bîlteanu, cum ar fi proiectul imobiliar Upground sau achiziția Tower Center International. Recent, El Lakis a fost confirmat ca membru în Consiliul de Administrație al SIF Banat-Crișana, fiind prima persoană fizică ce a reușit să atingă plafonul de deținere de 5% din acțiunile acestei societăți.

Afaceri controversate

Patronul Oscar Downstream, Alin Niculae, a ieșit de puține ori din conul de umbră în care se pare că îi place să se afle. De cele mai multe ori, proprietarul companiei petroliere fără niciun angajat, dar cu o cifră de afaceri anuală de circa 600 de milioane de euro, a ajuns în atenția publicului fără voia sa. Cum ar fi, de exemplu, prin contractele de livrare de motorină în valoare de 35 de milioane de euro către CFR Călători, atribuite fără licitație anul trecut.

Tot ca urmare a unei afaceri controversate a ajuns în lumina reflectoarelor omul de afaceri clujean Rareș Criste. Oficial, acesta este administratorul Energon Power&Gas. Neoficial, în piață se spune că este și proprietarul companiei care a terminat 2012 cu afaceri de aproape 40 de milioane de euro, un profit de circa jumătate de milion de euro și numai nouă angajați. Criste este, conform unor surse din domeniu, unul dintre „băieții deștepți“ din energie, iar în toamna lui 2013 numele său a apărut într-un dosar DNA privind o mită de 1,4 milioane de euro care ar fi fost încasată de un membru al CA al Hidroelectrica în schimbul unui contract avantajos pentru Energon. În urma semnării contractului, Hidroelectrica ar fi pierdut 175 de milioane de lei, susțin procurorii.

Bogați și modești

Acționarul majoritar al Transport Trade Services, una din cele mai importante companii de transport de marfă din România, este Mircea Mihăilescu. Cel mai probabil, n-ați auzit nici de el și nici de firma sa. Cu toate că valoarea activelor deținute se apropie de 100 de milioane de euro, omul de afaceri a reușit să evite publicitatea, iar numele său este pomenit rareori de mass-media, de obicei în legătură cu o tranzacție sau contract important în care sunt implicate companiile sale.

Deși deține o firmă (American International Radio – AIR) activă în nouă țări și care a fost desemnată în mai multe rânduri drept cel mai important distribuitor Motorola în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, deși averea sa și a familiei sale a fost evaluată la peste 100 de milioane de euro, Dorel Năsui este aproape necunoscut în România. O explicație ar putea fi faptul că își petrece o mare parte din timp în Statele Unite, unde a emigrat îninte de 1989. Însă și că a încercat să nu iasă în evidență și să-și petreacă timpul liber alături de familie și prieteni.

Iar lista oamenilor cu averi de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro care reușesc să treacă aproape neobservați ar putea continua. Cu câte nume, nu știu probabil nici măcar serviciile secrete.

MILIARDARI TIMIZI

  • SUSANNE KLATTEN Proprietara gigantului farmaceutic Altana și deținătoarea unei optimi din acțiunile BMW, moștenitoarea omului de afaceri german Herbert Quandt a reușit să stea departe de atenția media până în 2009, când a fost victima unei tentative de șantaj cu conotații sexuale.
  • JOHN SALL Cu o avere de peste 3 mld. dolari, cofondatorul Institutului SAS spe­cializat în software de analiză i-a uimit pe mulți cu faptul că încă lucra ca programator și că ducea o viață relativ modestă.
  • BIRGIT RAUSING Este văduva propri­e­tarului Tetra Laval, gigantul suedez spe­ci­a­lizat în producția de ambalaje, iar averea ei și a familiei depășește 13 mld. dolari. Cu toate acestea, a reușit să ducă o viață discretă.

 
Sursa: capital.ro

Pe unii din ei nu-i știu la față nici angajații, iar alții se ascund atât de bine, încât nu apar în niciun top al averilor. Zeci, dacă nu sute de multimilionari autohtoni reușesc de ani buni să se țină departe de ochii publicului Se spune că poate intra în aproape oricare din sutele de sedii ale firmei sale fără a fi recunoscut de vreun angajat. De altfel, momentele în care imaginea sa a apărut în presă se numără pe degetele unei singure mâini și, în general, au avut loc în urmă cu mulți ani. Deși deținătorul unei averi estimate la…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: