Home » Social » Europarlamentarii aproape că s-au votat singuri: Alegeri de aflare în treabă

Europarlamentarii aproape că s-au votat singuri: Alegeri de aflare în treabă

Scrutinul desfășurat ieri pentru desemnarea celor care, în următorii cinci ani, vor reprezenta România în Parlamentul European a înregistrat un absenteism feroce. Viteza de votare a fost de numai două procente de alegători pe oră. Nici măcar incidente serioase nu au fost!

Peste 370.000 de vasluieni au fost așteptați ieri la vot pentru a-i desemna pe cei 32 de politicieni care să le apere interesele în Parlamentul European pentru următorii cinci ani. Votul a început la ora 7 și a dura până la 21.

La ora 13, prezența la vot la nivel național era de 12,54%. Județele fruntașe erau, ca de obicei, Olt, Dâmbovița, Ilfov, Teleorman și Mehedinți. În județul Vaslui, se prezentaseră puțin peste 42.500 de cetățeni cu drept de vot, respectiv 11,45% din totalul celor 372.613 persoane cuprinse în listele electorale. Din acest punct de vedere, Vasluiul se situa pe locul 30, cu peste un punct procentual sub media națională.

După cum se estima de altfel, scrutinul s-a desfășurat în condițiile unui absenteism record. Din nefericire, în lipsa unor condiționări legale, absența la vot nu face decât să avantajeze partidele mari, cu structură consolidată în teritoriu, precum și pe cele cu un electorat disciplinat, mai exact alianța aflată la putere, PSD-PC-UNPR, plus UDMR.

Până la ora 14 a zilei de ieri, se înregistraseră doar patru sesizări cu privire la posibile încălcări ale legii electorale, dintre care niciuna nu s-a confirmat.

Spre deosebire de legerile locale din 2012, ieri, comisiile de votare s-au întrunit în legalitate, numărul buletinelor de vot a fost cel corespunzător, iar ștampile au existat la toate secțiile.

Fără probleme, la Bârlad

Chiar dacă ziua de ieri a fost foarte călduroasă, ci numai bună de ieșit din casă, bârlădenii nu prea s-au înghesuit în primele ore să-i aleagă pe cei care urmează să-i reprezinte în Parlamentul European. Cu atât mai mult cu cât niciunul dintre cei peste 500 de candidați înscriși pe liste nu provine din oraș. Dintre cei peste 61.000 de bârlădeni cu drept de vot, la ora 16, puțin peste 15% se prezentaseră la urne.

Dintre cele câteva sute de pacienți cu drept de vot internați la Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman”, doar o mică parte – vreo 50 – au dorit să-și exprime opțiunile electorale. Așa cum prevede legislația în vigoare, aceștia au solicitat șefilor de secții unde erau spitalizați, încă de vineri și sâmbătă, să li se acorde dreptul de a vota. În cazul persoanelor din Bârlad, au fost trimise urne mobile de la secțiile de votare unde sunt arondate, iar în cazul celor din mediul rural sau din alte județe, a fost trimisă urna mobilă de la secția nr. 68 (cea de care aparține spitalul).

Pentru a vedea care sunt preferințele bârlădenilor în ceea ce privește formațiunea politică preferată, am întrebat mai multe persoane abia ieșite din secțiile de votare pe cine au pus ștampila. Din zece intervievați, patru au spus că au votat cu PDL, trei cu alianța PSD-UNPR-PC, doi cu PNL și unul cu Partidul Ecologist Român.

„Am votat cu ecologiștii. M-am săturat de toate celelalte partide. Mereu am votat cu PSD sau cu PDL, dar nu au făcut nimic nici pe plan local și nici în Parlament. Acum am decis să votez cu Partidul Ecologist, ca să dau o șansă și celor mai slab cotați în sondaje. Nici nu știi de unde sare iepurele”, spunea o bârlădeancă arondată Secției 81.

„După ce s-a destrămat USL, am rămas fidelă PSD. Am votat lista alianței PSD-UNPR-PC pentru că au oameni competenți, cu experiență, care au puterea să facă ceva în Parlamentul European. Evident că nu-i cunosc pe toți cei 42 de pe listă, dar printre candidați sunt nume sonore din politica românească și poate reușesc să facă ceva pentru țară”, a declarat o vârstnică în fața Secției 89.

Probleme la Dimitrie Cantemir

Alegerile europarlamentare au coincis cu alegerile locale organizate în comuna Dimitrie Cantemir. Aici, sătenii au fost chemați la urne pentru a-și alege primarul după ce fostul edil a decedat. Stupoare: patru dintre cei cinci președinți ai secțiilor de votare au fost schimbați întrucât, cu o seară înainte de alegeri, din cauza necunoașterii procedurilor, au plecat acasă cu tot cu ștampilele de control. Măsura a fost luată de prefectul Andrei Puică. Primarul interimar, Ioan Antohi, care este și candidat, a depus însă o contestație la Biroul Electoral, declarându-se nemulțumit de decizia prefectului.

Reamintim că primarul comunei Dimitrie Cantemir, Viorel Florea, a decedat în luna ianuarie, din cauza unor complicații medicale, la vârsta de 51 de ani. Edilul candidase pe listele USL, câștigând la alegerile din anul 2012 cel de-al treilea mandat de primar. Atribuțiile sale au fost preluate de viceprimarul liberal Ioan Antohi, care este văzut drept favoritul cursei electorale. Antohi a deținut funcția de viceprimar în ultimii șase ani.

Scrutinul desfășurat ieri pentru desemnarea celor care, în următorii cinci ani, vor reprezenta România în Parlamentul European a înregistrat un absenteism feroce. Viteza de votare a fost de numai două procente de alegători pe oră. Nici măcar incidente serioase nu au fost! Peste 370.000 de vasluieni au fost așteptați ieri la vot pentru a-i desemna pe cei 32 de politicieni care să le apere interesele în Parlamentul European pentru următorii cinci ani. Votul a început la ora 7 și a dura până la 21. La ora 13, prezența la vot la nivel național era de 12,54%. Județele fruntașe erau, ca…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: