Home » National » Google a creat un site pentru cererile utilizatorilor privind ștergerea de informații sensibile

Google a creat un site pentru cererile utilizatorilor privind ștergerea de informații sensibile

Google a creat un site special și o comisie de experți în internet pentru a ajuta compania să decidă asupra cererilor cetățenilor europeni care vor ca Google să șteargă din rezultatele căutărilor online linkuri către pagini care conțin informații sensibile.

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis la mijlocul lunii mai că utilizatorii pot cere Google și altor motoare de căutare pe internet să șteargă din rezultatele căutărilor online unele link-uri către știri, decizii judecătorești și alte documente care conțin informații inadecvate, irelevante sau care încalcă dreptul la viață privată, scrie cotidianul Wall Street Journal. Decizia CEJ a trimis o undă de șoc în industria IT și a lovit deosebit de puternic Google, operatorul celui mai mare motor de căutare online.

Persoanele trebuie să aibă dreptul să ceară ștergerea unor informații, întrucât impactul asupra lor a ceea ce apare în căutările online este imens, a afirmat CEJ, adăugând însă că trebuie găsit un echilibru în privința interesului public, mai ales în cazul unor indivizi cu rol proeminent în societate.

Ambiguitatea limbajului CEJ ar putea reprezenta cea mai mare problemă pentru companii, care trebuie acum să interpreteze decizia. Dezactivarea link-urilor poate fi impusă și atunci când informațiile au fost publicate respectând legea.

Noul site al Google, prezentat vineri, permite unei persoane rezidente în Europa să transmită adrese web pe care le vrea eliminate din căutările online după numele său. Persoanele trebuie să-și prezinte și numele, adresele de email, să furnizeze o poză pentru identificare, să explice în ce mod pagina web respectivă are legătură cu ei și de ce este „irelevantă, depășită sau inadecvată”.

Linkurile vor fi eliminate doar pentru rezultatele căutărilor inițiate din UE, potrivit Google. Compania americană a anunțat că va analiza fiecare cerere, inclusiv dacă există interes public pentru linkul care va fi eliminat din căutări, precum ar fi informațiile despre scheme de înșelăciune, malpraxis profresional, condamnări penale sau comportament al angajaților publici. „Curtea impune Google să ia decizii dificile privind dreptul unei persoane de a fi uitate online și cel al publicului de a ști”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Google va colabora cu autoritățile de protecție a datelor pentru a implementa hotărârea. Din comisie fac parte Luciano Floridi – filozof la Institutul Internetului de la Oxford, Frank La Rue – raportor special al ONU pentru protecția libertății de exprimare, Peggy Valcke – director la facultatea de drept a Universității Leuven, José- Luis Piñar – academician care a lucrat în trecut pentru agenția de protecție a datelor din Spania, precum și Jimmy Wales – cofondator al enciclopediei online Wikipedia. Președintele executiv al Google, Eric Schmidt, și șeful departamentului juridic al companiei, David Drummond, vor conduce comisia. Scopul comisiei va fi să promoveze o discuție amplă asupra implicațiilor deciziei CEJ, fără să poată decide politica Google.

Google a primit deja mii de cereri pentru ștergerea de linkuri de la rezidenți europeni. Compania nu a eliminat încă linkuri, dar dezvoltă politicile și procesele necesare pentru a face acest lucru, a spus un purtător de cuvânt.

Sursa: mediafax.ro

Google a creat un site special și o comisie de experți în internet pentru a ajuta compania să decidă asupra cererilor cetățenilor europeni care vor ca Google să șteargă din rezultatele căutărilor online linkuri către pagini care conțin informații sensibile. Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis la mijlocul lunii mai că utilizatorii pot cere Google și altor motoare de căutare pe internet să șteargă din rezultatele căutărilor online unele link-uri către știri, decizii judecătorești și alte documente care conțin informații inadecvate, irelevante sau care încalcă dreptul la viață privată, scrie cotidianul Wall Street Journal. Decizia CEJ a trimis o…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: