Home » Sanatate » Acoolul, caria din sistemului sanitar

Acoolul, caria din sistemului sanitar

La Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui sunte internate, lunar, circa 50 de persoane ca urmare a consumului exagerat de alcool. Pentru reabilitarea lor, statul cheltuie câte 200 de lei pe zi, iar media duratei de spitalizare este de cinci zile. Cum sistemul sanitar românesc este unul de tip social și nu permite tratarea cazurilor de acest gen contra-cost, sume importante din bugetul sănătății sunt epuizate inutil. Medicii psihiatri consideră că fondurile pentru campaniile împotriva consumului de droguri sunt prost gestionate, fiind vizate doar substanțele halucinogene, când, de fapt, cel mai folosit drog este alcoolul.

Andrei STESCU

Numărul internărilor pe Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui a crescut, în acest an, cu circa 30 de procente. Cazuistica este formată în principal din pacienți cu demență, Alhzeimer și schizofrenie, la care se adaugă nelipsitele etilisme acute. Lunar, la Psihiatrie sunt internați, în medie, 50 de pacienți ca urmare a consumului de alcool.

“Suntem singura secție care înregistrăm o creștere a numărului de internări. În general, adresabilitatea la spital a scăzut. Avem în fiecare lună între 40 și 60 de internări ca urmare a comsumului de alcool”, spune dr. Dragoș Vochin, șeful Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Pentru îngrijirea unui pacient cu etilism acut, se cheltuie circa 200 de lei zi. Durata medie de spitalizare pentru un astfel de pacient este de cinci zile. La un calcul sumar, statul cheltuie pentru tratarea unui bețiv circa zece milioane de lei vechi. Raportat la numărul total de internări, o jumătate de miliard din bugetul sănătății se cheltuie lunar pentru a trata consumatorii de alcool vasluieni. Pe an, suma ajunge la șase miliarde de lei vechi!

Alcoolul, cel mai periculos drog

Sistemul sanitar românesc este unul de tip social și nu permite tratarea contra-cost a etilismelor acute. Deputatul de Bârlad Tudor Ciuhodaru a avut încă de acum patru ani o inițiativă legislativă în acest sens, care a rămas la stadiul de… inițiativă.

Pe de altă parte, medicii pshiatri spun că toate campaniile împotriva consumului de droguri se centrează asupra produselor stupefiantelor, fiind omis taman cel mai de temur drog, alcoolul.

Consider că este o prostie să se facă campanii antidrog pe care se cheltue miliarde. Ar trebui ca o parte din acesti bani să se ducă în campanii împotriva consumului de alcool. Intoxicația cu etanol e cea mai periculoasă. Le ia mințile oamenilor și în plus sunt și costuri de spitalizare foarte mari. Se consumă inutil din resursele spitalului”, a mai spus dr. Dragoș Vochin.

La Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui sunte internate, lunar, circa 50 de persoane ca urmare a consumului exagerat de alcool. Pentru reabilitarea lor, statul cheltuie câte 200 de lei pe zi, iar media duratei de spitalizare este de cinci zile. Cum sistemul sanitar românesc este unul de tip social și nu permite tratarea cazurilor de acest gen contra-cost, sume importante din bugetul sănătății sunt epuizate inutil. Medicii psihiatri consideră că fondurile pentru campaniile împotriva consumului de droguri sunt prost gestionate, fiind vizate doar substanțele halucinogene, când, de fapt, cel mai folosit drog este alcoolul. Andrei…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: