Home » National » Băsescu, despre nominalizările premierului pentru Buget și Cultură: Poate se gândește la alte soluții/ Ponta își menține propunerile: Declarațiile lui Băsescu sunt de cârciumă

Băsescu, despre nominalizările premierului pentru Buget și Cultură: Poate se gândește la alte soluții/ Ponta își menține propunerile: Declarațiile lui Băsescu sunt de cârciumă

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, referitor la nominalizările transmise de premier pentru funcțiie de ministru al Culturii și ministru delegat al Bugetului, că le consideră „nepotrivite”, ceea ce nu înseamnă că astăzi le-a și respins. Premierul Victor Ponta a declarat că își menține propunerile ca Rozalia Biro și Claudiu Manda să fie miniștri și că va înainta alte nume doar dacă președintele le respinge pe cele actuale, argumentând că declarațiile lui Băsescu nu au nicio valoare și nu vrea să comenteze afirmații „de cârciumă”.

DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI

– Nu le resping pentru că am riscul de a primi două nominalizări mai catastrofale, scuze pentru termen, mai rele decât aceasta.

– O să mă întrebați de ce nu îi resping. Si aici am o mare îngrijorare, cunoscând marfa, pe premier.

– Apelul meu e ca domnul premier să se uite către alți tineri, avem riscul uriaș să decredibilizăm promovarea tinerilor în Guvern.

– Transmit public rugămintea ca până marți-miercuri poate se gandeste la alte soluții, care să fie reprezentative pentru Guvern.

– Eu sunt de acord cu promovarea tinerilor și am făcut-o, au confirmat cea mai mare parte dintre ei.

– Vă asigur că am făcut toate eforturile să înteleg logica acestor desemnări.

– Cred ca domnul Manda nu e potrivit pentru această funcție, încerc să îmi imaginez discuția cu FMI, UE și Banca Mondială cu cei doi miniștri unul lângă altul, doamna Petrescu încercând să acopere golul de la CAS și să rezolve problema MTO cu sufletul și domnul Manda cu experiența de la casa de cultură a studenților.

– Mi se pare nepotrivită desemnarea de la Buget. Cea mai complexă experiență a domnului Claudiu Manda este legată de funcția de director la Casa Studenților din Craiova. Singurul calcul economic care se face acolo e eventual valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă. Ministrul Bugetului înseamnă mult mai mult.

– Exprim rezerve față de această nominalizare și vreau să fiu foarte bine înteles: nu sunt adeptul ideii că fiecare minister trebuie să aibă neapărat un specialist în fruntea lui. Dar când vorbim de Ministerul Culturii, unde ministrul servește elita culturală a țării, cred că o legatură cu această elită trebuie să existe.

– Nu aș vrea ca ministrul Culturii să fie urmărit de poveștile cu copii bipezi din familie sau de pe intinsul patriei care arată o nețntelegere deplină a limbii române.

– Aș vrea să fiu bine înteles, am apreciat foarte mult miniștri ca domnul Marko Bela sau modul cum și-a desfășurat mandatul Kelemen Hunor

– Ministerul Culturii nu are foarte mulți bani, dar lucrează cu intelectualitatea din România, cu creatorii. Cultura românească este în proporție de circa 90% o cultură de limbă română.

– La ministerul Culturii, doamna Rozalia Biro, de la dânsa am aflat că nu are niciun biped în familie și că în România se nasc tot mai puțini bipezi. Cred că avem o problemă complicată de întelegere perfectă a limbii române

– În ce privește nominalizările, eu le consider nepotrivite, ceea ce nu înseamnă că azi le-am și respins.

Ponta își menține propunerile pentru Biro și Manda: Declarațiile lui Băsescu sunt de cârciumă

Premierul Victor Ponta a declarat că își menține propunerile ca Rozalia Biro și Claudiu Manda să fie miniștri și că va înainta alte nume doar dacă președintele le respinge pe cele actuale, argumentând că declarațiile lui Băsescu nu au nicio valoare și nu vrea să comenteze afirmații „de cârciumă”.

„Declarațiile de televizor ale președintelui Băsescu nu au nicio valoare pentru mine. Nu vreau să intru în acest discurs de cârciumă al domnului Băsescu. Eu mi-am făcut datoria, Băsescu, la Cotroceni sau la Cireșica, poate să comenteze ce vrea”, a spus Ponta la România TV.

În opinia șefului Executivului, specialiștii lucrează în ministere ca funcționari, iar miniștrii sunt oameni politici care își asumă decizii și au sprijin pentru aceste decizii, răspunzând politic pentru măsurile adoptate.

El a precizat totodată, la Antena 3, că a aflat punctul de vedere al Președinției doar prin intermediul presei, dar că poziția șefului statului este una pur politico-neserioasă și a apreciat că președintele Traian Băsescu a fost – parafrazându-l pe acesta – „mai catastrofal decât el însuși, ceea ce nu e ușor”.

Ponta a arătat totodată că Guvernul lucrează cu votul Parlamentului, iar președintele are doar atribuția de a verifica propunerile din punct de vedere legal.

„Nu președintele pune miniștri”, a argumentat Ponta, arătând în același timp că, potrivit unei decizii anterioare a Curții Constituționale, șeful statului poate respinge o singură dată propunerea de ministru fără niciun argument legal.

Sursa: mediafax.ro

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, referitor la nominalizările transmise de premier pentru funcțiie de ministru al Culturii și ministru delegat al Bugetului, că le consideră "nepotrivite", ceea ce nu înseamnă că astăzi le-a și respins. Premierul Victor Ponta a declarat că își menține propunerile ca Rozalia Biro și Claudiu Manda să fie miniștri și că va înainta alte nume doar dacă președintele le respinge pe cele actuale, argumentând că declarațiile lui Băsescu nu au nicio valoare și nu vrea să comenteze afirmații "de cârciumă". DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI - Nu le resping pentru că am riscul de a primi două nominalizări…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: