Home » Sanatate » Focarul de hepatită a fost confirmat

Focarul de hepatită a fost confirmat

Autoritățile sanitare vasluiene au confirmat existența unui focar de hepatită A în localitatea Păltiniș, comuna Băcești, după ce probele de laborator au arătat prezența virusului hepatic la cele 11 persoane în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Andrei STESCU

La finele săptămânii trecute, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au confirmat existența focarului de hepatită de la Păltiniș.

„Primul caz, confirmat serologie, s-a înregistrat la un pacient de sex masculin, de 25 ani, izolat în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului de Urgență Vaslui. În data de 30.07.2014, 11 cazuri a fost internate în secția Boli Infecțioase a aceluiași spital. Rezultatele probelor recoltate au confirmat hepatita virală tip A. În cursul zilei de joi, 31.07.2014, au fost internate încă 9 persoane cu suspiciune de hepatită virală acută tip A. Dintre acestea, 6 persoane au serologie pozitivă pentru HAV, 2 persoane îndeplinesc criteriile clinice și epidemiologice pentru HAV și o persoană îndeplinește criteriul clinic și urmează a fi investigată serologie”, se arată într-un comunicat de presă remis e DSP Vaslui.

Până pe 1 august, erau confirmate serologic 18 cazuri (din care 15 la copii până în 14 ani, două cazuri confirmate epidemiologic (ambele la copii) și un caz cu simptomatologie clinică.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui continuă imunizarea locuitorilor din satul Păltiniș, astfel încât să nu mai fie înregistrate cazuri noi de îmbolnăvire.

„Continuăm acțiunea de identificare și vaccinare a contacților. Echipa DSP s-a deplasat în zonă și au fost luate primele măsuri: au fost vaccinați 16 copii (cu vârste cuprinse între 2 și 15 ani) și cinci adulți (cu vârste cuprinse între 18-25 ani). Se va continua imunizarea copiilor cu vaccin anti-hepatită virală tip A; au fost recoltate 3 probe de apă din surse publice, care în momentul de față se află în lucru; s-a efectuat dezinfecția latrinelor familiilor în care se înregistrează cazurile de îmbolnăvire; s-a demarat acțiunea de curățare și dezinfectare a fântânilor; s-a pus la dispoziția familiilor soluție clorigenă pentru dezinfecția veselei; s-a efectuat educație sanitară”, se mai arată în comunicatul de presă menționat.

Hepatita virală acută tip A este cunoscută ca „boala mâinilor murdare”, fiind o boală cu transmitere pe cale digestivă. Cea mai bună metodă de prevenire este vaccinarea, care ajută la întărirea imunității împotriva virusului hepatitei A.

De asemenea, există câteva reguli de igienă care trebuie respectate cu rigurozitate pentru a evita infectarea cu virusul hepatitic A, în primul rând, spălatul mâinilor cu săpun de fiecare dată când este utilizată toaleta sau înainte de a prepara mâncarea ori atunci când se ia masa. În plus, este nevoie ca fructele și legumele să fie spălate înainte de a fi consumate și mâncărurile insuficient gătite trebuie evitate.

Autoritățile sanitare vasluiene au confirmat existența unui focar de hepatită A în localitatea Păltiniș, comuna Băcești, după ce probele de laborator au arătat prezența virusului hepatic la cele 11 persoane în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Andrei STESCU La finele săptămânii trecute, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au confirmat existența focarului de hepatită de la Păltiniș. „Primul caz, confirmat serologie, s-a înregistrat la un pacient de sex masculin, de 25 ani, izolat în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului de Urgență Vaslui. În data de 30.07.2014, 11 cazuri a fost internate în secția…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: