Home » Sanatate » Apă necorespunzătoare, risc de boală

Apă necorespunzătoare, risc de boală

Cele 21 de persoane cu hepatită virală acută de tip A din localitatea Păltiniș, comuna Băcești, au băut apă improprie consumului, aunuță oficialii Direcției de Sănătate Publică Vaslui. Situația este similară în mai bine de jumătate din județ, conform probelor analize în laboratoarele instituției.

Andrei STESCU

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, trei fântâni din localitatea Păltiniș, comuna Băcești, sunt necorespunzătoare din punct de vedere microbiologic.

“Au fost recoltate probe de apă din trei surse publice, iar rezultatele de laborator au arătat o încarcătură microbiană peste limita admisă”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.

“Acum am primit și eu analizele de la DSP Vaslui, știu problema. Am curățat fântânile, dar deocamdată singura soluție imediată este ca cetătenii să fiarbă apa, Mâine am să vorbesc cu domnul director la Centrul Medico-Social să încerc să le car de acolo niște apă și sperăm ca în două, trei zile să se rezplve problema cu fântănile. E greu, altfel noi am depus și hârtii la Consiliul Județean Vaslui pentru aducțiune cu apă, dar treaba asta este de durată”, a declarant Horațiu Cărăușu, primarul comunei Băcești.

În localitatea Păltiniș, acolo unde autoritățile au confirmat existența unui focar de hepatită virală acută de tip A, după 21 de cazuri de îmbolnăvire, se continuă vaccinarea celor care au intrat în contact cu persoanele bolnave, s-a efectuat dezinfecția latrinelor familiilor în care se înregistrează cazurile de îmbolnăvire, s-a demarat acțiunea de curățare și dezinfectare a fântânilor, s-a pus la dispoziția familiilor soluție clorigenă pentru dezinfecția veselei și s-a efectuat educație sanitară în rândul populației. Localitatea are o populație de aproximativ 300 de locuitori.

La nivel de județ, lucrurile nu stau mai roz în ceea ce privește sursele publice de apă. Din totalul de 133 probe analizate în ultimele trei luni în laboratorul DSP Vaslui, 68 au fost necorespunzătoare, din care 21 numai bacteriologic, 30 numai fizico-chimic , iar bacteriologic și fizico-chimice 17.

Cele 21 de persoane cu hepatită virală acută de tip A din localitatea Păltiniș, comuna Băcești, au băut apă improprie consumului, aunuță oficialii Direcției de Sănătate Publică Vaslui. Situația este similară în mai bine de jumătate din județ, conform probelor analize în laboratoarele instituției. Andrei STESCU Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, trei fântâni din localitatea Păltiniș, comuna Băcești, sunt necorespunzătoare din punct de vedere microbiologic. “Au fost recoltate probe de apă din trei surse publice, iar rezultatele de laborator au arătat o încarcătură microbiană peste limita admisă”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: