Home » National » Patru mesaje de la Mugur Isarescu pentru Guvern: faceti reforme structurale asa cum ati promis, creati locuri de munca si stimulati inovatia, atentie cum cheltuiti banii si nu va mai bazati pe cartile de economie!

Patru mesaje de la Mugur Isarescu pentru Guvern: faceti reforme structurale asa cum ati promis, creati locuri de munca si stimulati inovatia, atentie cum cheltuiti banii si nu va mai bazati pe cartile de economie!

In conferinta de presa de miercuri, Guvernatorul BNR nu s-a adresat ziaristilor prezenti in sala Mitita Constantinescu, nici economistilor sefi din bancile comerciale care au fost prezenti si cu atat mai putin boardului BNR, aflat in mare parte in sala. S-a adresat in mod subtil Guvernului, caruia i-a adresat cel putin patru mesaje. Desigur, in mod indirect intrucat tehnic, BNR e independenta, adica nu primeste si nu da sfaturi. Isarescu s-a adresat presei, stiind ca aceasta ii va transmite mesajele, iar Guvernul i le va citi. 

  • Primul mesaj: Guvernul sa faca reformele structurale la care s-a angajat!

Daca vrem sa adoptam euro, sa ne facem temele in privinta reformelor pe care le avem de facut. „Incertitudinile  dintr-un an electoral privind implementarea reformelor structurale conform calendarelor stabilite cu FMI si Comisia Europeana prezinta riscul de a creste inflatia. Romania a indeplinit in aceste luni si ultimul criteriu necesar din punct de vedere al criteriilor de la Maastricht”, a spus Isarescu. O amanare a reformelor ar avea serioase consecinte nu doar asupra credibilitatii sau a inflatiei, ci ne-ar indeparta pe termen nedefinit de trecerea la moneda unica. „M-a intrebat cineva cand vom intra in zona euro. I-am spus ca atunci cand vom avea o autostrada care sa strabata Carpatii. Atunci vom intra!”, a spus Isarescu.

  • Al doilea mesaj: BNR si-a cam facut temele, acum mingea e la Guvern. „Cresterea economica nu depinde de inflatie, ci de cresterea locurilor de munca, de stimularea inovatiei si a managementului performant„, a explicat Isarescu

BNR si-a facut treaba, dar e nevoie de mult mai mult. Sa crestem numarul locurilor de munca, sa stimulam managementul performant (vezi esecul proiectului management privat la Stat), sa stimulam munca si inovatia. Stimularea muncii se poate face si prin canalul reducerii taxarii ei (scaderea CAS la angajator) si prin reformarea pietei muncii (despre care Guvernatorul a spus ca se observa o redresare lenta).

  • Al treilea mesaj: Teoriile e care le invatam din carti nu mai sunt valabile. Trebuie sa te adaptezi din mers noilor situatii


Cine s-ar fi gandit ca intr-o tara care are la granita conflicte deschise, vor fi intrari masive de capitaluri? Si eu am invatat in scoala ca aceste zone sunt ocolite de investitori. Ei bine, practca ne-a aratat ca ne-am confruntat cu intrari de capital, cu o crestere neta a rezervei BNR si cu o  apreciere a leului!  Sigur, o parte din bani intra, stau putin si peaca. Altii raman. Dar trebuie gestionati toti, a mai adaugat Guvernatorul.

  • Al patrulea mesaj: Banii au randamente  din ce in ce mai mici, aveti mare grija cum ii utilizati!

„Discutam de dobanzi real negative in lume, si asta la nivel nominal! Devine o problema plasamentul banilor pentru a  obtine un randament bun. Pe acest fond, nu e de mirare ca si bancile comerciale reduc dobanzile la depozite. Avem un exces masiv de lichiditate pe piata interna”, a spus miercuri Isarescu. 

Reamintim ca miercuri, Guvernatorul BNR a sustinut o conferinta de presa in care a vorbit despre perspectivele cresterii preturilor din Romania, la finalul ei multumindu-i viceguvernatorului Cristi Popa pentru activitatea in cadrul bancii de emisiune.

Sursa: hotnews.ro

In conferinta de presa de miercuri, Guvernatorul BNR nu s-a adresat ziaristilor prezenti in sala Mitita Constantinescu, nici economistilor sefi din bancile comerciale care au fost prezenti si cu atat mai putin boardului BNR, aflat in mare parte in sala. S-a adresat in mod subtil Guvernului, caruia i-a adresat cel putin patru mesaje. Desigur, in mod indirect intrucat tehnic, BNR e independenta, adica nu primeste si nu da sfaturi. Isarescu s-a adresat presei, stiind ca aceasta ii va transmite mesajele, iar Guvernul i le va citi.  Primul mesaj: Guvernul sa faca reformele structurale la care s-a angajat! Daca vrem sa adoptam…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: