Home » National » Kovesi: Ministerul Finanțelor, nu DNA, se ocupă de executarea silită în dosarul ICA. Antena 3 nu este parte în dosar

Kovesi: Ministerul Finanțelor, nu DNA, se ocupă de executarea silită în dosarul ICA. Antena 3 nu este parte în dosar

Șeful DNA, Codruța Kovesi, a declarat luni, că Direcția a fost desemnată de instanță să identifice și să indisponibilizeze conturi și imobile pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ICA, iar executarea o va face statul, prin MFP, Antena 3 nefiind parte în cauză.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a precizat că în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare există o hotărâre judecătorească definitivă care are putere de lege, și, ca orice lege, are putere executorie. În acest context, Kovesi a spus că neagă categoric afirmația că Antena 3 este confiscată de DNA sau de orice altă instituție a statului, întrucât Antena 3 nu a avut nicio calitate în acest proces, în care au fost condamnate definitiv mai multe persoane, printre care și Dan Voiculescu. Codruța Kovesi a subliniat că jurnaliștii de la Antena 3 nu au fost implicați în dosarul ICA și nu s-a dispus de către instanță, prin decizia definitivă, confiscarea unor bunuri de la aceștia, pentru recuperarea prejudiciului de aproximativ 60 de milioane de euro.

Șeful DNA a precizat că hotărârea de condamnare nu are legătură cu libertatea presei. „Libertatea presei nu o garantează premierul sau orice altă persoană, ci legea”, a mai spus Kovesi laAdevărul Live. Procurorul șef al DNA a adăugat că prin decizia definitivă a instanței, s-a pus sechestru pe mai multe imobile și conturi, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ICA, iar toate bunurile care vor fi identificate, până la concurența sumei stabilite, trec în proprietatea statului. Kovesi a subliniat că, așa cum se arată foarte clar în decizia definitivă a instanței, DNA a fost desemnată nu ca organ de executare, ci de identificare a acestor bunuri și de indisponibilizare a lor. Mai departe, DNA va comunica instituțiilor care au atribuții de executare, în speță Ministerului Finanțelor, ce bunuri au fost identificate. De asemenea, DNA va urmări modul în care s-a realizat procedura de executare, iar când constată că a fost recuperat prejudiciul așa cum a hotărât instanța, activitata Direcției în acest caz încetează. Kovesi a reafirmat că postul de televiziune Antena 3 nu are calitate în acest dosar, fiind doar chiriaș într-o clădire a unei societăți comerciale în cazul căreia instanța a dispus confiscarea.

După ce clădirea trece în proprietatea statului, în urma executării silite, de care se obicei se ocupă Ministerul Finanțelor, de obicei prin ANAF, se va stabili ce se întâmplă mai departe cu clădirea, dacă ea va fi vândută la licitație.

Kovesi a precizat că nu este treaba DNA dacă, mai departe, contractul de închiriere a clădirii încheiat cu Antena 3 va fi sau nu prelungit de noul proprietar al imobilului.

Șeful DNA a mai spus că Dan Voiculescu a fost audiat în dosare de șantaj și acesta a spus că nu are nicio calitate în postul de televiziune Antena 3 și nici cu politica editorială a acestuia.

Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, vineri, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, și Sorin Pantiș, fost ministru, la șapte ani de închisoare.

În același dosar, fostul director al Agenției Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa, a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost șef al Direcției Juridice din ADS, a primit șase ani de închisoare. Tot la șase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost șef al Direcției de Privatizare-Concesionare din ADS.

Flavius Adrian Pop, fost șef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin și Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene și Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Curtea de Apel a mai decis ca sediul posturilor Antena și cel al grupului de firme Grivco să fie confiscate.

Totodată, magistrații de la CAB au decis să îi confiște lui Dan Voiculescu și penthouse-ul din Șoseaua Kisseleff, cu o valoare estimată de 250.000 de euro.

De asemenea, i se confiscă lui Voiculescu suma de 3.515.756,4 dolari plus TVA aferent, ce reprezintă chiria pe care a încasat-o în baza contractului de închiriere a spațiului Grivco de către Romtelecom. Pentru recuperarea acestei sume, instanța a dispus confiscarea bunurilor mobile și imobile și a banilor din conturile firmelor la care Voiculescu figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate în țară sau în străinătate.

Instanța a mai dispus, în cazul lui Voiculescu, confiscarea unor sume de bani pe care le are în conturi pâna la concurența sumei de 15.000.000 de lei, la BRD, și pâna la concurența sumei de 5.000.000 de lei, la RBS Bank.

Cameliei Voiculescu îi va fi confiscată suma de 2.984.358,3 lei reprezentând contravaloarea a 9.947.861 acțiuni deținute la ICA, donate de Voiculescu, iar Corinei Voiculescu, suma de 2.984.358,6 lei, reprezentând contravaloarea a 9.947.862 de acțiuni deținute la ICA, ce i-au fost donate tot de taăl său.

Totodată, de la Camelia și Corina Voiculescu se confiscă sumele donate de Dan Voiculescu în urma închirierii spațiului Grivco către Romtelecom.

De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea mai multor imobile apaținând celorlalți inculpați.

Șeful DNA împreună cu ANAF și alte instituții competente urmează să stabilească modul concret în care vor fi recuperate aceste sume. Astfel cele două instituții vor puta colabora cu: Biroul pentru prevenirea criminalității din cadrul Ministerului Justiției, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Autoritatea Națională a Vămilor, BNR, Poliția Română, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Judecătorii de la Curtea de Apel București au mai dispus și sesizarea Biroului pentru prevenirea criminalității și de cooperare cu oficiile de recuperare a creanțelor din statele membre ale Uniunii Europene din cadrul Ministerului Justiției. Această instituție trebuie să facă verificări pentru identificarea bunurilor mobile și imobile ale lui Dan Voiculescu și a fiicelor sale, inclusiv a conturilor societăților comerciale la care aceștia figurează ca împuterniciți, beneficiari reali, asociați, directori sau administratori, situate în țară sau în străinătate.

Odată cu cererea adresată de reprezentații biroului îndreptată către Rețeaua Interagenții Camden de Recuperare a Creanțelor (CARIN) se va specifica că este necesara si identificarea conturilor deschise pe numele unor persoane fizicesau juridice care cei trei sunt împuterniciți, beneficiari reali, asociați, directori sau administratori, identificarea rulajului conturilor menționate in anexa in vederea stabilirii beneficiarilor reali.

Potrivit procedurii, Biroul va informa de îndată Curtea de Apel Bucuresti în legătură cu rezultatele verificărilor. După identificarea bunurilor, Curtea de Apel Bucuresti va completa, după caz, un certificat de indisponibilizare privind executarea în Uniunea Europeană a ordinelor de înghețare a bunurilor sau a probelor.

Sursa: mediafax.ro

Șeful DNA, Codruța Kovesi, a declarat luni, că Direcția a fost desemnată de instanță să identifice și să indisponibilizeze conturi și imobile pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ICA, iar executarea o va face statul, prin MFP, Antena 3 nefiind parte în cauză. Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a precizat că în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare există o hotărâre judecătorească definitivă care are putere de lege, și, ca orice lege, are putere executorie. În acest context, Kovesi a spus că neagă categoric afirmația că Antena 3 este confiscată de DNA sau de orice altă instituție a statului,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: