Home » Politic » Ce-au făcut parlamentarii în aproape doi ani de mandat? – Deputatul-fantomă

Ce-au făcut parlamentarii în aproape doi ani de mandat? – Deputatul-fantomă

Povestea oamenilor în costume care apar o dată la patru ani până și în cele mai izolate cătune din județ promițând o creștere a nivelului de trai până la soare și-napoi nu este un simplu clișeu ci are la bază personaje reale. Unul dintre ele poate fi socotit Irinel Ioan Stativă, deputat ales în Colegiul uninominal nr. 7 Vaslui cu peste 50% din voturi. Cum s-a zbătut cvasi-necunoscutul deputat-fantomă pentru binele celor care, deși l-au votat, sunt incapabili să-l recunoascuă pe ulițe în lipsa vreunui afiș rămas din iarna lui 2012? Iac-așa: în 19 luni de mandat, a luat cuvântul o singură dată în plenul Camerei. Și să vedeți ce-a grăit: jurământul de credință și niciun cuvințel în plus! Ar putea fi, totuși, omul care tace și face, veți spune. Da’ n-are cum, că ne-am gândit: de când e deputat, a bifat doar șapte inițiative legislative, dar în calitate de cosemnatar. Adică să fie la număr, cum ar veni! Nicio inițaitivă din cele șapte nu are legătură cu Vasluiul, în general sau cu Colegiul nr. 7, în special. Poate că, în accepțiunea lui, Stativă nu a jurat strâmb în singurul moment când a vorbit în Parlament, dar pentru oamenii din colegiul său probabil că nu mai e nimic de făcut. Așa să ne ajute Dumnezeu? Și să vedeți ce-a grăit: jurământul de credință și niciun cuvințel în plus! Ar putea fi, totuși, omul care tace și face, veți spune. Da’ n-are cum, că ne-am gândit: de când e deputat, a bifat doar șapte inițiative legislative, dar în calitate de cosemnatar. Adică să fie la număr, cum ar veni! Nicio inițaitivă din cele șapte nu are legătură cu Vasluiul, în general sau cu Colegiul nr. 7, în special. Poate că, în accepțiunea lui, Stativă nu a jurat strâmb în singurul moment când a vorbit în Parlament, dar pentru oamenii din colegiul său probabil că nu mai e nimic de făcut. Așa să ne ajute Dumnezeu?

Alex SAVA

La alegerile parlamentare din decembrie 2012, deputat în Colegiul uninominal nr. 7 Vaslui a fost ales Irinel Ioan Stativă, din partea USL. A “închis” colegiul, obținând peste 50% din totalul voturilor valabil exprimate. Cu toate acestea, puțini locuitori din Murgeni, Albești, Banca, Blăgești, Bogdănești, Bogdanița, Boțești, Costești, Crețești, Dimitrie Cantemir, Dodești, Epureni, Găgești, Hoceni, Mălusteni, Oltenești, Pădureni, Roșiești, Șuletea, Tătărăni, Viișoara sau Vutcani (unitățile administrativ-teritoriale cuprinse în Colegiul uninominal nr. 7) îl pot recunoaște dacă îl întâlnesc întâmplător.

Poate că lucrurile ar fi stat cu totul altfel dacă deputatul Stativă ar fi fost ceva mai activ în Parlament. Numai că, din decembrie 2012 și până în ziua de astăzi, Stativă a deschis o singură dată gura plenul Camerei. Mai exact, pe 20 decembrie 2012. Și să nu credeți că atunci a spus ceva care să le facă traiul mai bun celor din localitățile menționate. Nu, nici vorbă! Doar a depus jurământul de credință…

Nici la capitolul inițiative legislative Stativă nu a strălucit. A bifat doar șapte, însă niciuna cu destinație expresă pentru colegiul său. Iată-le pe toate: proiect de Lege privind reglementarea activității de voluntariat în România; Propunere legislativă pentru modificarea și completarea articolului 1 din Ordonanța Guvernului nr.26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.144 din 9 aprilie 1998, cu modificările și completările ulterioare

Proiect de Lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală

Propunere legislativă pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.105/2001 privind frontiera de stat; Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.53/2003 privind Codul Muncii; Propunere legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul protecției civile și al situațiilor de urgență; Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.189/2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură, cu modificările și completările ulterioare.

Așadar, nimic notabil pentru localnicii din Murgeni, spre exemplu, care trăiesc, probabil, în cel mai sărac oraș european.

Colegiul cu două fantome

Spre deosebire de multe alți vasluieni, electorii din Colegiul uninominal nr. 7 au primit doi deputați. Cel de-al doilea, ajuns în Parlament prin miracolul redistribuirii, este Serviu Vizitiu, candidat din partea PDL care, ulterior, și-a îndreptat virtutea și aspirațiile către UNPR. E drept că el a vorbit mai mult în plenul Camerei. A bifat șase luări de cuvânt (evident, cu tot cu depunerea jurământului. Păi ce, asta nu se pune?! La Stativă s-a pus) în care și-a exprimat de fapt opiniile politice în calitate de opozant. La capitolul inițiative legislative, depuatul-fantomă 2 stă doar cu un punct mai bine. Adică are opt. Ca și în cazul colegului de Cameră și colegiu, niciuna nu se adresează celor în fața cărora a promis lapte și miere, drept pentru care nu se impune menționarea lor.

În sfârșit, ceva notabil

Liberalul Florin Ciurariu, ales deputat în Colegiul uninominal nr. 3 cu peste 11.500 de voturi, nu a avut nici el o activitate intensă în Parlament, însă în luările sale de cuvânt – cinci la număr – s-a oprit de vreo două ori asupra unei probleme care îi viza pe o parte din cei pe care îi reprezintă în procesul legislativ. Problema suspusă atenției de depuatul Ciurariu a fost exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică.

Iată, așadar, ce zicea demnitarul în plenul ședinței din 17 decembrie 2013, când bătrânii din Pungești se zbăteau sub bocancii jandarmilor: “E nevoie de o cale comună care să dea un sens mulțumitor tuturor sau unei majorități largi pentru marile proiecte de resurse naturale. E bine să o spunem clar, companiile care vor să investească, românești sau străine, sunt bine-venite și trebuie încurajate să creeze beneficii și locuri de muncă, pentru ele și pentru societate. Cetățenii, comunitățile locale, statul și firmele trebuie să fie la aceeași masă. Cred cu tărie că este nevoie imediat de un acord național care să primească girul tuturor partidelor politice și instituțiilor esențiale pentru chestiunea resurselor naționale. Într-o măsură semnificativă societatea trebuie să fie parte la acest acord, prin instituțiile și organizațiile civile ce doresc să contribuie. Exploatarea, dar și strategia generală privind resursele naturale ale României trebuie să iasă din spectrul războiului politic cu mize imediate și egoiste. Interesul comun trebuie să ne dicteze, dincolo de desfășurarea alegerilor, o rezolvare și o direcție asumată de toți și din care să aibă de câștigat România, în ansamblu”.

În sfârșit, ceva notabil. Când cetățenii din Pungești se opuneau cu toată forța exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică, deputatul lor făcea lobby pentru Chevron. Fiecare înțelege ce vrea. No comment!

Propuneri legislative inițiate: 20; întrebări și interpelări: 2; moțiuni: tot atâtea.

Cine s-ar fi gândit?!?

În analiza activității deputaților am întânit un demnitar vasluian de la care, ca om politic în primul rând, nimeni nu avea așteptări prea mari. Este vorba de Dan Bordeianu, candidatul USL pe filiara PNL pe Colegiul uninominal 2 Vaslui. Ce ne-a atras atenția este faptul că, depși în teritoriu nu este cunoscut ca fiind un orator spectaculor, în plenul Camerei a bifat nici mai mult nici mai puțin de 35 de luări de cuvânt! Mai mult, majoritatea discursurilor sale vizează probleme internaționale! Iată câteva titluri: “Criza din Ucraina, semnarea Acordurilor de Asociere la Uniunea Europeană, Consiliul European de vară și perspectivele securității regionale”; “Conflictul din Ucraina readuce în atenție problema securității energetice”, “Un deceniu de la aderarea României la NATO”, “Stop escaladării conflictului militar în Crimeea!”, “24 de ani de la Revoluția anticomunistă din 1989, 24 de ani de libertate și democrație”, “Parafarea Acordului de asociere dintre UE și Republica Moldova și perspectivele securității regionale”, “Construcția Bazei Militare de la Deveselu, un succes al parteneriatului strategic româno-american”, “Admiterea României în spațiul Schengen nu trebuie condiționată de problema romilor”, “Omagiu adus militarilor români căzuți la datorie în Afganistan” și, chiar când credeam că mai mult de atât nu e posibil, “Atacurile cu arme chimice împotriva civililor din Siria trebuie condamnate printr-o acțiune internațională”.

Ce este de apreciat în cazul lui Bordeianu e că a ales să lucreze cu profesioniști – iertată fie-ne suspecția – date fiind temele luărilor de cuvânt și modul lor de redactare.

De doi ani încoace / gura nu-i mai tare

Această parafrază din celebra baladă populară i se potrivește de minune deputatului PPDD de Bârlad Tudor Ciuhodaru, care asemenea lui Vizitiu a ajuns (din nou) în Parlament prin miracolul redistribuirii. În 19 luni, medicul urgentist a avut, atenție, 718 luări de cuvânt în plen. Adică o medie de una și-un sfert pe ședință. În aceste condiții, unii ar putea să se întrebe când mai are timp și de medicină…

Demn de remarcat este că multe dintre luările sale de cuvânt fac referire la județul Vaslui. Prea mult efect nu au avut discursurile sale, dar la nivel de reprezentare pare să fie, deocamdată, deputatul-campion, mai ales dacă e să ne aducem aminte de colegul Stativă, care nu a spus decât jurământul, încheiat apoteotic, ca o previziune a celor patru ani de mandat: “Așa să-mi ajute Dumnezeu!” Așa să-i ajute!

Povestea oamenilor în costume care apar o dată la patru ani până și în cele mai izolate cătune din județ promițând o creștere a nivelului de trai până la soare și-napoi nu este un simplu clișeu ci are la bază personaje reale. Unul dintre ele poate fi socotit Irinel Ioan Stativă, deputat ales în Colegiul uninominal nr. 7 Vaslui cu peste 50% din voturi. Cum s-a zbătut cvasi-necunoscutul deputat-fantomă pentru binele celor care, deși l-au votat, sunt incapabili să-l recunoascuă pe ulițe în lipsa vreunui afiș rămas din iarna lui 2012? Iac-așa: în 19 luni de mandat, a luat cuvântul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. niste hoti , mananca banii nostri de pomana , sa-i ia dracu’ cat mai repede .

%d blogeri au apreciat: