Home » Social » Codul bunelor maniere – Bine ați venit în casa mea!

Codul bunelor maniere – Bine ați venit în casa mea!

Episodul din această săptămână a Codului bunelor maniere este dedicat felului cum trebuie să ne comportăm în calitate de gazde, atunci când avem invitați la masă. Fie că este vorba de o masă de familie, de afaceri sau între prieteni masa este sfântă. Nu trântim mâncarea la întâmplare pe mese, nu folosim orice farfurii, nu ne punem oaspeții în situația de a-și șterge mâinile de haine sau de a folosi fața de masă în loc de șervet; nu avem voie să stăm posomorâți la masă. Ca gazde avem bunul-simț să fim zâmbitori, bine-dispuși, toleranți și atenți la tot ce se întâmplă în jur, tratându-ne oaspeții în mod egal.

Chiar dacă nu toți ne permitem luxul de a avea fețe de masă din borangic, porțelanuri scumpe, pahare de cristal și tacâmuri din argint, trebuie să avem decența de a ne așeza oaspeții la o masă curată, elegantă și impecabilă; cu veselă intactă, cu toate ustensilele de care este nevoie. Nu ne permitem cele mai alese, sofisticate și rafinate bucate? Nu-i nimic, dar mâncarea să fie bine făcută, frumos și aspectuos servită.

Iată cum aranjăm masa

* Vesela trebuie să fie intactă și curată. Este de preferat un platou de faianță neciobit, decât unul din porțelan, crăpat.

* Preferăm o față de masă dintr-un material mai ieftin, dar spălată și apretată, uneia din mătase, plină de pete și șifonată. Pentru mese festive, este indicat să avem o față de masă albă, însă pentru mese de familie sau între prieteni, putem folosi și fețe de masă de alte culori, sau imprimate. Fața de masă trebuie să acopere, de preferință, picioarele mesei.

gazda1* Atât cât este posibil, trebuie să asigurăm un anumit spațiu între invitați. Pentru un confort sigur, distanța trebuie să fie de minimum 50 de centimetri.

* Fiecare farfurie trebuie dublată de o alta, numită „farfurie de serviciu”, care trebuie să fie mai mare. Farfuria pentru primul fel trebuie să fie așezată peste farfuria de serviciu, iar peste ea trebuie să stea șervetul frumos împăturit, călcat și apretat. Pâinea se pune în coșulețe, în mijlocul mesei. Furculițele stau la stânga farfuriei, alineate una lângă cealaltă, în ordinea folosirii lor (furculița pentru primul fel se așează lângă farfurie), cu dinții în sus. Cuțitele se așează în dreapta farfuriei, cu partea tăioasă spre farfurie. Cel mai îndepărtat este pentru primul fel de mâncare, adică invers față de furculițe. De regulă, primul fel de mâncare este pește, apa că vorm avea grijă să ne procurăm tacâmuri speciale. Lingura pentru ciorbă și cea pentru desert (dacă este loc) stau în fața farfuriei, cu curbura în jos. Restul tacâmurilor (pentru desert, fructe etc.) se pun pe un bufet sau pe o măsuță situată pe aproape. Atenție: nu avem voie să așezăm mai mult de trei furculițe sau trei cuțite.

* La mesele pretențioase, vom avea pregătite tacâmuri pentru fiecare fel de mâncare. la cele mai intime, nu este nevoie.

* La o masă completă, avem grijă să existe patru rânduri de farfurii: pentru antreuri, supă, farfurie întinsă și pentru desert. Bolurile pentru supă nu se pun de la început, ci se aduc odată cu supiera.

* Paharele le așezăm în fața farfuriilor, spre dreapta: pahar pentru țuică, pentru vin (dacă vinul este alb, paharele trebuie să fie ceva mai mari decât cele pentru vin roșu) și pentru apă. După folosire, cele pentru țuică se iau de pe masă. Când le luăm, nu băgăm degetele în ele. Le punem pe o tavă și le ducem la bucuătărie.

* Băuturile aperitive se servesc, întotdeauna, îninte de masă, în pahare speciale, așezate pe o măsuță separată. Fiecare invitat se servește cu ce dorește, din sticlele puse pe o tavă, la îndemână. Șampania și coniacul se servesc la sfârșitul mesei. Apele minerale, ca și vinurile de marcă, se servesc în sticlele lor originale.

* Masa va fi decorată cu flori. Vazele trebuie să fie joase, pentru ca mesenii să se vadă între ei.

* Pe masă trebuie să fie numai ce poate fi întrebuințat imediat. Solnițele și recipientele pentru piper, nu trebuie să lipsească. Vom avea grijă să nu fie înfundate sau umede.

* Uleiul, oțetul, muștarul, smântâna etc. trebuie aduse doar la cerere, dar o gazdă care se respectă trebuie să le aibă pregătite. Sosurile se servesc în sosieră. Nu avem voie să le răsturnăm peste piure sau peste friptură, așa cum ne dădea mama acasă. Este dezagreabil. Punem puțin sos în propria farfurie și înmuiem cîte o bucățică de carne în el.

* Salata se servește în castronele separate, pentru fiecare oaspete în parte. Este bine ca la masă să aducem friptura gata secționată și așezată pe frunze de salată. Nu este nici o rușine dacă oaspeții mănâncă foile de salată.

* Scobitorile nu au ce căuta pe masă pentru că nu se folosesc în public. Trebuie așezate undeva la vedere, iar oaspeții le pot folosi în așa fel încât să nu fie văzuți de nimeni.

* Este bine să avem un fel de mâncare de rezervă în cazul în care un invitat nu poate mânca felurile servite la masă (din motive medicale, de exemplu).

* Antreurile se compun, în special, din mâncăruri reci, picante: pește, mezeluri, rulade, salate diverse. Antreurile pot fi și calde: ficăței, plăcinte, pizza, sufleuri, pateuri. Băuturi: vinuri albe, demiseci și rose.

* Pește sau crustaceele se servesc cu vinuri albe, seci, spumoase și spumante. Cu cât peștele este mai gras, cu atât vinul trebuie să fie mai acid

* Felul principal poate fi o friptură sau un preparat din carne (de orice fel) și e servit cu vin roșu. La carnea albă se recomandă vinuri roșii, ușoare, iar la carnea roșie, vinuri tari; la vânat se servesc vinuri roșii seci, vechi, de calitate superioară.

Greșeli

* Prima greșeală a gazdelor e să-și primescă musafirii într-o totală dezordine și să se scuze pentru asta.

gazda2* Venirea musafirilor nu trebuie să vă găsească în fața aragazului. Terminați de gătit cu câteva ore înainte de a sosi invitații, pentru a avea timp să aerisiți.

* Nu permiteți ca în încăperea în care se servește masa prezența animalelor de companie. Oricât le-am iubi, prezența lor e o lipsă de respect față de musafiri, în plus pot declanșa incidente nedorite.

* Gazda nu trebuie să se servească prima, ci abia după ce toți musafirii și-au pus în farfurie.

* Nu vă apucați de curățenie, de strâns și de spălat farfuriile, cât timp musafirii sunt încă acolo. Poate fi considerat un semnal de plecare.

* Dacă musafirii vor să plece, nu încearcați cu tot dinadinsul să-i rețineți. Nu implorați, nu ascundeți poșete, nu încuiați ușa.

* Este neplăcut ca tocmai în mijlocul unei conversații interesante să vă aduceți aminte că mai trebuie suc la masă sau vă dați seama că trebuie să schimbați scrumierele. Amânați momentul.

* Nu obligați musafirii să mănânce mai mult decât pot. Masa invitaților se poate transforma în calvar în încercarea lor de a nu jigni gazda.

* Nu vă lăudați în exces preparatele. Trebuie să-i lase pe alții să o facă.

* Să petreacă mai mult timp în bucătărie decât alături de musafiri.

Episodul din această săptămână a Codului bunelor maniere este dedicat felului cum trebuie să ne comportăm în calitate de gazde, atunci când avem invitați la masă. Fie că este vorba de o masă de familie, de afaceri sau între prieteni masa este sfântă. Nu trântim mâncarea la întâmplare pe mese, nu folosim orice farfurii, nu ne punem oaspeții în situația de a-și șterge mâinile de haine sau de a folosi fața de masă în loc de șervet; nu avem voie să stăm posomorâți la masă. Ca gazde avem bunul-simț să fim zâmbitori, bine-dispuși, toleranți și atenți la tot ce se…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: