Home » World » Kurzii au preluat de la jihadiști controlul asupra celui mai mare baraj din Irak

Kurzii au preluat de la jihadiști controlul asupra celui mai mare baraj din Irak

Forțele kurde, susținute de către aviația americană, au preluat controlul, duminică, asupra celui mai mare baraj din Irak, la Mosul, de la jihadiști din cadrul grupării sunnite Statul Islamic (SI), care dețineau controlul asupra acestuia de zece zile, au anunțat duminică oficiali.

„Barajul de la Mosul a fost complet eliberat”, a declarat Ali Awni, un reprezentant al principalului partid kurd irakian, adăugând că în prezent au loc lupte la Tal Kayf, o localitate aflată sub controlul jihadiștilor, situată la aproximativ 100 de kilometri est de baraj.

Un ofițer peshmerga (combatanți kurzi) și alt reprezentant al partidului au confirmat că forțele kurde au preluat controlul asupra acestui baraj care asigură apă și electricitate celei mai mari părți a regiunii și care este indispensabil irigării unor vaste zone cultivate din provincia Ninive (nord).

Pe 8 august, jihadiști din cadrul SI au preluat controlul asupra barajului, în cadrul unei ofensive fulgerătoare pe care au lansat-o la începutul lui iunie.

Insurgenții au cucerit porțiuni importante din estul, vestul și nordul Irakului, după care și-au extins ofensiva, la începutul lui august, către Regiunea Autonomă irakiană Kurdistan.

Forțele kurde, care au întâmpinat inițial dificultăți în a le opri înaintarea, au primit ajutorul forțelor americane, care efectuează de la 8 august atacuri aeriene asupra unor poziții deținute de către SI.

Sursa; mediafax.ro

Forțele kurde, susținute de către aviația americană, au preluat controlul, duminică, asupra celui mai mare baraj din Irak, la Mosul, de la jihadiști din cadrul grupării sunnite Statul Islamic (SI), care dețineau controlul asupra acestuia de zece zile, au anunțat duminică oficiali. "Barajul de la Mosul a fost complet eliberat", a declarat Ali Awni, un reprezentant al principalului partid kurd irakian, adăugând că în prezent au loc lupte la Tal Kayf, o localitate aflată sub controlul jihadiștilor, situată la aproximativ 100 de kilometri est de baraj. Un ofițer peshmerga (combatanți kurzi) și alt reprezentant al partidului au confirmat că forțele…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile