Home » Sanatate » Noi cazuri de HIV-SIDA în Vaslui

Noi cazuri de HIV-SIDA în Vaslui

În ultimul an, s-au infectat cu HIV, virusul care provoacă SIDA, încă patru vasluieni.

Deși s-au făcut pași importanți în reducerea riscurilor apariției infecțiilor cu HIV, în județul nostru încă mai apar anual cazuri noi. În semestrul I al anului 2013, se înregistrau în evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui 134 de cazuri de HIV-SIDA, dintre care 60 de pacienți infectați cu HIV și 74 care dezvoltaseră deja boala (SIDA). În aceeași perioadă a anului 2014 erau 138 de pacienți, din care 66 doar infectați cu HIV și 72 cu SIDA.

„În ceea ce privește mortalitatea în rândul pacienților cu SIDA, putem afirma că, din păcate, atât în primul semestru al anului trecut, cât și în primul semestru al acestui an, au decedat câte doi pacienți care sufereau de SIDA”, a declarat Mihaela Toporăscu, purtător de cuvânt al DSP Vaslui.

Cauzele care duc la apariția de noi cazuri de infecții HIV sunt, în principal, relațiile sexuale neprotejate cu parteneri multipli, seringile nesterile folosite de către persoanele dependente de substanțe stupefiante și nu trebuie exclus nici instrumentarul insuficient sterilizat, folosit în diverse cabinete medicale sau de cosmetică.

Educația sexuală nu este punctul forte al anumitor categorii de populație, care întrețin relații sexuale neprotejate, fără a cunoaște riscurile la care se expun. Prezervativul rămâne cea mai sigură modalitate de reducere a riscului infectării cu virusul HIV, sau cu alți germeni patogeni cu transmitere sexuală.

La Bârlad, în Secția de Boli Infecțioase, unde se tratează și monitorizează pacienții cu HIV-SIDA, nu au fost probleme deosebite privind stocurile de medicamente anti-retrovirale. Cu unele mici pauze, medicamentele au fost asigurate și tratamentele au fost făcute aproape fără întrerupere. (Mihaela NICULESCU)

În ultimul an, s-au infectat cu HIV, virusul care provoacă SIDA, încă patru vasluieni. Deși s-au făcut pași importanți în reducerea riscurilor apariției infecțiilor cu HIV, în județul nostru încă mai apar anual cazuri noi. În semestrul I al anului 2013, se înregistrau în evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui 134 de cazuri de HIV-SIDA, dintre care 60 de pacienți infectați cu HIV și 74 care dezvoltaseră deja boala (SIDA). În aceeași perioadă a anului 2014 erau 138 de pacienți, din care 66 doar infectați cu HIV și 72 cu SIDA. „În ceea ce privește mortalitatea în rândul pacienților…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile