Home » Business » Piața argintului a intrat în era electronică

Piața argintului a intrat în era electronică

Modalitatea tradițională de stabilire a prețului argintului, care a debutat în urmă cu 117 ani în timpul reginei Victoria, a luat sfârșit vineri, fiind înlocuită cu un nou mecanism electronic de stabilire a prețului, care potrivit reglementatorilor ar trebui să aducă mai multă transparență în sistem, transmite Reuters.

Potrivit vechii proceduri, denumită „fixing”, trei bănci organizau conferințe zilnice pentru a stabili un preț de referință pentru argint, ceea ce a permis traderilor să cumpere și să vândă metalul prețios la un singur preț. Această procedură a demarat în 1887, iar începând din 1999 procedura s-a derulat prin telefon între HSBC, Deutsche Bank și Bank of Nova Scotia. Această procedură a luat sfârșit joi, când a avut loc ultima conferință pe piața londoneză a argintului, unde se derulează zilnic tranzacții în valoare de trei miliarde de dolari.

După izbucnirea mai multor scandaluri de manipulare a indicatorilor de referință de pe piețele financiare, în special cele referitoare la manipularea London Interbank Offered Rate (Libor), organismele de reglementare a piețelor financiare din Europa și SUA au început să urmărească cu atenție modul în care sunt stabilite prețurile pe piața metalelor prețioase.

Noul sistem, denumit London Silver Price, este o licitație electronică care va avea loc zilnic la prânz, ora Londrei, pe o platformă de tranzacționare furnizată de bursa CME Group și administrată în comun cu Thomson Reuters. London Bullion Market Association (LBMA), care a acționat ca intermediar în încercarea de a găsi o alternativă la vechea procedură, va public zilnic pe pagina sa de Internet date privind volumele și participanții la fiecare licitație.

Piața argintului a devenit prima piață de metale prețioase care a renunțat la vechea procedură de „fixing”, urmând ca în cursul acestui an reforme similare să fie introduse pentru aur, platină și paladiu.

Sursa: agerpres.ro

 

Modalitatea tradițională de stabilire a prețului argintului, care a debutat în urmă cu 117 ani în timpul reginei Victoria, a luat sfârșit vineri, fiind înlocuită cu un nou mecanism electronic de stabilire a prețului, care potrivit reglementatorilor ar trebui să aducă mai multă transparență în sistem, transmite Reuters. Potrivit vechii proceduri, denumită "fixing", trei bănci organizau conferințe zilnice pentru a stabili un preț de referință pentru argint, ceea ce a permis traderilor să cumpere și să vândă metalul prețios la un singur preț. Această procedură a demarat în 1887, iar începând din 1999 procedura s-a derulat prin telefon între HSBC,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: