Home » Social » ITM Vaslui, cu ochii pe angajatori pe timpul caniculei

ITM Vaslui, cu ochii pe angajatori pe timpul caniculei

Amenzi usturătoare pentru angajatorii care nu respectă drepturile salariaților pe timpul caniculei. Zece patroni vasluieni au fost depistați cu nereguli.

Canicula este o adevărată povară pentru cei care muncesc în aer liber. Pentru a verifica dacă angajatorii vasluieni respectă legislația muncii, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui (ITM) au demarat o serie de controale. Acestea au fost realizate în perioada 12 – 14 august, întrucât în această perioadă indicele de disconfort termic a fost foarte ridicat.

ITM Vaslui a verificat 17 unități economice, iar dintre acestea 10 firme au fost găsite cu nereguli, fiind sancționate. Majoritatea firmelor au fost sancționate pentru că nu asigurau salariaților care lucrau în aer liber apă minerală.

„Salariații, deși aveau examenul medical, nu aveau făcute verificările medicale pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de condițiile de temperaturi extreme. Ei erau apți pentru a munci în construcții, dar nu aveau consemnat în fișa medicală că pot lucra în perioadele caniculare. O alta firmă a fost sancționată pentru că nu acorda salariaților care lucrau în mediul exterior apă” ne-a declarat Hârja Costel, inspector de muncă ITM Vaslui.

Potrivit OUG nr. 99/2000, angajatorii sunt obligați să le asigure salariaților: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite. De asemenea, pentru a menține starea de sănătate a angajaților, antreprenorii sunt obligați să le asigure: apă minerală (câte 2-4 litri pe persoană), echipament individual de protecție și dușuri.

În situația în care angajatorii nu respectă drepturile salariaților pe timp caniculă riscă să fie amendați. Valoarea amenzii este cuprinsă între 1.500 și 2.500 de lei. (Daniela PORUMB)

Amenzi usturătoare pentru angajatorii care nu respectă drepturile salariaților pe timpul caniculei. Zece patroni vasluieni au fost depistați cu nereguli. Canicula este o adevărată povară pentru cei care muncesc în aer liber. Pentru a verifica dacă angajatorii vasluieni respectă legislația muncii, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui (ITM) au demarat o serie de controale. Acestea au fost realizate în perioada 12 – 14 august, întrucât în această perioadă indicele de disconfort termic a fost foarte ridicat. ITM Vaslui a verificat 17 unități economice, iar dintre acestea 10 firme au fost găsite cu nereguli, fiind sancționate. Majoritatea firmelor au fost sancționate…

Review Overview

User Rating: 4.8 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: