Home » World » Președintele turc în exercițiu: Ahmet Davutoglu va fi viitorul premier al Turciei

Președintele turc în exercițiu: Ahmet Davutoglu va fi viitorul premier al Turciei

Președintele turc în exercițiu, Abdullah Gül, a afirmat marți seara că ministrul de Externe, Ahmet Davutoglu, îl va succeda pe premierul islamo-conservator, Recep Tayyip Erdogan, ales șef de stat.

„Din ce am înțeles, Ahmed Davutoglu va fi viitorul șef al Guvernului”, a spus președintele turc în exercițiu pentru presă, în cursul unei ultime recepții la palatul prezidențial.

„Eu sunt cel care l-a convins să intre în politică. Îl voi susține”, a spus Gül.

Numele lui Davutoglu, deputat de Konya (centru) și ministru de Externe din 2009, a fost menționat tot mai frecvent în ultimele zile în culisele politice ale capitalei turce pentru preluarea ștafetei de la Erdogan, ales în cursul unui prim scrutin cu sufragiu universal, desfășurat la 10 august.

Erdogan urmează să își anunțe oficial succesorul joi. Inițial, acesta va fi ales președinte al Partidului Justiției și Dezvoltării (PKK), aflat la putere, în marja unui congres extraordinar convocat pentru 27 august, după care va forma noul guvern după ce președintele ales va depune jurământul, la 28 august.

Pe de altă parte, Abdullah Gül a sugerat că pentru moment nu intenționează să rămână activ în politică, dar a repetat că „este firesc” să se întoarcă în AKP, denunțând, de asemenea, o „lipsă de respect” din partea unor membri ai acestei formațiuni care s-au opus ferm ca el să ocupe o funcție de conducere în cadrul partidului.

Cofondator cu Erdogan al AKP, aflat la putere din 2002, Gül s-a conformat Constituției și a întrerupt toate legăturile cu formațiunea sa după ce a fost ales președinte de către Parlament, în 2007.

În vârstă de 60 de ani, Erdogan a promis că va consolida prerogativele șefului statului, un post în general protocolar, pentru a păstra frâiele țării, atrăgându-și criticile opoziției care denunță o derivă autocratică.

Sursa; mediafax.ro

Președintele turc în exercițiu, Abdullah Gül, a afirmat marți seara că ministrul de Externe, Ahmet Davutoglu, îl va succeda pe premierul islamo-conservator, Recep Tayyip Erdogan, ales șef de stat. "Din ce am înțeles, Ahmed Davutoglu va fi viitorul șef al Guvernului", a spus președintele turc în exercițiu pentru presă, în cursul unei ultime recepții la palatul prezidențial. "Eu sunt cel care l-a convins să intre în politică. Îl voi susține", a spus Gül. Numele lui Davutoglu, deputat de Konya (centru) și ministru de Externe din 2009, a fost menționat tot mai frecvent în ultimele zile în culisele politice ale capitalei…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: