Home » Invatamant » La ISJ Vaslui, comisiile de bac sunt trase la sorți pe furiș

La ISJ Vaslui, comisiile de bac sunt trase la sorți pe furiș

Chiar dacă metodologia impune invitarea în scris a observatorilor la ședința de stabilire a cadrelor didactice din componența comisiilor din centrele de examen de bacalaureat, la Vaslui actul ministerial se aplică după ureche.

Bogdan RUSU

Toți știm că legea trebuie respectată, însă Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui este peste lege. Metodologia de organizare a Bacalaureatului, document ministerial, prevede clar și expres că sindicatele, mass-media și Consiliul județean al elevilor trebuie să fie invitate în scris, adică prin adresă oficială, ca observatori în ședințele de nominalizare prin tragere la sorți a supraveghetorilor și corectorilor din cadrul bacalaureatului. Înștiințarea acestora se face, dar hilar, ca în vremurile medievale, prin postarea de anunțuri la avizierul ISJ. Este ca și cum ți-ai invita rudele la nuntă, postând la ușa apartamentului un anunț.

Această modalitate prin care se pun în aplicare dispozițiile ministeriale ridică semne de întrebare asupra întregii activități organizatorice din sfera bacalaureatului. Căci dacă se calcă un aspect din lege, aceasta pare să nu mai aibă valoare.

Rolul sindicaliștilor în acest proces de selectare a corectorilor și supraveghetorilor nu este decisiv, însă ei pot afla/vedea dacă tragerea la sorți se face în parametrii legali, fără a defavoriza sau favoriza pe niciunul dintre profesorii care ar putea lucra în cadrul centrelor de examen. Procedura este simplă. Băbește, ISJ Vaslui pune niște numere într-un joben și extrage un număr de persoane competente pentru a supraveghea și corecta în centrele de bac. Din păcate însă, nimeni nu are acces la acele nume care intră în jobenul ISJ, deși operațiunea ar trbui să fie transparentă. Mai mult, sindicaliștii afirmă că nu există nici măcar o tragere la sorți corectă, ci se face un fel de nominalizare, de pe liste, fără ca zeița Fortuna să poată influența norocul cadrelor didactice.

Iată ce a ordonat ministrul educației legat de comisiile de bacalaureat prin intermediul metodologiei de organziare a examenului, la articolul 8: „Comisiile de bacalaureat județene stabilesc componența comisiilor din centrele de examen cu cel mult 48 de ore înainte de începerea probelor scrise, prin tragere la sorți în ședință publică, la care sunt invitați în scris, în mod obligatoriu, reprezentanți ai consiliului județean al elevilor, ai asociațiilor de părinți și ai sindicatelor reprezentative din învățământ, ai presei scrise și audiovizuale”.

Invitații nu s-au primit însă nici măcar verbal, nici la ziar și nici la sindicate.

Surse din cadrul ISJ Vaslui ne-au declarat că s-a tras la imprimantă un anunț prin care cei interesați au fost chemați la ședință. Adică au respectat metodologia cu jumătate de oca. Anunțul nu este o invitație oficială, dar respectă metodologia deoarece a fost, culmea… în scris.

De menționat este că aparent, persoanele care au ajuns în comisii nu sunt dintr-o anumită categorie de privilegiați ai conducerii ISJ Vaslui, deoarece sumele alocate de stat pentru remunerarea membrilor din comisii sunt derizorii. Ba mai mult, din informațiile primite foarte mulți profesori cu vechime au refuzat invitația ISJ de a lucra la bacalaureat.

Chiar dacă metodologia impune invitarea în scris a observatorilor la ședința de stabilire a cadrelor didactice din componența comisiilor din centrele de examen de bacalaureat, la Vaslui actul ministerial se aplică după ureche. Bogdan RUSU Toți știm că legea trebuie respectată, însă Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui este peste lege. Metodologia de organizare a Bacalaureatului, document ministerial, prevede clar și expres că sindicatele, mass-media și Consiliul județean al elevilor trebuie să fie invitate în scris, adică prin adresă oficială, ca observatori în ședințele de nominalizare prin tragere la sorți a supraveghetorilor și corectorilor din cadrul bacalaureatului. Înștiințarea acestora se face,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile