Home » World » Washingtonul, îngrijorat de o posibilă contraofensivă orchestrată de Moscova în estul Ucrainei. Kremlin: Al doilea convoi umanitar rus pentru Ucraina, trimis "foarte curând"

Washingtonul, îngrijorat de o posibilă contraofensivă orchestrată de Moscova în estul Ucrainei. Kremlin: Al doilea convoi umanitar rus pentru Ucraina, trimis "foarte curând"

Statele Unite și-au exprimat miercuri îngrijorarea în legătură cu aparente incursiuni ale unităților militare ruse pe teritoriul ucrainean, apreciind că acestea ilustrează lansarea unei contraofensive orchestrate de Moscova în estul Ucrainei.

Rebelii proruși din Ucraina au recucerit teritorii în estul țării în ultimele zile, în contextul în care Kievul acuză Moscova că trimite tancuri și militari în sud-estul Ucrainei.

„Aceste incursiuni arată că o contraofensivă dirijată de Rusia este probabil în curs la Donețk și Lugank”, a declarat Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

„Bineînțeles, acesta este un important subiect de îngrijorare pentru noi”, a adăugat Psaki.

Ea a afirmat că Washingtonul a „observat reticența Guvernului rus de a spune adevărul, în timp ce militarii săi se află la distanța de 30 de mile (48 de kilometri ) de frontierele Rusiei, pe teritoriul ucrainean”.

Autoritățile de la Kiev au acuzat trupele ruse că operează pe teritoriul Ucrainei, NATO și Polonia afirmând că dețin dovezi, însă Moscova a respins aceste acuzații.

Potrivit Kievului, trupe ruse care au intrat în Ucraina au instalat un „cartier general” în regiunea separatistă Donețk.

Al doilea convoi umanitar rus destinat Ucrainei va fi trimis „foarte curând”, anunță Kremlinul

Al doilea convoi umanitar rus va fi trimis în Ucraina „foarte curând”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că Moscova era pregătită să trimită convoiul joi, dar așteaptă decizia Kievului și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), relatează Itar-Tass.

„Al doilea convoi umanitar a fi trimis foarte curând. Președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean au convenit ieri (marți) asupra necesității acestui pas, în contextul catastrofei umanitare din estul Ucrainei”. a declarat Peskov miercuri seara.

Potrivit purtătorului de cuvânt, „partea rusă era pregătită să trimită convoiul mâine (joi), însă așteptăm decizia Kievului și a CICR, pentru ca operațiunea să se desfășoare în colaborare cu autoritățile de la Kiev și sub egida Crucii Roșii”.

„Din acest motiv, nu putem preciza data exactă când vom trimite convoiul”, a adăugat el.

„Luând în considerare discuția celor doi președinți, sperăm la o cooperare mai constructivă” cu autoritățile de la Kiev, a afirmat Peskov.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a anunțat luni trimiterea unui al doilea convoi umanitar rus, precizând că Moscova a transmis Kievului „o notă oficială” pe această temă.

El a avertizat miercuri că cel de-al doilea convoi umanitar rus destinat Ucrainei „nu va fi și ultimul”.

Un prim convoi, care, potrivit Moscovei, transporta 1.800 de tone de ajutor, a traversat vinerea trecută, după mai multe zile de așteptare, frontiera ruso-ucraineană și a ajuns la Lugansk, fără aprobarea Kievului și fără să fie verificat de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR).

Kievul a denunțat atunci o „invazie directă” din partea Rusiei.

Sursa: mediafax.ro

Statele Unite și-au exprimat miercuri îngrijorarea în legătură cu aparente incursiuni ale unităților militare ruse pe teritoriul ucrainean, apreciind că acestea ilustrează lansarea unei contraofensive orchestrate de Moscova în estul Ucrainei. Rebelii proruși din Ucraina au recucerit teritorii în estul țării în ultimele zile, în contextul în care Kievul acuză Moscova că trimite tancuri și militari în sud-estul Ucrainei. "Aceste incursiuni arată că o contraofensivă dirijată de Rusia este probabil în curs la Donețk și Lugank", a declarat Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american. "Bineînțeles, acesta este un important subiect de îngrijorare pentru noi", a adăugat…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: