Home » World » CONFRUNTĂRI ÎN UCRAINA: Putin îndeamnă insurgenții să lase militarii ucraineni să iasă din încercuire. Prorușii, dispuși să deschidă un coridor umanitar: "Condiția e ca militarii să se dezarmeze"

CONFRUNTĂRI ÎN UCRAINA: Putin îndeamnă insurgenții să lase militarii ucraineni să iasă din încercuire. Prorușii, dispuși să deschidă un coridor umanitar: "Condiția e ca militarii să se dezarmeze"

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a îndemnat pe insurgenți, în noaptea de joi spre vineri, să deschidă un coridor umanitar pentru militarii ucraineni încercuiți în zonele unde au loc confruntări, anunță serviciul de presă al Kremlinului, citat de agenția Itar-Tass.

UPDATE 06:21 Insurgenții proruși, dispuși să deschidă un coridor umanitar pentru militarii ucraineni încercuiți

Insurgenții de la Donețk susțin inițiativa președintului rus Vladimir Putin de a permite militarilor ucraineni din zona de conflict să iasă din încercuire, a anunțat vineri dimineața „premierul republicii” Donețk, Aleksandr Zaharcenko, citat de agenția Itar-Tass, în pagina electronică.

„Cu tot respectul față de Vladimir Vladimirovici Putin, președintele acelei țări care, în primul rând, ne oferă susținere morală, suntem pregătiți să deschidem un coridor umanitar pentru militarii ucraineni aflați în încercuire” a declarat Zaharcenko.

„Singura condiția este ca ei (militarii) să se dezarmeze, pentru ca pe viitor aceste arme să nu poată fi folosite împotriva noastră”, a adăugat liderul separatist.

„Îi îndemn pe insurgenți să deschidă un coridor umanitari pentru militarii ucraineni aflați în încercuire, pentru a evita o creștere a numărului de victime”, a declarat Putin.

„Le cer insurgenților să le permită militarilor ucraineni să iasă fără obstacole din zona de conflict, pentru a-i lăsa pe aceștia să se întoarcă la familiile lor. De asemenea, răniții trebuie să beneficieze în mod urgent de îngrijiri medicale”, a adăugat președintele rus.

El a afirmat că mulți dintre militarii ucraineni aflați în încercuire sunt implicați în operațiuni militare „fără voia lor”.

De asemenea, Putin a îndemnat autoritățile ucrainene să înceteze activitățile militare în estul țării și să inițieze negocieri.

„Le îndemn din nou pe autoritățile de la Kiev să înceteze acțiunile militare, să înceteze focul, să înceapă negocieri cu reprezentanții insurgenților și să soluționeze toate problemele doar pe cale pașnică”, a declarat președintele Rusiei.

Potrivit lui Putin, este „evident” că forțele separatiste au obținut „succese considerabile” în contraofensiva lor.

El a menționat, de asemenea, că Rusia este „pregătită să ofere și va oferi” ajutor umanitar regiunii de est a Ucrainei.

Afirmațiile președintelui rus intervin în contextul tensionării situației în estul Ucrainei.

Președintele american, Barack Obama, a declarat joi că „Rusia este responsabilă de violențele din estul Ucrainei. Violența este încurajată de Rusia. Separatiștii sunt antrenați de Rusia. Ei sunt înarmați și finanțați de Rusia”.

Obama și cancelarul german Angela Merkel au „avertizat că un astfel de comportament (al Rusiei) nu poate rămâne fără consecințe”.

Administrația prooccidentală de la Kiev a afirmat joi că „trupe ruse” au preluat controlul asupra orașului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donețk. Kievul a denunțat, de la începutul crizei, prezența unor mercenari și militari ruși pe teritoriul ucrainean.

Aleksandr Zaharcenko, „premierul” autoproclamatei „Republici populare Donețk”, a confirmat că aproximativ 4.000 de mercenari ruși, inclusiv mulți militari activi aflați în concediu, au participat în ultimele luni la luptele din sud-estul Ucrainei. Însă Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că în estul Ucrainei nu sunt militari ruși.

Sursa: mediafax.ro

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a îndemnat pe insurgenți, în noaptea de joi spre vineri, să deschidă un coridor umanitar pentru militarii ucraineni încercuiți în zonele unde au loc confruntări, anunță serviciul de presă al Kremlinului, citat de agenția Itar-Tass. UPDATE 06:21 Insurgenții proruși, dispuși să deschidă un coridor umanitar pentru militarii ucraineni încercuiți Insurgenții de la Donețk susțin inițiativa președintului rus Vladimir Putin de a permite militarilor ucraineni din zona de conflict să iasă din încercuire, a anunțat vineri dimineața "premierul republicii" Donețk, Aleksandr Zaharcenko, citat de agenția Itar-Tass, în pagina electronică. "Cu tot respectul față de Vladimir Vladimirovici Putin,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: