Home » National » CONFLICTUL din Ucraina – Petro Poroșenko: Tancuri rusești au atacat orașul Novosvitlivka, distrugând toate casele. Rebelii proruși anunță o nouă ofensivă DE AMPLOARE în est

CONFLICTUL din Ucraina – Petro Poroșenko: Tancuri rusești au atacat orașul Novosvitlivka, distrugând toate casele. Rebelii proruși anunță o nouă ofensivă DE AMPLOARE în est

Tancuri rusești au atacat orașul Novosvitlivka, din apropiere de Lugansk, distrugând toate casele, și au determinat forțele ucrainene să se retragă, a declarat sâmbătă președintele ucrainean, Petro Poroșenko, relatează Sky News.

UPDATE 19:51 Rebelii proruși anunță că vor lansa o nouă ofensivă de amploare în estul Ucrainei

Rebelii proruși au afirmat sâmbătă că se pregătesc să lanseze o nouă ofensivă de amploare împotriva forțelor guvernamentale în estul Ucrainei, relatează AFP.

„Pregătim o a doua contraofensivă de anvergură”, a declarat premierul separatist Aleksandr Zaharcenko pentru agenția rusă RIA Novosti, adăugând că forțele sale sunt bine echipate.

„Armata ucraineană ne-a lăsat mult echipament, muniții și trofee (…). Am recuperat aproximativ 40 de dispozitive militare în ultimele 24 de ore”, a adăugat el.

Semen Semencenko, comandantul batalionului de voluntari „Donbas”, care luptă alături de armata ucraineană, a afirmat sâmbătă că un acord a fost încheiat cu rebelii pentru ca forțele guvernamentale încercuite de insurgenți la Ilovaisk, în regiunea Donbas, să poată ieși cu condiția să le predea armele rebelilor.

„Ne continuăm atacul și completăm procesul de curățare a zonelor încercuite și ajutăm la formarea unui culoar între Donețk și Lugansk”, cele două bastioane ale rebeliunii asediate de armată, a explicat Zaharcenko.

Armata ucraineană a anunțat la rândul său că nouă soldați au fost uciși în 24 de ore, adăugând că nu are informații despre pierderile suferite de batalioanele de voluntari, în special la Ilovaisk.

La Mariupol, port strategic situat la aproape 100 de kilometri sud de Donețk și viitor obiectiv al insurgenților, locuitorii se pregăteau de lupte. La intrarea estică a orașului, utilajele săpau tranșee în fața unei mulțimi de sute de persoane, venite să cânte imnul ucrainean, arborând drapele naționale.

Liderii separatiști au declarat însă că nu intenționează să intre în Mariupol zilele următoare. „Nu preconizăm să atacăm orașul mâine sau poimâine, dar vom intra în viitorul apropiat”, a afirmat Zaharcenko.

Poroșenko a precizat că tancurile rusești au fost folosite pentru a „distruge fiecare casă” din orașul Novosvitlivka.

El a adăugat, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, înaintea summitului șefilor de state și Guverne din Uniunea Europeană, că în prezent sunt sute de tancuri străine și mii de trupe străine în Ucraina.

La rândul său, Ministerul Apărării de la Kiev a precizat, într-un mesaj postat pe Twitter, că „agresiunea militară directă împotriva estului Ucrainei continuă”.

Sursa: mediafax.ro

Tancuri rusești au atacat orașul Novosvitlivka, din apropiere de Lugansk, distrugând toate casele, și au determinat forțele ucrainene să se retragă, a declarat sâmbătă președintele ucrainean, Petro Poroșenko, relatează Sky News. UPDATE 19:51 Rebelii proruși anunță că vor lansa o nouă ofensivă de amploare în estul Ucrainei Rebelii proruși au afirmat sâmbătă că se pregătesc să lanseze o nouă ofensivă de amploare împotriva forțelor guvernamentale în estul Ucrainei, relatează AFP. "Pregătim o a doua contraofensivă de anvergură", a declarat premierul separatist Aleksandr Zaharcenko pentru agenția rusă RIA Novosti, adăugând că forțele sale sunt bine echipate. "Armata ucraineană ne-a lăsat mult…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: