Home » National » Udrea, despre audierea la DNA înainte de campanie: Nu cred în coincidențe

Udrea, despre audierea la DNA înainte de campanie: Nu cred în coincidențe

Președintele PMP, Elena Udrea, candidată la alegerile prezidențiale, a declarat, miercuri seară, la ieșirea de la DNA, fiind întrebată dacă crede că audierea ei cu două zile înainte de începerea campaniei este o coincidență, că ea nu crede în coincidențe.

Elena Udrea a mers, miercuri seară, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), unde a stat peste două ore.

La ieșire, în jurul orei 21.30, ea a spus că a fost chemată să dea declarații ca martor în dosarul din 2011 al primarului din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan. Acesta este acuzat că, din 2009, folosindu-se de interpuși, a administrat o firmă care a primit contracte finanțate din bani publici în comune din Neamț care se bucurau de finanțare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997, privind Programul pentru pietruirea drumurilor comunale, alimentarea cu apă a satelor, conectarea satelor la rețeaua de electrificare și la rețelele telefonice.

Udrea a precizat că, la audieri, a explicat cum funcționa acest program, gestionat de fostul Minister al Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) condus de ea în perioada decembrie 2009 – februarie 2012.

Întrebată dacă își va da demisia în cazul în care va fi pusă sub învinuire, ea a răspuns: „Exclus. Am explicat, ca ministru, cum funcționa acest program. Haideți să fim serioși”.

„Toate solicitările, fie că erau de la Gheorghe Ștefan, fie că erau de la oricare primar din țară sau șef de consiliu județean, toate urmau procedura legală și cutuma”, a spus Udrea, explicând că autoritățile locale trimiteau solicitări pentru alocări de fonduri pentru lucrări din județele lor, iar ministerul în funcție de bugetul pe care îl avea, de obicei de 20 de ori mai puțin decât se cerea, făcea alocările în acord cu cei din teritoriu, încât să acopere minimul din necesar.

Întrebată de ce a venit al DNA atât de târziu, Udrea a spus că a venit „pe fugă”. „A trebuit să vin foarte repede pentru că am înțeles că dosarul trebuie închis și nu am vrut să amân declarația”, a răspuns aceasta.

Întrebată și dacă i se pare că este o coincidență faptul că a fost chemată la audieri cu două zile înainte de începerea campaniei (pe 3 octombrie), Elena Udrea a răspuns: „Eu nu cred în coincidențe”.

Gheorghe Ștefan a fost președintele interimar la organizația PDL Neamț, funcție din care a demisionat în luna martie. Primarul municipiului Piatra Neamț a aderat la Fundația Mișcarea Populară, dar a rămas membru al PDL.

El este vizat în mai multe dosare de corupție, cel mai recent fiind legat de licența postului Giga TV pe care îl controla.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, în 28 mai, că Gheorghe Ștefan este urmărit penal pentru efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, precum și pentru folosirea influenței (ca lider al PDL Neamț la data faptelor, n.r.) în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor, începând din 2009, Ștefan ar fi administrat SC Strong Montaj SA, fosta societate Tehnoutilaj SA, folosindu-se de interpuși, care au acceptat să figureze formal ca asociați și administratori.

„SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat și a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu comune din județul Neamț – Tazlău, Gherăești și Drăgănești, care se bucurau de finanțare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997.

Procurorii susțin că aceste operațiuni financiare, în efectuarea cărora s-ar fi implicat Gheorghe Ștefan, sunt incompatibile cu funcția pe care o deținea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamț și erau „menite să-i aducă sume de bani necuvenite”.

Gheorghe Ștefan mai este suspectat și că s-a folosit de funcția de conducere din partid pentru a influența funcționari publici din cadrul unor instituții.

„Pentru a-și asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele încheiate de SC Strong Montaj SA cu autoritățile contractante, comune din județul Neamț – Tazlău, Gherăești și Drăgănești, care se bucurau de finanțare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Ștefan, deținătorul unei funcții de conducere în cadrul unui partid politic a folosit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, influența sa în relația cu funcționari publici din cadrul unor instituții”, susțin anchetatorii.

DNA a precizat că necesarul de fonduri bănești de la bugetul de stat pentru finanțarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunelor, lucrări acceptate în programul prevăzut în HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile județene, după consultarea autorităților contractante locale.

„Propunerea de finanțare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuală a fondurilor alocate (de regulă insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul județean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT, iar după aprobarea listelor, se făcea plata”, potrivit DNA.

Procurorii au mai stabilit că, pentru a controla modul de repartizare a banilor alocați de la bugetul de stat, Gheorghe Ștefan ar fi susținut o anumită persoană să ocupe funcția de consilier personal al președintelui Consiliului Județean Neamț.

„În afara atribuțiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ștefan. În această modalitate, Gheorghe Ștefan a reușit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcționeze sume de bani, în special către acele autorități publice locale care aveau încheiate contracte cu asocieri din care făcea parte chiar SC Strong Montaj SA”, potrivit DNA.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: