Home » Justitie » Drogurile, un viciu și o viață distrusă

Drogurile, un viciu și o viață distrusă

La nivelul județului Vaslui, există doar un singur caz de dependență de droguri intrat în atenția Direcției de Sănătate Publică, caz raportat cu mulți ani în urmă. Realitatea este diferită. La Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui ajung persoane cu tulburări mintale cauzate de consumul de droguri.

George VARZARI

Conform unui raport al Agenției Naționale Antidrog, anul trecut, în zona nord-est, în care este cuprins și județul Vaslui, au fost înregistrate ca urgență medicală un număr de 257 de cazuri de consum de droguri. Conform aceluiași raport, județul Vaslui se află într-o zonă de risc mic în funcție de numărul de cazuri șI urgențe medicale cauzate de consumul de droguri.

Toxicomania reprezintă comportamentul unei persoane ce consumă în mod frecvent droguri ce pot fi mai mult sau mai puțin toxice, dar care generează dependență fizică sau psihică. Drog pot fi considerate și tutunul sau alcoolul, însă cele mai multe probleme le impun substanțele interzise prin lege.

Efectele drogurilor se observă asupra creierului, iar în funcție de substanța consumată, persoana dependentă poate dezvolta diferite stări, care pot varia de la liniște, sentiment de bucurie, până la halucinații.

“Drogurile au efect asupra creierului. În funcție de ce anume a consumat toxicomanul, atunci efectele gândirii sunt diferite, de la stări de liniște, până la distorsionarea percepțiilor senzoriale”, a declarat șeful Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, doctor Dragoș Vochin.

De regulă, persoanele consumatoare în mod regulat sunt tinerii. Trei factori contribuie, de cele mai multe ori, la cauzele consumului: probleme cu familia, problemele psihologice – atunci când persoana consumatoare “scapă” într-o altă lume, și frecventarea persoanelor consumatoare.

“Efectul nedorite al consumului de droguri este dependența. Dependența poate fi psihică sau fizică. Cea psihică se manifestă prin dorința tot mai mare de a consuma droguri într-un timp cât mai scurt, lucru care poate duce la supradoze, și dependența fizică, manifestată prin stările de greață, vărsături sau halucinații pe care toxicomanul le manifestă atunci când oprește consumul”, mai spune medicul Dragoș Vochin.

Tratament medicamentos nu există pentru consumatori, însă aceștia ar trebui să benefiecieze de suport psihologic. Familia rămâne cel mai important factor în stoparea consumului de droguri, prin implicarea activă în viața membrului toxicoman.

“Suportul familial este cel mai important factor în stoparea consumului de droguri. Alături de acestea, ar trebui să participle șI instituții publice, prin programe naționale și regionale. Din păcate, la nivel de Vaslui, nu prea există aceste programe, iar cu un singur angajat la DGA Vaslui nu putem vorbi de o eficiență în privința acestei probleme”, a adăugat medicul Dragoș Vochin.

La nivelul județului Vaslui, există doar un singur caz de dependență de droguri intrat în atenția Direcției de Sănătate Publică, caz raportat cu mulți ani în urmă. Realitatea este diferită. La Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui ajung persoane cu tulburări mintale cauzate de consumul de droguri. George VARZARI Conform unui raport al Agenției Naționale Antidrog, anul trecut, în zona nord-est, în care este cuprins și județul Vaslui, au fost înregistrate ca urgență medicală un număr de 257 de cazuri de consum de droguri. Conform aceluiași raport, județul Vaslui se află într-o zonă de risc mic…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: