Home » National » FMI a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 2,4%

FMI a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 2,4%

Fondul Monetar International a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei, la 2,4%, anul acesta, fata de un avans de 2,8% anticipat in iunie, potrivit raportului World Economic Outlook. Pentru 2015, prognoza FMI a ramas neschimbata, 2,5%. 

Inflatia anuala este estimata la 2,5% in decembrie, fata de o proiectie de 3,5% anticipata in precedenta editie a raportului din aprilie.

FMI a imbunatatit prognoza privind deficitul de cont curent, la 1,2% din PIB anul acesta si 1,8% din PIB anul viitor. Estimarile anterioare indicau un deficit de 1,7% si respectiv 2,2% din PIB.

Rata somajului este anticipata sa scada usor, de la 7,3% anul trecut la 7,2% in 2014 si la 7,1% in urmatorul an.

Romania a reintrat in recesiune tehnica la finele primului semestru, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28, in al doilea trimestru al anului, de -1%.

In semestrul I, produsul intern brut a crescut comparativ cu perioada similara a anului trecut, cu 2,4% pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.

Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si UE, din care nu intentioneaza sa acceseze fonduri. Scopul acestuia este a a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Guvernul anticipeaza un avans economic de 2,5% anul acesta, dupa o expansiune de 3,5% in 2013.

Sursa: incont.ro

Fondul Monetar International a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei, la 2,4%, anul acesta, fata de un avans de 2,8% anticipat in iunie, potrivit raportului World Economic Outlook. Pentru 2015, prognoza FMI a ramas neschimbata, 2,5%.  Inflatia anuala este estimata la 2,5% in decembrie, fata de o proiectie de 3,5% anticipata in precedenta editie a raportului din aprilie. FMI a imbunatatit prognoza privind deficitul de cont curent, la 1,2% din PIB anul acesta si 1,8% din PIB anul viitor. Estimarile anterioare indicau un deficit de 1,7% si respectiv 2,2% din PIB. Rata somajului este anticipata sa scada usor, de…

Review Overview

About Mihai Vasile