Home » Administratie » În Vaslui încă se trăiește la lumânare

În Vaslui încă se trăiește la lumânare

În situația în care se află în imposibilitatea de a finanța proiectele privind racordarea la rețea a locuințelor neelectrificate, mai multe primării din județul Vaslui au depus actele necesare înscrierii a 35 de localități în Programul Național de Electrificare 2012 – 2016. Problema principală a acestor localități este faptul că proprietarii și-au construit case la distanțe apreciabile față de rețeaua de distribuție și nu dispun de sumele necesare achiziționării stâlpilor necesari pentru a-și racorda locuințele la sistemul electric.

Bogdan RUSU

 Potrivit unor documente ale Instituției Prefectului, în județul Vaslui s-au construit 2.975 de locuințe în zone în care nu se poate asigura alimentarea cu energie electrică. 2.223 de imobile dispun de autorizație de construcție, iar 725 nu au aceste documente.

Soluția primarilor este Programul Național de Electrificare 2012 – 2016, privind alimentarea cu energie electrică a localităților neelectrificate și extinderea rețelelor existente, ce prevede alocarea a peste un miliard de lei (din care 90% de la bugetul de stat și 10% de la autoritățile locale) pentru investiții.

“Dosarele au fost centralizate și trimise la București, unde urmează să fie analizate. Este posibil ca banii pe care guvernul îi va aloca pentru programul de electrificare să mai întârzie. În acest timp, comunitățile ar trebui să facă lucrările pe banii lor și apoi să primească fonduri de la centru. În condiții de criză, acest lucru nu este posibil. Este vorba despre investiții mari, care nu pot fi suportate din bugetele locale”, a declarat Vasile Mihalachi, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui pentru agerpres.ro.

Chiar și fără fonduri de la centru, primăriile mai au o posibilitate de a aduce lumina electrică în casele neelectrificate: fondurile europene alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Anul acesta, o primărie din județul Vaslui a obținut o finanțare nerambursabilă de 42.195 de euro, pentru a extinde sistemul de alimentare cu energie electrică la nivelul comunei.

În situația în care se află în imposibilitatea de a finanța proiectele privind racordarea la rețea a locuințelor neelectrificate, mai multe primării din județul Vaslui au depus actele necesare înscrierii a 35 de localități în Programul Național de Electrificare 2012 - 2016. Problema principală a acestor localități este faptul că proprietarii și-au construit case la distanțe apreciabile față de rețeaua de distribuție și nu dispun de sumele necesare achiziționării stâlpilor necesari pentru a-și racorda locuințele la sistemul electric. Bogdan RUSU  Potrivit unor documente ale Instituției Prefectului, în județul Vaslui s-au construit 2.975 de locuințe în zone în care nu se…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

2 comments

  1. Domnilor, inca se mai traieste in evul mediu, asta e tara noastra – Romania, traim intr-o tara frumoasa, bogata, oameni care vor sa munceasca, da` acest sistem care il avem nu ne ajuta cu nimic. Nu se investeste in infrastructura…10% din economia Spaniei se bazeaza pe turism, la noi nici macar 1%…e trist, daca mai stam si acum la lumanare, mai ales ca suntem si in UE si avem pretentii sa intra si in Spatiul Schengen, nu degeaba europenii se opun intrarii noastre, sincer eu chiar ma bucur, ne meritam soarta!

  2. foarte bine…ati votat cu mos Ion „roata” Iliescu,acum bucurativa de lumina lumanarilor

%d blogeri au apreciat: