Home » Social » Față în față cu maestrul CRIV

Față în față cu maestrul CRIV

Cu un simț al umorului foarte bine dezvoltat, prezent la Vaslui la ultimele șase ediții ale Festivalului Internațional de Umor “Constantin Tănase”, cunoscutul caricaturist Cristinel Vecerdea ne-a făcut părtași la câteva din experiențele sale din viața de caricaturist.

Roxana NĂSTASĂ

Născut de Ziua Unirii, 24 ianuarie 1959, în Sibiu, Cristinel Vecerdea, cunoscut drept CRIV, a absolvit în 1981 Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcecu”, secția Finanțe, fiind însă atras dintotdeauna de desen. Nu orice desen, ci caricatură, de care s-a apucat de pe 1 aprilie 1979. N-a fost o păcăleală, cum ar crede mulți, ci una dintre cele mai mari realizări ale sale. O realizare care i-a adus multe împliniri. De exemplu, în 1997, datorită unei caricaturi făcute Ministrului Apărării Naționale, Victor Babiuc, a fost numit șef al Cercului Militar din Lugoj.

E greu în ziua de azi să ai simțul umorului”

A desenat de pe băncile Liceului Militar, dar nu pe bănci, ci pe hârtie”, spune el cu umorul său caracteristic. A ales caricatura în detrimentul portretelor, pentru că „la portrete e mai greu. Trebuie să faci oamenii cum se văd în oglindă”. Astfel, încercând porterete și văzând că ieșeau deformate, și-a dat seama că e bun de caricatură.

Identifică imediat elementele pe care să le accentueze pentru că, spune el, “fiecare om are ceva caracteristic, pentru că dacă nu ar fi așa, am fi toți la fel. Unii nu-și dau seama însă, de aceea la vederea caricaturii unii se recunosc, alții nu. Cei care se recunosc au simțul umorului, cei care nu, n-au nimic. E greu în ziua de azi să ai simțul umorului”.

O experiență povestită de el, în care se pare că persoana nu avea simțul umorului, o prezintă pe o bătrână de 90 de ani din Danemarca, căreia artistul a trebuit să-i facă o caricatură. Având atât de multe riduri, acesta a desenat ce a văzut, însă “ori bătrâna nu avea simțul umorului, ori nu s-a privit în oglindă, cert este că la vederea caricaturii era să facă infarct”, ne-a povestit amuzat, caricaturistul.

“Mai bine fruntaș la sat decât codaș la oraș”

A desenat de la oameni politici și artiști până la oameni de pe stradă în toate țările. Deși i s-a propus să rămână peste hotare, nu și-a părăsit locul natal. Îi pare bine că nu a renunțat la România pentru că, spune el, nu ar fi ajuns ce a ajuns aici

“Peste hotare, concurența cu cineva de la ei este neloială. Ca invitat ți se acordă toată atenția și onorurile, însă când rămâi ești un fel de «inamic». Așa că “mai bine fruntaș la sat decât codaș la oraș”, e de părere el.

Aventurile lui CRIV

Caricatura și armata l-au dus peste tot. A avut expoziții în zonele “fierbinți” de pe glob, precum Bosnia sau Afganistan. A desenat militarii din forțele NATO după războiul din Bosnia, a făcut portretele militarilor români și americani din Afganistan în 2003 și 2004 și a obținut certificatul de apreciere acordat de Comandantul Bazei Militare din Kandahar, colonel William K. Garett pentru aportul adus la ridicarea moralului trupelor din acesată bază în operațiunea “Enduring Freedom” și medalia “We Will Never Forget September 11” în anul 2004. Cu acest prilej, l-a predat pe Ben Laden, prin intermediul ministrului Pascu, bineînțeles sub formă de caricatură, lucru care a stârnit hohote de râs printre cei prezenți.

crivA avut o expoziție chiar în Deșertul Kandahar, care, din păcate, a durat doar o oră pentru că a venit o furtună de nisip. A avut multe aventuri chiar și în vamă, nefiind lăsat să treacă de multe ori. Odată avut probleme la vamă la unguri pentru că nu-l credeau că e caricaturist și nu-l lăsau să treacă. Lucrurile s-au schimbat însă când maestrul caricaturist și-a pus în practică talentul și i-a făcut imediat o caricatură șefului vămii, înlăturând orice urmă de îndoială sau neînțelegere.

Caricatura l-a salvat din multe necazuri, dar pe de altă parte l-a și băgat în necazuri, spune artistul. De exemplu, în liceu avea niște colegi care pârau tot, așa că s-a gândit și a desenat niște păsări cu uniformă de elev, numindu-le “Agenții Ciripoi”, reprezentându-i pe cei care „ciripeau tot”. Din pricina acestui lucru, a avut câteva necazuri și chiar și nota la purtare scăzută.

A depășit însă toate momentele mai puțin plăcute, chiar și pe acela când guvernul Boc i-a interzis să mai publice trei ani caricaturi în publicațiile militare. A trecut peste toate făcând ce-i place lui mai mult. Are un singur regret însă, că n-a prins perioada de dinainte de Revoluție când caricatura putea să devină o meserie, nu un hobby cum e acum.

Nu are cine să-i urmeze mai departe talentul, fiul său având alte ocupații, însă pentru maestrul CRIV, nu e o problemă. Privește totul într-o notă umoristică și asta îi face bine. Are expoziții peste tot, câștigă tot felul de premii, este chemat chiar și la nunți să deseneze câștigând mai mulți bani decât fotograful și nu face niciodată paradă de reușitele sale. Desenează o caricatură în creion chiar și în 18 secunde, însă nu s-a lăudat niciodată cu această performanță.

Caricaturile sale vii și colorate, spune el, sunt atu-ul său, înainte de a fi caricaturist, fiind un bun psiholog, reușind să transpună în desnele sale și caracterul omului, nu numai trăsăturile fizice.

CRIV la raport, de Cornel Udrea

Pe Cristinel Vecerdea-CRIV, l-am descoperit în urmă cu mulți ani la Vaslui la Festivalul de Umor “Constantin Tănase”. Un om care nu ieșea în evidență prin manifestări zgomotoase de personalitate, dar în momentul în care se așeza în fața cartonului pentru desenat, parcă devenea altcineva, fiind vorba de o transfigurare deosebită, ce avea ca rezultat un portret-șarjă, ce respecta fizionomia în măsura în care aceasta se afla în concordanță cu interiorul sufletesc al personajului desenat. A împrumutat rigoare din meseria sa de bază, dar a știut să se adapteze la aparenta superficialitate a civiliei, cu tot ce a avut și are mai bun: spiritul de observație, subiectivismul care dă în floare și produce valoare. Momentele sale de reflecție le-a câștigat, probabil, pe malul unui lac, unde se afla la pescuit, ori în peregrinările sale prin țările Nordului unde a cunsocut oameni, dar a avut ocazia de a se cunoaște și pe sine. Spre deosebire de alți potretiști, CRIV nu este omul cuvintelor mari, al gesturilor care să mobilizeze piața mare, dar atrage ca un magnet nu numai privitorii din expoziții, ci și pe confrații săi și pe criticii de specialitate. Îl putem așeza pe CRIV printre primii cinci caricaturiști ai României, cronicar de evenimente cotidiene, dar și depozitar de interioare umane, atunci când construiește un portret în culori.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: