Home » Social » Mai mulți bani pentru asistații social care vor să muncească

Mai mulți bani pentru asistații social care vor să muncească

Măsura va fi pusă în aplicare după intrarea în vigoare a unui act normativ prin care venitul minim garantat va fi rebotezat și se va numi venit minim de inserție.

Asistații social vor avea șansa de a câștiga un venit minim garantat (ajutor social) mai mare, dar numai cu o condiție: ca unul dintre membrii de familie să intre în câmpul muncii. Această măsură face subiectul unui act normativ care va intra în vigoare în viitorul apropiat și care va reboteza venitul minim garantat cu numele de venit minim de inserție.

Mai exact, în situația în care un membru de familie își găsește un loc de muncă, ajutorul social (viitorul venit minim de inserție) va fi majorat cu un procent din valoarea câștigului social, pe parcursul a mai multor luni.

Intenția legiuitorului este de a diminua cu 30% pătura săracilor din România, în condițiile în care, aici, rata sărăciei în muncă este de 19,1%, în comparație cu media europeană de numai 9,2%.

Primăria Bârlad are în evidență 416 de persoane care beneficiază de ajutorul social. Conform legii, nivelul venitului minim garantat este cuprins între 142 și 400 de lei, funcție de veniturile familiei, dar și de bunurile pe care le au în proprietate.

În schimbul ajutorului, aistații prestează diverse munci în interesul comunității, între 27 și 75 de ore pe lună.

Deși ar putea fi vorba de câștiguri ceva mai mari în propriul buzunar, e greu de crezut că asistații bârlădeni vor privi prea entuziaști noile reglementări legale. Nu mai este un secret pentru nimeni că cei mai mulți sunt un fel de abonați la pomana statului, iar unii sunt atât de vechi în „breaslă”, încât nu-și amintesc ca după Revoluție să fi câștigat bani într-o altă manieră.

La fel de adevărat este că dacă le-a fost teamă de ceva în tot acest timp, a fost ca vreun binevoitor să nu le ofere cumva vreun loc de muncă. (Andrei ARSENE)

Măsura va fi pusă în aplicare după intrarea în vigoare a unui act normativ prin care venitul minim garantat va fi rebotezat și se va numi venit minim de inserție. Asistații social vor avea șansa de a câștiga un venit minim garantat (ajutor social) mai mare, dar numai cu o condiție: ca unul dintre membrii de familie să intre în câmpul muncii. Această măsură face subiectul unui act normativ care va intra în vigoare în viitorul apropiat și care va reboteza venitul minim garantat cu numele de venit minim de inserție. Mai exact, în situația în care un membru de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: