Home » Administratie » O piață nouă, probleme mai vechi

O piață nouă, probleme mai vechi

O piață nou-nouță a fost ridicată din temelii, dar la nici o lună de la darea ei în folosință au apărut primele probleme: clienții sunt foarte puțini, iar micii producători agricoli ar putea ajunge în situația de a nu-și achita chiriile. Oamenii de la tarabe dau vina pe cei din cadrul Direcția Adiminstrație Piețe Târguri și Oboare (DAPTO) care realizează mercurialul săptămânal, acuzându-i că îi favorizează pe producătorii din celelalte piețe. De aceea, spun comercianții, nici în prezent nu s-au închiriat o bună parte din totalul de tarabe din Piața Centrală căci clienții le sunt alungați prin postarea pe internet a unor prețuri la legume care nu au întodeauna legătură cu realitatea.

Bogdan RUSU

DAPTO Vaslui are mari probleme legate de închirierea tarabelelor destinate micilor producători agricoli. Motivul, după cum ne-au declarat câțiva producători din Piața Centrală este concurența neloială pe care o practică vânzătorii din Piața Traian. Unii din cei care au închiriat tarabe în piața din centrul municipiului Vaslui acuză faptul că sunt sabotați de persoana care administrează site-ul DAPTO, despre care spun că au realizat un mercurial (cel din intervalul 29 septembie-5 octombrie) în care se minte asupra prețurilor la fructe și legumele comercializate în Piața Centrală. Oamenii spun că în intervalul menționat, în mercurialul făcut pe site-ul DAPTO au fost trecute prețuri mai mari cu 1-2 lei față de cele practicate în Piața Traian, mai ales la legumele de sezon. Persoanele care s-au plâns de modul de redactare al mercurialului au declarat că în săptămâna respectivă, prețurile nu au fost atât de mari. Că prin afișarea acestor prețuri mari , au fost speriați clienții și că de aceea riscă să nu-și poată plăti chiriile.

Știut este faptul că un tarabagiu din Piața Centrală trebuie să achite lunar aproximativ 700 de lei la DAPTO. Adică 20 de lei pe zi, reprezentând chiria pe tarabă (12 lei) plus prețul de închiriere al cântarului și alți 90 de lei reprezentând o taxă lunară de rezervare a tarabei.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=8r3sN3SdSkE&w=560&h=315]

„Eu vând mai mult pătlăgele la 2,5 lei kilogramul și asta este prețul peste tot. Săptămâna trecută (29 septembrie – 5 octombrie, n.r.), s-au vândut pătlăgele și la prețuri mai mici, egale cu cele din Traian. Nu îmi pot imagina cum de au apărut pe site prețuri de 2,5-3 lei pe kilogramul de gogonele. Acest lucru ne face foarte mult rău. Cred că de aceea Piața Centrală este mai mult goală, iar tarabele din spate nu au fost închiriate de nimeni încă. Vă dați seama că doar pentru a achita taxele eu trebuie să vând zilnic cam 200 de kilograme de pătlăgele. Le-aș vinde, dar cui?”, ne-a declarat o comerciantă.

Oamenii au declarat că printre clienți s-a lansat deja vorba că în centru prețurile pieței sunt foarte mari, fapt încurajat de cei care redactează mercurialul săptămânal.

„Cred că cel care scrie prețurile pe site are pe cineva apropiat în piața din Traian. Altfel, nu îmi pot explica ce e cu prețurile de pe internet”, spune alt comerciant.

Prețuri mari

În săptămâna la care s-a făcut referire, prețurile menționate în mercurialul DAPTO Vaslui au fost cu adevărat mari. Cel puțin în Piața Centrală. De exemplu, kilogramul de ardei kapia costa în Piața Traian 3 lei, iar în Piața Centrală între 3,5 și 5 lei. De asemenea, kilogramul de morcov a costat 1,5 lei fix în Traian și 1,5 – 4 lei în Centru.

„De când vând aici, eu nu am văzut morcovi la 4 lei kilogramul”, ne-a spus o precupeață.

De asemenea, ardeiul gras costa 2,5 lei kilogramul în Traian și 3-4 lei în Piața Centrală. Aparent, după cele scrise în mercurial, o legătură de cimbru era de două-trei ori mai ieftină în zona Traian (1 leu). În același timp, aceeași legătură de cimbru a costat 2-3 lei în piața din centru. În general, potrivit mercurialului prețurile sunt cu 0,5 – 1leu mai mari în zona centrală la toate produsele de sezon.

Oricine a creat acest mercurial a mers pe ideea că produsele se vând în intrevale de prețuri doar în Piața Centrală, în timp ce în Traian nu există variații de preț. În Piața Traian, kilogramul de ceapă costa fix 2 lei. Asta însemnând că la fața locului nu au existat prețuri mai mari, dar nici prețuri mai mici la acest produs. În același timp, în partea de tabel cu prețuri la ceapă uscată, am descoperit că o variație de preț exsită doar în Piața Centrală: 2,5 – 4 lei. La țelină, același fenomen: din mercurial reieșea că oriunde ai fi mers în Traian, un kilogram de țelină costa fix 5 lei, în timp ce în Piața Centrală erau mari variații de preț la același produs: 8-10 lei pe kilogram.

O piață nou-nouță a fost ridicată din temelii, dar la nici o lună de la darea ei în folosință au apărut primele probleme: clienții sunt foarte puțini, iar micii producători agricoli ar putea ajunge în situația de a nu-și achita chiriile. Oamenii de la tarabe dau vina pe cei din cadrul Direcția Adiminstrație Piețe Târguri și Oboare (DAPTO) care realizează mercurialul săptămânal, acuzându-i că îi favorizează pe producătorii din celelalte piețe. De aceea, spun comercianții, nici în prezent nu s-au închiriat o bună parte din totalul de tarabe din Piața Centrală căci clienții le sunt alungați prin postarea pe internet…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile