Home » Social » Sâmbătă culturală la Galeria „N.N Tonitza”

Sâmbătă culturală la Galeria „N.N Tonitza”

Sâmbătă, Galeriile „N.N. Tonitza” din Bârlad au găzduit două evenimente culturale, o expoziție de pictură și lansarea unui volum de poezie. De această dată, a expus pe simezele Galeriei artistul Mihai Marin Cârstea, sub titlul „Peisaje ale sufletului”. Este pentru a treia oară când lucrările valoroase ale artistului sunt prezentate publicului la Galeria „N.N. Tonitza”, după ce a expus pentru prima dată în anii ’90, la Casa Sturdza bijuterii de o ingeniozitate aparte.

Publicul a fost impresionat de picturile înfățișând peisaje și flori, prezentate cu măiestrie de prof. dr. Laurențiu Chiriac. Pictorul Mihai Cârstea cultivă de câțiva ani buni, cu un real succes, virtuțile clasice ale peisajului, pe linia tradițională de sorginte lirică, proprie spațiului nostru mioritic.

Cel de-al doilea eveniment propus la sfârșitul săptămânii trecute de către Fundația Culturală „dr. Constantin Teodorescu”, prin președinta Ana Sârbu, a constat în lansarea unui volum sensibil de poezie semnat de veșnic adolescenta Corina Dimitriu. De profesie educatoare, Corina Dimitriu n-a avut curajul până acum să publice, deși cochetează de mult timp cu poezia. „În preatârziul clipei” este titlul volumului lansat sâmbătă la Galeria „N.N. Tonitza”, volum care beneficiază de o grafică a artistei plastice Viorica Călin din Bacău și care a fost prezentat de Marius Deac, critic de artă din Gheorghieni, de Mariana Sava – bibliotecară la Casa de Cultură din Bârlad și de profesoara Oltea Rășcanu – Gramaticu, fostă profesoară a autoarei.

Este o carte în care se face trimitere la un iubit misterios. Până aici nimic special. Interesantă este poezia creată de un suflet sensibil. Astăzi, poate că asistăm la aruncarea Corinei Dimitriu în lume, ca poetă. Poezia sa nu este una pe care să o poți citi oriunde și oricum. Îmi aduc aminte de alte poete din literatura română, precum Maria Banuș, Nina Cassian și Ana Blandiana. La cele trei m-am gândit când am citit poezia Corinei”, a declarat Mariana Sava.

După opiniile exprimate de cei patru invitați, a luat cuvântul și autoarea, care a mărturisit cu aerul unei adolescente timide: „Cine este acest domn misterios din vis? Vreau să vă spun că el există și dacă vă priviți adânc în suflet, o să vă regăsiți. Este, de fapt, bărbatul ideal, un om plin de suflet ce mustește vise și lumină, un om pe care, din păcate, lumea aceasta în care trăim noi nu ne lasă să-l zărim de cele mai multe ori. Atunci îl regăsim în vise, în amintiri frumoase, dar el există cu adevărat”.

La finalul evenimentului, au fost împărțite autografe iar Dragoș Tufă a interpretat la chitară un cântec pe versurile poetei care tocmai și-a lansat primul volum. (Mihaela NICULESCU)

Sâmbătă, Galeriile „N.N. Tonitza” din Bârlad au găzduit două evenimente culturale, o expoziție de pictură și lansarea unui volum de poezie. De această dată, a expus pe simezele Galeriei artistul Mihai Marin Cârstea, sub titlul „Peisaje ale sufletului”. Este pentru a treia oară când lucrările valoroase ale artistului sunt prezentate publicului la Galeria „N.N. Tonitza”, după ce a expus pentru prima dată în anii ’90, la Casa Sturdza bijuterii de o ingeniozitate aparte. Publicul a fost impresionat de picturile înfățișând peisaje și flori, prezentate cu măiestrie de prof. dr. Laurențiu Chiriac. Pictorul Mihai Cârstea cultivă de câțiva ani buni, cu…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile