Home » Sanatate » Spunem NU Hepatitei în Moldova

Spunem NU Hepatitei în Moldova

În situația în care peste 600.000 de români au fost deja infectați cu virusul hepatic C, un grup de medici de elită împreună cu autoritățile administrației din șase județe ale regiunii Nord-Est au lansat proiectul „Spunem NU Hepatitei în Moldova”.

Bogdan RUSU

Proiectul vizează identificarea persoanelor infectate cu virusul hepatitei la nivelul fiecăruia din cele șase județe partenere, informarea publicului și colectarea de proiect hepatita (3)fonduri în vederea susținerii luptei științifice contra virusului hepatic. Ieri, acest program național a fost lansat și în județul Vaslui, în prezența profesorului doctor Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, cei doi inițiatori ai proiectului; precum și a autorităților locale și județene.

La nivelul județului Vaslui, din anul 2010 până în prezent, au fost diagnosticate 12 cazuri de infectare cu virusul hepatitei C (VHC). În acealași timp însă, medicii vasluieni consideră că numărul de persoane infectate este cu mult mai mare, dar că nu au fost diagnosticate încă. Diagnosticarea nu este o problemă deosebită doar la nivel local, ci la nivelul întegii țări, însă nu din cauze care țin de actul medical direct. Vinovat este sistemul care nu pune un accent foarte mare pe informarea populației, dar și pacienții care nu acceptă ideea de a se testa. VHC nu este ușor de detectat, fără un test, mai ales din cauză că acesta poate să nu acționeze asupra organismului uman timp de 30 de ani. De aceea, este bine ca un segment din populație, determinat ca fiind de risc, să meargă la medicii de familie să ceară testarea. În special persoanele care s-au născut înainte de 1989, cărora li s-au făcut transfuzii de sânge sau care au suferit intervenții chirurgicale de natură stomatologică, sunt suspectate că ar fi purtătoarele VHC. Anul limită 1989 a fost stabilit din cauză că înainte de 1992 nu s-a testat sângele recoltat de la donatori.

O altă categorie de persoane cărora li se recomandă efectuarea testului de deiagnosticare VHC sunt cei care și-au făcut pierceinguri și tatuaje în saloanele de profil din România, precum și cei care au întreținut raporturi sexuale ocazionale, fără a se proteja, precum și consumatorii de stupefiante cu administare intravenoasă.

În situația în care peste 600.000 de români au fost deja infectați cu virusul hepatic C, un grup de medici de elită împreună cu autoritățile administrației din șase județe ale regiunii Nord-Est au lansat proiectul "Spunem NU Hepatitei în Moldova". Bogdan RUSU Proiectul vizează identificarea persoanelor infectate cu virusul hepatitei la nivelul fiecăruia din cele șase județe partenere, informarea publicului și colectarea de fonduri în vederea susținerii luptei științifice contra virusului hepatic. Ieri, acest program național a fost lansat și în județul Vaslui, în prezența profesorului doctor Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș"…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: