Home » World » Incidente armate în Ottawa, inclusiv la Parlament. Unul dintre autori este militant islamist. Un militar și un atacator au fost uciși/ FBI: Grupul terorist SI are planuri privind atacuri în SUA și Canada

Incidente armate în Ottawa, inclusiv la Parlament. Unul dintre autori este militant islamist. Un militar și un atacator au fost uciși/ FBI: Grupul terorist SI are planuri privind atacuri în SUA și Canada

Focuri de armă au fost trase, miercuri, în centrul orașului Ottawa, în fața Parlamentului și la un memorial al eroilor, unde un militar a fost ucis, anunță surse citate de postul CBC. Premierul Canadei, Stephen Harper, se afla în Parlament în momentul incidentului armat produs miercuri, dar a părăsit zona în siguranță, anunță surse citate de CBC. Potrivit FBI, membri ai grupului terorist Stat Islamic au planuri cu privire la comiterea de atacuri în Statele Unite și Canada.

UPDATE 3:01 – Autorul atacului comis în Parlamentul Canadei a fost identificat

Autorul atacului armat comis miercuri în Parlamentul de la Ottawa a fost identificat ca fiind Michael Zehaf-Bibeau, un canadian în vârstă de 32 de ani, considerat de serviciile de informații drept „călător cu grad ridicat de risc” și căruia recent i-a fost retras pașaportul.

UPDATE 21:35 – Barack Obama a discutat cu Stephen Harper, după atacurile de la Ottawa

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat prin telefon cu premierul Canadei, Stephen Harper, după atacurile armate comise la Ottawa, relatează AFP

„Președintele Barack Obama a discutat cu premierul Stephen Harper”, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

UPDATE 20:59 – Unul dintre autorii atacurilor de la Ottawa este militant islamist – surse

Unul dintre autorii atacurilor armate din Ottawa purta văl islamic, ceea ce sugerează că ar putea fi vorba de un complot terorist islamist, probabil al grupării Stat Islamic în Irak și Levant, afirmă surse din cadrul poliției citate de presa canadiană.

Bărbatul împușcat mortal de forțele de ordine după ce a deschis focul în sediul Parlamentului canadian purta „văl islamic”, au declarat oficiali ai poliției canadiene.

UPDATE 20:23 – Canada intensificase măsurile de securitate, înainte de atacuri, pe fondul amenințărilor islamiste

Guvernul Canadei sporise nivelul de alertă antiteroristă înainte de atacurile de la Ottawa, după un incident islamist petrecut luni și soldat cu doi morți, relatează BBC News online.

Canada a sporit nivelul de alertă teroristă de la „scăzut” la „mediu”.

UPDATE 20:13 – Guvernul canadian confirmă moartea unui militar în atacurile de la Ottawa

Militarul rănit în incidentul armat de la Memorialul național al eroilor canadieni a decedat la spital, iar un agent de pază de la Parlament este rănit, anunță Jason Kenne, ministrul canadian al Dezvoltării Sociale.

„Transmitem condoleanțe pentru militarul ucis; rugăciunile noastre sunt pentru agentul de securitate de la Parlament care a fost rănit. Canada nu va fi terorizată sau intimidată”, a spus Jason Kenne.

UPDATE 19:43 – FBI: Grupul terorist Stat Islamic are planuri privind atacuri în Statele Unite și Canada

Membri ai grupului terorist Stat Islamic au planuri privind comiterea de atacuri în Statele Unite și Canada, anunță Biroul Federal american de Investigații (FBI), cerând autorităților să rămână mobilizate, pe fondul atacurilor de la Ottawa.

Potrivit FBI, serviciile secrete au interceptat de curând conversații ale unor membri ai grupului terorist Stat Islamic care analizau posibilitatea comiterii unor atacuri la unități militare din Statele Unite și Canada.

FBI a cerut autorităților americane să fie vigilente, precizând că oferă asistență serviciilor de securitate canadiene.

UPDATE 19:11 – Incidente armate în cel puțin trei zone din Ottawa – poliție

Incidente armate au fost semnalate în cel puțin trei zone din Ottawa, miercuri dimineață, autoritățile căutând mai mulți bărbați înarmați, după ce un militar și un atacator au murit, relatează CNN.

Potrivit CNN, persoane înarmate au deschis focul la Memorialul național de război, la sediul Parlamentului și în centrul comercial Rideau.

Un presupus atacator a murit în schimbul de focuri cu poliția, la Parlament, iar un militar a fost împușcat mortal la Memorialul național de război.

Autoritățile caută mai mulți indivizi înarmați.

Cel puțin 20 de focuri de armă au fost trase, miercuri dimineață, în incinta Parlamentului Canadei.

UPDATE 18:31 – Un atacator a fost ucis în interiorul Parlamentului din Ottawa

Un atacator a fost ucis în interiorul Parlamentului canadian după ce un soldat a fost împușcat la un memorial al eroilor din Ottawa, relatează CBC News în pagina electronică.

Postul de televiziune susține că are confirmarea că unul dintre atacatori este mort, însă există temeri că ar fi implicați mai mulți. Poliția și martorii oculari anunță că au fost mai multe focuri de armă în mai multe zone din jurul Parlamentului.

UPDATE 18:10 – Cel puțin 20 de focuri de armă au fost trase în Parlamentul Canadei – AFP

Cel puțin 20 de focuri de armă au fost trase, miercuri dimineață, în incinta Parlamentului Canadei, poliția căutând unul sau doi indivizi înarmați, relatează AFP.I

IMAGINI VIDEO din timpul atacului

„Un bărbat a intrat alergând în Parlament. Era urmărit de polițiști înarmați și toată lumea s-a adăpostit”, a declarat Marc-André Viau, un angajat al Parlamentului. „Cel puțin 20 de focuri de armă automată au fost trase în Parlament”, a spus el.

Un cameraman al Radio Canada a numărat aproximativ 50 de focuri de armă.

Doi bărbați având arme de vânătoare sunt căutați, a relatat presa canadiană.

Potrivit AFP, incidentul armat a început la un memorial al eroilor situat în apropierea Parlamentului. Un militar a fost rănit grav la memorial și este supus manevrelor de resuscitare.

Conform publicației The Telegram, focuri de armă au fost trase în fața Parlamentului canadian, iar agenții de securitate îl caută pe autor.

Sediul Parlamentului a fost închis în urma incidentului armat.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: