Home » Justitie » Control cu "spor"

Control cu "spor"

Timp de 17 zile, salariații Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vaslui au desfășurat un maxim de două acțiuni de control pe zi, acordând amenzi puțin mai mari de 6.000 de lei. În mod sigur însă, doar din sancționarea comercianților de țigări la bucată din apropierea sediului CJPC cuantumul amenzilor ar fi fost dublu.

Bogdan RUSU

În intervalul 1-17 octombrie, inspectorii CJPC Vaslui au participat la 155 acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor: 126 de acțiuni tematice de control și 29 acțiuni pentru cercetarea reclamațiilor și sesizărilor primite din partea consumatorilor. Împărțind numărul de controale la perioada de referință de 17 zile, reiese că instituția a prestat o medie de nouă controale pe zi. Aceste controale nu au fost făcute însă de un singur om, ci de cel puțin patru. Raportând media zilnică a numărului de controale la numărul de salariați, se concluzionează că fiecare inspector a prestat două controale pe zi. De menționat este că reclamațiile au vizat, în general, deficiențe rapid de constatat/sancționat.

În perioada de referință, CJPC a sancționat 118 firme din județ pentru nerespectarea legislației în domeniu. Un număr de 64 de firme au fost amendate (73.300 lei în total), iar 54 au primit avertismente. Inspectorii CJPC au oprit temporar comercializarea unor produse alimentare și nealimentare în valoare de 6.418 lei și au oprit definitiv comercializarea unor produse alimentare în valoare de 811 lei. Principala neregulă descoperită în teren a fost comercializarea produselor termenul de valabilitate depășit. De aceea, cumpărătorii sunt sfătuiți să fie mai atenți de fiecare dată când achiziționează produse alimentare. Alimentele expirate aflate la raft pentru care s-au dat amenzi au fost: carnea de vită, pâinea, prăjiturile, ștrudelul, blatul de tort, biscuiții, turta dulce, făina albă, mălaiul, arpacașul, pufuleții, semințele de floarea soarelui, stafidele, condimentele, berea și ceaiurile.

O altă neregulă a fost comercializarea țigărilor la bucată, despre care raportul CJPC nu menționează nimic concret. Se știe însă că un fumător din municipiul Vaslui care vrea să cumpere țigări cu bucata, are la dispoziție un număr destul de mare de magazine în care acestă afacere se practică. Surprinzător, CJPC nu știe. Doar prin sancționarea patronilor de magazine din apropierea instituției, într-o singură zi, s-ar fi adus la bugetul de stat o sumă considerabilă, cu mult mai mare ca cea de 6.418 de lei. (Bogdan RUSU)

Timp de 17 zile, salariații Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vaslui au desfășurat un maxim de două acțiuni de control pe zi, acordând amenzi puțin mai mari de 6.000 de lei. În mod sigur însă, doar din sancționarea comercianților de țigări la bucată din apropierea sediului CJPC cuantumul amenzilor ar fi fost dublu. Bogdan RUSU În intervalul 1-17 octombrie, inspectorii CJPC Vaslui au participat la 155 acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor: 126 de acțiuni tematice de control și 29 acțiuni pentru cercetarea reclamațiilor și sesizărilor primite din partea consumatorilor. Împărțind numărul de controale…

Review Overview

User Rating: 3.65 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: