Home » Business » BCE a eliberat in piata 1,7 mld. euro, prin achizitia de obligatiuni garantate, pentru resuscitarea economiei din zona euro

BCE a eliberat in piata 1,7 mld. euro, prin achizitia de obligatiuni garantate, pentru resuscitarea economiei din zona euro

Banca Centrala Europeana (BCE) a cumparat saptamana trecuta obligatiuni garantate in valoare de 1,704 miliarde de eruro, in cadrul masurilor de stimulare a economiei zonei euro, transmite Bloomberg.

BCE a inceput achizitiile de obligatiuni pe 20 octombrie, revenind pe aceasta piata pentru a treia oara in ultimii sase ani, in incercarea de a impiedica intrarea in deflatie a zonei euro si de a relansa redresarea economiei.
Investitorii au urmarit cu atentie prima saptamana de achizitii de obligatiuni, pentru a vedea cat de repede vrea presedintele BCE, Mario Draghi, sa indeplineasca angajamentul institutiei de a suplimenta portofoliul de active al acesteia cu pana la 1.000 de miliarde de euro.
Chiar si cu acest nou program de achizitii de active, masurile de atimulare ar putea sa nu fie suficiente pentru a relansa economia regiunii.
„Suma este mai mare decat ne-am asteptat. Aceste cifre ne spun ca BCE suplimenteaza activele intr-o maniera agresiva”, a declarat Agustin Martin, director pentru cercetari in domeniul creditelor pentru regiunea Europa la Banco Bilbao Vizcaya Argentaria in Londra.
Draghi este presat sa faca mai mult de stagnarea economica si inflatia care, potrivit estimarilor analistilor, s-a mentinut in octombrie sub nivelul de 1%, pentru a 13 luna consecutiv.
Poe o piata a obligatiunilor garantate de 2.600 de miliarde de euro, BCE va cumpara numai active care pot fi acceptate in cadrul regulilor aplicate imprumuturilor de refinantare. Incepand de luni, achizitiile vor fi anuntate saptamanal.
Obligatiunile garantate eligibile pentru programul BCE sunt in valoare de circa 600 de miliarde de euro, a declarat in aceasta luna vicepresedintele CBCE, Vitor Constancio. Totodata, in acest trimestru sunt programate sa inceapa si achizitiile de titluri garantate prin active (Asset Backed Securities – ABS), fiind eligible titluri in valoare de 400 de miliarde de euro, a aratat oficialul BCE.
BCE mizeaza totodata pe imprumuturile pe termen lung pe care le pune la dispozitia bancilor, pentru relansarea creditarii economiei.
Potrivit testelor de stres publicate duminica de BCE, 25 din cele 130 de banci analizate au deficite de capital si numai opt au nevoie de suplimentarea acestuia, in urma programelor puse in practica in acest an.
Sursa: incont.ro
Banca Centrala Europeana (BCE) a cumparat saptamana trecuta obligatiuni garantate in valoare de 1,704 miliarde de eruro, in cadrul masurilor de stimulare a economiei zonei euro, transmite Bloomberg. BCE a inceput achizitiile de obligatiuni pe 20 octombrie, revenind pe aceasta piata pentru a treia oara in ultimii sase ani, in incercarea de a impiedica intrarea in deflatie a zonei euro si de a relansa redresarea economiei. Investitorii au urmarit cu atentie prima saptamana de achizitii de obligatiuni, pentru a vedea cat de repede vrea presedintele BCE, Mario Draghi, sa indeplineasca angajamentul institutiei de a suplimenta portofoliul de active al acesteia…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: