Home » Sanatate » Temperaturile scăzute au făcut prima victimă – A murit răpus de frig

Temperaturile scăzute au făcut prima victimă – A murit răpus de frig

Un bătrân din Ștefan cel Mare a fost găsit mort în locuință, cauza cea mai probabilă a decesului fiind frigul. Temperaturile scăzute din ultima perioadă au aglomerat și secțiile Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Ca în fiecare an, persoanele fără adăpost adăpost iau cu asalt unitățile medicale o dată cu răcirea vremii. De asemenea, având în vedere faptul că vremea se răcește din ce în ce mai tare și cetățenii folosesc mijloace de încălzire locală, pompierii vasluieni recomandă acordarea unei atenții deosebite în utilizarea acestora, întrucât apar tot mai multe incendii provocate din această cauză. Sobe defecte sau amplasate necorespunzător, coșuri de fum deteriorate, necurățate sau neprotejate corespunzător față de materialele combustibile ale construției provoacă evenimente care, pe lângă faptul că pot lăsa oamenii fără locuință în prag de iarnă, pot face victime omenești.

Roxana NĂSTASĂ

Nici bine nu s-a răcit vremea și deja au început să apară victime ale frigului. Un bărbat în vârstă de 61 de ani din municipiul Vaslui a fost găsit decedat în locuință, moartea survenind, cel mai probabil, din cauza temperaturii scăzute.

Bărbatul a fost găsit de un vecin, care a mers la acesta să-i returneze un obiect pe care îl împrumutase. Acesta locuia singur, fără forme legale într-o casă din comuna Ștefan cel Mare, unde a și fost găsit fără viață

straub„Vecinul său l-a strigat de mai multe ori pe bărbat și fiindcă acesta nu a răspuns a intrat în casă și l-a găsit decedat în locuință. De altfel, vecinii au povestit că nu-l mai văzuseră pe bărbatul decedat de marțea trecută. Cadavrul nu prezenta urme de violență, dar în acest caz a fost dispusă efectuarea necropsiei, în vederea stabilirii cu exactitate a cauzei decesului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, Mihaela Ștraub

Locuința în care bărbatul a fost găsit nu era încălzită, iar în ultima săptămână temperaturile în județul Vaslui au fost foarte scăzute, ele atingând valori de până la -7 grade Celsius pe timpul nopții.

Temperaturi scăzute se anunță și în perioada ce urmează, lucru care îi îgrijorează pe cei care nu au un acoperiș deasupra capului și un pat călduros, temându-se să nu cadă pradă frigului. Problema este cu atât mai gravă cu cât Spitalul Județean de Urgență Vaslui are în această perioadă foarte mulți pacienți, consumul exagerat de alcool și răcirea bruscă a vremii determinându-i pe tot mai mulți vasluieni să treacă pragul unității sanitare. Medicii fac față cu greu numărului mare de pacienți, iar bolnavii ajung adesea să stea și câte doi în pat, sau unii aleg chiar să stea acasă și să mai aștepte.

„Secțiile cele mai aglomerate în această perioadă sunt Psihiatria, Medicală și Neurologia. Din păcate, pe fondul consumului exagerat de alcool, mulți dintre cetățeni se simt rău și ajung la spital. De asemenea, se constată că în momentul în care finalizează muncile la câmp, mulți dintre cetățeni care s-au neglijat și nu au mers la medic, încep să se intereseze de starea lor de sănătate”, a declarat managerul Spitalului Județean Vaslui, Ana Rinder.

Ministerul Sănătății recomandă cetățenilor pe perioada rece ca locuințele și spațiile închise de locuit să fie încălzite corespunzător și să evite utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Grijă mare la sistemele de încălzire!

În ultimele 72 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Județean Vaslui au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea a cinci incendii, care au avut drept cauză de producere utilizarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire și a coșurilor de fum.

Astfel, sâmbătă, la ora 06.29, pompierii militari din cadrul Secției Huși au intervenit pe strada Erou Ursan, din municipiul Huși, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu ce se manifesta la podul locuinței. Flăcările au deteriorat aproximativ un metru pătrat din planșeul confecționat din scândură și o grindă din apropierea coșului de fum. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost un coș de fum deteriorat.

În aceeași zi, la 22.05, pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Murgeni au intervenit, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din comuna Șuletea, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, ce se manifesta la dormitorul unei locuințe. În urma incendiului au fost distruse aproximativ o sută metri pătrați de acoperiș și mai multe bunuri din locuință (aparatură electronică și elemente de tâmplărie). Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost jarul căzut din sisteme de încălzire.

Duminică, la ora 12.45, un echipaj de pompieri de la Punctul de Lucru Ivănești a intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință din localitatea Ursoaia, comuna Ivănești. Pentru localizarea și lichidarea acestuia, s-a deplasat la fața locului un echipaj, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, care a acționat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din comună. La sosirea la fața locului, incendiul se manifesta în interiorul coșului de fum și la un căprior, cu posibilitate de propagare la întreaga locuință. Prin intervenția promptă a pompierilor, s-a resușit limitarea pagubelor, fiind distrus doar căpriorul din lemn și degradate soba din cărămidă și o porțiune din planșeul din rigips. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost un coș de fum deteriorat.

Tot duminică, la ora 19.50, un echipaj de pompieri de la Secția Huși a intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință din municipiul Huși, strada Șara. La sosirea la fața locului, incendiul se manifesta la funinginea depusă în interiorul coșului de fum, cu posibilitate de propagare la întreaga locuință. Flăcările au deteriorat aproximativ cinci metri pătrați din tavanul locuinței, cauza probabilă a izbucnirii incendiului fiind un coș de fum necurațat.

Luni dimineață, în jurul orei 04.21, un echipaj de pompieri de la Detașamentul Vaslui a intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o magazie din localitatea Poienești, comuna Poienești. Pentru localizarea și lichidarea acestuia s-a deplasat la fața locului un echipaj, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, care a acționat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din comună. La sosirea la fața locului, incendiul se manifesta la acoperișul magaziei, cu posibilitate de propagare la locuința aflată în apropiere. Flăcările au distrus aproximativ nouă metri pătrați acoperiș și au degradat alți optsprezece metri pătrați acoperiș din tablă și țiglă pe astereală din lemn. Se pare că incendiul a pornit de la o sobă utilizată pentru producerea țuicii, lăsată nesupravegheată pe timpul nopții.

Din fericire, în niciunul dintre aceste evenimente nu s-au înregistrat victime, iar pagubele materiale au fost semnificativ limitate prin intervenția promptă a pompierilor militari și voluntari.

Astfel, având în vedere ponderea mare de incendii ce se manifestă la gospodăriile cetățenești în perioada sezonului rece, se impune ca fiecare cetățean să dovedească mai multă responsabilitate în acțiunile proprii și să-și însușească în mai bune condiții normele de apărare împotriva incendiilor. Așadar, recomandarea pompierilor este ca cetățenii să curețe coșurile de fum, să se îngrijească de ele, să le verficie, să nu lase focul nesupravegheat și să acorde o atenție deosebită sistemelor de încălzire locală.

Un bătrân din Ștefan cel Mare a fost găsit mort în locuință, cauza cea mai probabilă a decesului fiind frigul. Temperaturile scăzute din ultima perioadă au aglomerat și secțiile Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Ca în fiecare an, persoanele fără adăpost adăpost iau cu asalt unitățile medicale o dată cu răcirea vremii. De asemenea, având în vedere faptul că vremea se răcește din ce în ce mai tare și cetățenii folosesc mijloace de încălzire locală, pompierii vasluieni recomandă acordarea unei atenții deosebite în utilizarea acestora, întrucât apar tot mai multe incendii provocate din această cauză. Sobe defecte sau amplasate necorespunzător,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. sa fim seriosi, daca si la cateva grade cu minus mori de frig, la iarna cand o sa fie -20, -25 grade celsius, ce mai faci?! atunci cu siguranta o sa supravetuiesti :))