Home » Sanatate » Nu toate urgențele sunt urgențe!

Nu toate urgențele sunt urgențe!

Zeci de pacienți din județul Vaslui acuză că sunt nevoiți să stea cu orele la ușa Unității de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență până sunt consultați de către un medic. Medicii spun că dimensiunea timpilor de așteptare variază în primul rând în funcție de starea clinică a pacienților. La UPU se prezintă zilnic zeci bolnavi, care sunt evaluați și clasificați la sosire de către un medic ori cadru sanitar mediu, pe baza unui protocol de triere a urgențelor elaborat de Ministerul Sănătății.

“Protocolul stabilește un model de triaj al cazurilor de urgență care se prezintă la UPU, astfel încât prioritatea consultării să revină întotdeanuna persoanelor aflate în starea cea mai gravă. Modul de încadrare al fiecărui pacient într-o categorie anume în momentul prezențării în unitatea de urgența se folosește mai ales atunci când adresabilitatea este crescută, atribuinde-se fiecăruia caz, în funcție de gravitate un cod – roșu, galben, verde, albastru și alb – urmând să fie consultați de către un medic. Prioritate vor avea pacinții clasificați cu o stare de sănătate de cod roșu, fiind o situație de gravitate maxim. Apoi urmează să fie preluați pacienții «galbeni», care trebuie să primească ajutor în maxim 10 minute de la momentul prezentării la UPU. Pacienții care prezintă o stare de sănătate clasificată ca fiind de cod verde, au dreptul să fie consultați de către un medic în maxim 30 de minute de la momentul prezentării la UPU, fiind urmați de pacienții clasificați cu o stare de sănătate de cod albastru sau alb, care au dreptul de a primi îngrijiri medicale în maxim 60 de minute pentru cei clasificați cu cod albastru, respectiv 120 de minute pentru cei clasificați cu o stare de sănătate de cod alb”, a spus dr. Carmena Piseru, șeful UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Ulterior consultării în UPU, cazul urmărește procedura normală, fiind investigat, tratat și consultat la nevoie de către alți specialiști din spital, în vederea luării deciziei de internare, externare sau transfer. (Radu CREȚU)

Zeci de pacienți din județul Vaslui acuză că sunt nevoiți să stea cu orele la ușa Unității de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență până sunt consultați de către un medic. Medicii spun că dimensiunea timpilor de așteptare variază în primul rând în funcție de starea clinică a pacienților. La UPU se prezintă zilnic zeci bolnavi, care sunt evaluați și clasificați la sosire de către un medic ori cadru sanitar mediu, pe baza unui protocol de triere a urgențelor elaborat de Ministerul Sănătății. “Protocolul stabilește un model de triaj al cazurilor de urgență care se prezintă la UPU,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: