Home » Social » Fenomenul Haloween prinde tot mai mult

Fenomenul Haloween prinde tot mai mult

Sărbătoarea „groazei” a fost adoptată fără rețineri și la Bârlad. Așa se face că foarte mulți bârlădeni au dat iama zilele acestea prin magazine pentru a cumpăra diferite produse cu tematică de Halloween.

Roxana CUCU

Prin Bârlad au fost la mare căutare zilele acestea costumele de vrăjitoare și de monștri, dar mai ales dovlecii. Vitrinele și rafturile magazinelor din oraș au fost ticsite și rapid golite de obiecte specifice sărbătorii de Halloween: măști înfricoșătoare, costume fel de fel, baghete și mături vrajitorești, ghirlande cu dovleci „rânjiți” și multe alte grozăvii. Și prin școli s-au organizat fel și fel de activități, menite să-i distreze „înspăimântător” de tare pe copiii.

O acțiune de acest gen a avut loc ieri, la Școala Generală Numărul 11 „George Tutoveanu” din Bârlad, când elevii unei clase pregătitoare au mers împreună cu învățătoarea la o pizzerie din apropiere pentru a marca sărbătoarea de Halloween. Copiii erau cu toții deghizați, reprezentând personaje care mai de care mai înfricoșătoare: fantome, pirați, scheleți și vrăjitoare. Locația a pus însă punctul pe „i”. Întreaga încăpere era decorată cu pânză de păianjen, păianjeni de tot felul chiar și lilieci (toate de plastic), iar copiii s-au arătat extrem de încântați.

„Promovăm și marcăm împreună cu copiii toate sărbătorile noastre, dar sinceră să fiu, nu m-am gândit să promovez Sfântul Andrei ca fiind «Hallloween-ul românesc». Întradevăr, Halloween-ul este o sărbătoare importată, însă eu am ales să mă folosesc de acest prilej pentru a-i cunoaște mai bine pe acești copiii, pentru a vedea cum sunt ei în afara clasei. Rolul acestei ieșiri este de socializare, de cunoaștere reciprocă, într-un alt mediu decât cel școlar, dar și de manifestare a talentului actoricesc și a imaginației pe care le dețin”, ne-a declarat Nela Ganea profesor în învățământ primar la Școala Generală „George Tutoveanu” din Bârlad”.

Alături de copii s-au aflat și câțiva părinți, care nu prea simpatizau cu Halloween-ul, dar care vroiau să-și vadă copiii fericiți.

„Copiii se bucură de ea (nr. sărbătoarea de Halloween). Fetița mea vede la televizor toate lucrurile acestea și vrea să fie la fel. Personal nu susțin această sărbătoare, dar dacă pentru ea este un prilej de a se bucura alături de colegi, nu am nimic împotrivă. M-am gândit și că ar putea confunda colindatul de Crăciun cu cel de Halloween, deoarece primește dulciuri în ambele situații, dar până acum nu a dat semne că ar fi așa”, ne-a declarat una dintre mame.

Se pare că publicitatea stă la baza răspândirii acestei sărbători, și probabil dacă s-ar da spoturi pe TV cu strigoii și vârcolacii românești, nu doar că am sărbători altfel Sfântul Andrei, dar am avea cereri de împrumut de peste graniță.

Văzând cum stau lucrurile în rândul celor mari, am acordat atenție și opiniei celor mici: „Nu știu de unde vine, dar îmi place Halloween-ul pentru că mă costumez și pentru că primesc bomboane. Azi nu știu cine îmi dă bomboane, doar mami știe”, ne-a spus Ioana.

Ce spun psihologii?

Bucuria copiilor poate fi ușor transformată în spaimă cu ocazia unui asemenea eveniment. Totul depinde de atitudinea adulților vizavi de starea emoțională a celor mici: „Această sărbătoare poate fi benefică doar dacă copiii percep acest eveniment ca fiind unul pozitiv. Influențele negative apar atunci când cei mici nu sunt pregătiți din timp despre ceea ce va urma: măști, costume, decoruri ce îi pot declanșa anumite spaime”, ne-a declarat Roxana Giușcă, psiholog.

Sărbătoarea Tuturor Sfinților, devenită sărbătoarea demonilor

Preluarea acestei sărbători și de către creștini a făcut ca reprezentanții Bisericii Catolice și Ortodoxe să reacționeze: „Rolul nostru, al preoților și al fiecărui creștin, este de a propovădui Cuvântul făcut trup, de a propovădui Evanghelia în zilele noastre, ceea ce înseamnă iubire și iertare, înțelegere și bună învoire, pace și binecuvântare. Biserica în toate timpurile a încercat să dea sens și valoare vieții. În contextul în care trăim intră în societate tot mai mult anumite fenomene cu caracter lipsit de sacralitate precum «haloween» – sărbătoare celtică. Biserica Catolică, la 1 noiembrie, celebrează sărbătoarea «Toți Sfinții». Vă îndemn pe fiecare dintre Sfințiile voastre precum și pe toți credincioșii să vorbiți lumii despre valoarea sărbătorii «Toți Sfinții» care unește cerul cu pământul în rugăciune, precum vă îndemn să evitați organizarea altor evenimente, precum cele cu dovleacul de Halloween”, a declarat PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, pe site-ul Episcopiei Romano Catolice din Iași.

Un caz aparte pe care l-am întâlnit a fost cel al unei fetițe care a renunțat la Halloween în favoarea lui Dumnezeu: „Fetița mea s-a pregătit intens pentru acest eveniment. Eu nu am vrut să intervin în vreun fel asupra acestui aspect, din dorința de a nu o face să se simtă diferită de colegii săi de clasă, care deasemenea se pregătiseră pentru Halloween. Încântarea sa a luat sfârșit în momentul în care a aflat că această sărbătoare nu corespunde credinței creștine, considerănd că lui Dumnezeu sigur nu i-ar place ca ea să poarte cornițe sau alte minuni de genul acesta. Am fost impresionată de dorința ei de a renunța la toată distracția ce ține de această sărbătoare. Primul gând al său a fost să restituie obiectele care aveau coarne sau alte însemne, magazinului de unde le cumpărase. Nu i-au fost primite, atunci a preferat să le dea gratis altor doritori. Nu mică mi-a fost uimirea când mi-a spus faptul că ai săi colegi, copii de 9-10 ani, au întrebat-o: «Dar tu ești credincioasă?»”, ne-a declarat mama unei eleve de clasa a IV-a” din Bârlad.

De aceeași părere cu reprezentanții Bisericii Catolice sunt și cei ai Bisericii Ortodoxe, aceștia făcând apel în primul rând la părinți, deoarece ei sunt cei care îi pot îndruma cel mai bine pe copii:

„Această sărbătoare nu ne aparține și nu ne reprezintă pe noi creștinii. Ar fi de preferat ca părinții să-și educe copiii în spirit creștin și să evite comercialul care poate ciunti suflete”, ne-a declarat un preot ortodox din Bârlad.

Tradiție vs import

Populara sărbătoare de Halloween are în spate o bogată tradiție, adesea presărată cu povești fermecătoare pentru pasionații de mistere. Pentru populațiile celtice de odinioară era un festival al umbrelor, o ocazie deosebită de a intra în contact cu ființele de pe celălalt tărâm. Se aprindeau focuri sacre, se lăsau daruri ritualice, se făceau profeții.

Deși folclorul românesc abundă în personaje de groază care ar putea face de rușine personajele palide ale Halloweenului importat, noi preferăm totuși să nu ținem cont de acest lucru. Asta deoarece avem pre puține cunoștințe depre legendele, miturile și obiceiurile românești. Cum legenda vampirului transilvănean a fost popularizată de un străin, Bram Stoker, probabil tot un străin ar trebui să vină și să promoveze într-o carte de succes sau într-un film personaje precum: strigoii, pricolici sau moroi.

Avem o tolbă plină cu povești despre strigoi, pricolici, moroi, vârcolaci și alte arătări. Nu avem obiceiul să sculptăm dovlecii, dar folosim virtuțile usturoiului. Nu avem vampiri, dar avem un folclor bogat și fascinant. Aceste zile au poveștile lor lăsate din moși-strămoși, dar dacă nu vor fi păstrate se vor pierde în timp.

Povestea dovleacului de Halloween

Ei bine, este vorba despre o veche legendă irlandeză exportată în America, care îl are drept personaj principal pe zgârcitul Jack o’Lantern, metamorfozat ulterior în felinarul pe care îl știm cu toții. Jack era un om avar, mare împătimit al băuturii, nelegiuit fără regrete, care tot timpul le juca feste celor apropiați și nu numai. A îndrăznit într-o bună zi să-l provoace chiar pe Necuratul.

Într-o seară Jack îl alege pe diavol ca partener de pahar. Cum nu voia să plătească pentru băutură, îl păcălește pe acesta să se transforme într-o monedă ca să achite datoria. Dar păstrează o vreme moneda, eliberându-l doar cu condiția să nu-l deranjeze timp de un an. Jack nu se potolește după această farsă și îi mai întinde o capcană.

Șiret, îl convinge pe acesta să se urce într-un pom să-I dea un măr, după care Jack impânzește locul cu zeci de cruci și crestează semnul crucii pe scoarță, pentru ca Scaraoschi să nu mai poată coborî. Disperat, diavolul îl întreabă pe Jack ce îi poate oferi ca să-l slobozească. Ștrengarul Jack îl face să-i promită că nu se va înstăpâni asupra sufletului său în momentul când își va da duhul. Diavolul consfințește, iar Jack se ține de cuvânt și îl lasă liber dând la o parte crucile.

După mulți ani de petrecăreală și farse, Jack își dă și el obștescul sfârșit și ajunge la Porțile Raiului, păzite de Sfântul Petru. Acesta îi declară ferm că a dus o viață mult prea delăsătoare și că sufletul lui mustea de răutate și viclenie. Raiul nu voia să se deschidă pentru el. Așadar Jack face cale întoarsă, către haznaua iadului. Dar acolo îl întâlnește unul dintre cei păcăliți: pe diavol, care se ține și el de cuvânt și nu îl primește pe Jack în focul veșnic. Jack este cuprins de spaimă.

Nu are unde să se ducă, rămânând hoinar pe drumul dintre iad și rai pentru eternitate. Înfricoșat, îl întreabă pe diavol cum se va descurca fără nicio făclie care să-l călăuzească. Necuratului i se face milă de el și îi aruncă o flacără din adâncurile arzânde, care să-l servească în solitara călătorie.

Atunci Jack introduce jăraticul încins într-un nap scobit și obține un frumos felinar. Napii erau una dintre mâncărurile sale preferate și îi șterpelea ori de câte ori avea ocazia. De atunci, zgârcitul Jack cutreieră lumea fără a-și găsi pacea, izgonit și din rai, și din iad, având drept companion doar napul prefăcut în felinar.

De Halloween, irlandezii obișnuiau să scobească napi, tărtăcuțe, cartofi și sfeclă pentru a-și face felinare care să-i păzească de spiritele rele și mai ales de Jack cel-fără-de-odihnă. În anii 1800, când mai multe valuri de imigranți pășesc pe pământul american, aceștia își dau rapid seama că dovlecii erau mai ușor de întrebuințat și de prelucrat, adoptându-i ca simbol în defavoarea napilor. Așa s-a născut dovleacul luminat și sculptat în fel și fel de chipuri în toate colțurile lumii. (sursa www.historia.ro)

About Mihai Vasile