Home » Business » Salariul mediu a crescut în septembrie cu 0,9%, la 1.698 lei. Care sunt domeniile cu cele mai mari venituri

Salariul mediu a crescut în septembrie cu 0,9%, la 1.698 lei. Care sunt domeniile cu cele mai mari venituri

Câștigul salarial mediu a crescut în septembrie, față de luna precedentă, cu 15 lei (0,9%), la 1.698 lei net, cea mai mare valoare, de 5.776 lei, fiind înregistrată în extracția petrolului și a gazelor naturale, iar cea mai mică, de 996 lei, în hoteluri și restaurante.

„În luna septembrie 2014, în majoritatea activităților din sectorul economic nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare față de luna august 2014. Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, pentru «Ziua petrolistului»), sume din profitul net și din alte fonduri, dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte)”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (28,8%) și în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (10,9%). Majorări între 5% și 10% au fost raportate în activități de servicii anexe extracției, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, activități de poștă și de curier, cercetare-dezvoltare.

Scăderile câștigului salarial mediu față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna august de premii ocazionale, sume din profitul net și alte fonduri. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă și alte drepturi salariale), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mici din unele activități economice.

„Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 13,9% în extracția cărbunelui superior și inferior, respectiv cu 11,2% în alte activități extractive;
între 4,0% și 6,0% în fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apă; între 2,0% și 4,0% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat”, se menționează în comunicat.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial față de luna august în învățământ (2,2%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administrația publică (0,5%). În sănătate și asistență socială câștigul salarial mediu net a scăzut în luna septembrie cu 0,4%.

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 5,5%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 103,9%.

Indicele câștigului salarial real pentru luna septembrie 2014 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 100,8%.
Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 126,7% cu 0,9 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna august 2014.

Sursa: mediafax.ro

Câștigul salarial mediu a crescut în septembrie, față de luna precedentă, cu 15 lei (0,9%), la 1.698 lei net, cea mai mare valoare, de 5.776 lei, fiind înregistrată în extracția petrolului și a gazelor naturale, iar cea mai mică, de 996 lei, în hoteluri și restaurante. "În luna septembrie 2014, în majoritatea activităților din sectorul economic nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare față de luna august 2014. Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, pentru «Ziua petrolistului»), sume din profitul net și din alte fonduri, dar…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: