Home » National » Presa rusă, despre alegerile din Republica Moldova: Rezultatele sunt "o palmă pentru Europa". Unii încearcă să provoace în Moldova un război civil după scenariul celui din Ucraina

Presa rusă, despre alegerile din Republica Moldova: Rezultatele sunt "o palmă pentru Europa". Unii încearcă să provoace în Moldova un război civil după scenariul celui din Ucraina

Presa rusă a apreciat joi că alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova, în urma cărora Partidul Socialiștilor s-a clasat pe primul loc, reprezintă „o palmă pentru Europa” și arată că „pozițiile forțelor proeuropene din această țară sunt slabe”.

Potrivit ziarului rus Nezavisimaia Gazeta (NG), victoria socialiștilor la alegeri a fost o adevărată surpriză pentru mulți.

„Toți s-au obișnuit că în ultimii 15 ani cea mai mare susținere din partea populației o primeau comuniștii, deși țara este condusă de o coaliție formată din partide mai puțin populare”, scrie NG, într-un articol cu titlul „Vladimir Putin l-a întrecut pe cancelarul german la alegerile din R.Moldova”.

NG apreciază că „Partidul Socialiștilor, protejat de Moscova, i-a depășit pe liberal-democrații susținuți de Berlin”.

„Socialiștii au câștigat aceste alegeri datorită lozincii «Moldova va fi un stat prosper doar alături de o Rusie puternică», precum și datorită președintelui Vladimir Putin, care s-a întâlnit cu liderul PSRM. Această întâlnire a fost un semnal pentru alegătorii moldoveni”, scrie publicația.

În opinia NG, Partidul Socialiștilor a primit o parte din voturi pe care trebuia să le obțină Partidul Patria, exclus anterior din cursa electorală din R.Moldova.

Ziarul denunță numărul mic de secții de votare în Rusia, menționând că „aproape o treime din cetățenii moldoveni cu drept de vot nu au reușit să voteze”.

Săptămânalul rus Pravda afirmă, de asemenea, că „rezultatele alegerilor din R.Moldova reprezintă o palmă pentru Europa”.

Publicația evocă „vizitele foarte dese ale diplomaților occidentali în ultima perioadă”, subliniind că partidele proruse au obținut totuși rezultate foarte bune.

La rândul său, ziarul Rossiskaia Gazeta (RG) afirmă că „falsificările grave la alegerile din Republica Moldova duc țara spre un conflict civil”.

„Cum va fi poziția Chișinăului față de Transnistria și care este probabilitatea unui război civil după aproape 20 de ani de liniște? Se va orienta R.Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană, deși trebuie să înțeleagă că este una dintre cele mai sărace țări și nimeni n-o așteaptă în Europa, sau va prefera să consolideze relațiile cu Rusia, unde muncesc peste 700.000 de moldoveni?”, întreabă RG, în ediția electronică de luni.

În opinia RG, „alegerile au arătat totuși că mulți moldoveni chiar cred că sunt așteptați în Uniunea Europeană cu brațele deschise, iar calea cea mai simplă este anexarea R.Moldova de către Romania”

„De fapt, unii încearcă să aducă R.Moldova pe drumul Golgotei, provocând un război civil după scenariul celui din Ucraina”, scrie Rossiskaia Gazeta.

Agenția rusă RIA Novosti, de asemenea, afirmă că „mii de moldoveni au fost lipsiți de dreptul la vot”.

„Majoritatea moldovenilor care muncesc în Rusia nu au fost lăsați să voteze”, notează RIA Novosti, într-un articol întitulat „Oameni fără drept de vot”.

„Spre deosebire de Italia, unde au fost deschise 25 de secții de votare pentru 200.000 de cetățeni moldoveni, în Rusia au fost deschise doar cinci secții pentru 700.000 de alegători. Astfel, sute de mii de moldoveni nu au putut vota”, scrie agenția rusă.

Potrivit RIA Novosti, alegerile de duminică au demonstrat o consolidare a forțelor proruse în Republica Moldova, în contextul în care „pozițiile forțelor proeuropene din această țară sunt tot mai slabe”.

„În urma acestor alegeri ar putea fi creată o coaliție largă, din care ar face parte comuniștii, liberal-democrații și democrații. Această construcție politică se poate vinde bine atât Europei, cât și Rusiei”, apreciază agenția.

Conform rezultatelor anunțate de Comisia Electorală Centrală după numărarea a 98 la sută din voturi, partidele proeuropene au câștigat scrutinul parlamentar din Republica Moldova.

Astfel, pe primul loc se menține Partidul Socialist (PSM), cu 20,95% din voturi.

Partidul Liberal-Democrat a obținut 19,75% din voturi, Partidul Comuniștilor (PCRM) – 17,83%, iar Partidul Democrat (PDM) – 15,94%. Partidul Liberal (PLM) a obținut 9,45% din voturi.

Partidele proeuropene – PLDM, PDM și PLM – au, împreună, peste 45 % din voturi, devansând formațiunile proruse – PSM și PCRM -, care au 39%.

Sursa: mediafax.ro

Presa rusă a apreciat joi că alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova, în urma cărora Partidul Socialiștilor s-a clasat pe primul loc, reprezintă "o palmă pentru Europa" și arată că "pozițiile forțelor proeuropene din această țară sunt slabe". Potrivit ziarului rus Nezavisimaia Gazeta (NG), victoria socialiștilor la alegeri a fost o adevărată surpriză pentru mulți. "Toți s-au obișnuit că în ultimii 15 ani cea mai mare susținere din partea populației o primeau comuniștii, deși țara este condusă de o coaliție formată din partide mai puțin populare", scrie NG, într-un articol cu titlul "Vladimir Putin l-a întrecut pe cancelarul german…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: