Home » Social » Cursuri de recalificare pentru șomeri sunt, locuri de muncă în domeniile respective, nu prea – Miliarde investite în șomeri

Cursuri de recalificare pentru șomeri sunt, locuri de muncă în domeniile respective, nu prea – Miliarde investite în șomeri

În fiecare lună, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Vaslui deschide noi cursuri de reclalificare pentru șomeri, în domenii în care piața muncii la nivelul județului Vaslui nu are nicio ofertă. Se caută tehnician gestiune stoc, operator la fabricarea mezelurilor, zidar, șamotor, dulgher, electrician auto, agent vânzări, vânzător, lăcătuș mecanic de întreținere sau montator reglor, însă AJOFM școlarizează cofetari-patiseri, manichiuriști-pedichiuriști, recepționeri hotel, agenți de pază sau fochiști. În aceste din urmă două meserii, AJOFM Vaslui a angajat în primăvara acestui an peste jumătate de miliard de lei vechi, pentru a școlariza 116 persoane. Cursurile de acest gen durează în medie trei luni, deci se cheltuie aproximativ 160 de lei lunar/cursant. Pentru un elev, statul cheltuie 250 de lună, în condițiile în care în această sumă intră și naveta cursanților și a cadrelor didactice, plata personalului auxiliar și întreținerea unităților de învățământ.

Roxana NĂSTASĂ

Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui demarează lunar noi cursuri de calificare-recalificare pentru șomeri, în diverse domenii. Scopul urmării acestor cursuri de către cei care nu-și găsesc un loc de muncă din cele vacante, este ca ulterior să aibă mai multe șanse de angajare. Asta, mai mult teoretic, pentru că locuri de muncă în domeniile în care se fac cursuri, nu prea sunt. De exemplu, luna aceasta AJOFM Vaslui a deschis două cursuri, unul de manichiurist-pedichiurist și unul de recepționer hotel, iar locuri de muncă vacante în județ pentru aceste meserii nu sunt de foarte mult timp. Asta înseamnă că scopul cursurilor nu poate fi nicicum atins, decât dacă șomerii vasluieni fac cursuri de calificare în Vaslui și merg în alte orașe să se angajeze pe domeniile respective.

Mulți sunt cei care au urmat cursuri ale AJOFM Vaslui și nu și-au găsit un loc de muncă nici la acest moment pe domeniu. Alții, urmează aceste cursuri doar pentru a-și mai ocupa timpul cu ceva și pentru beneficiile pe care le au, cum ar fi decontarea transportului și rechizitele primite.

De exemplu, Ciprian.I. a făcut un curs de contabiliate în primăvara acestui an și a tot urmărit locurile de muncă în acest domeniu, însă n-a găsit nimic.

„Am făcut un curs de contabilitate și tot am așteptat să răsară măcar un loc de muncă în acest domeniu, însă în zadar. M-am angajat în altă parte, pe alt domeniu și mai trag speranță că poate cândva voi găsi o utilitate acestui curs” a spus acesta.

Cât costă (re)formarea profesională?

muncitoriPotrivit unui comunicat remis ieri de AJOFM Vaslui, la nivel județean, există 14 locuri de muncă vacante pentru cei cu studii superioare, în meserii precum inginer constructor, programator, inginer agronom, inginer economist, inginer mecanic, analist servicii client, inginer eletrotehnică și inginer energetic/electrotehnic. Pentru studii medii și profesionale sunt oferite 87 de locuri de muncă în meserii ca tehnician gestiune stoc, operator la fabricarea mezelurilor, zidar, șamotor, dulgher, electrician auto, agent vânzări, vânzător, lăcătuș mecanic de întreținere, montator reglor, șofer autocamion, confecționer produse textile și ambalator manual.

Deși meseriile menționate mai sus par a fi exact cerințele pieții muncii la nivel județean, AJOFM Vaslui a organizat, în primăvara acestui an, cursuri pentru cu totul și cu totul alte specializări. Spre exemplu, la finele lunii februarie, instituția a atribuit un contract de formare profesională pentru meseriile de agent de securitate pentru 102 cursanți (două cursuri în municipiul Vaslui – 46 persoane, un curs în municipiul Bârlad – 28 persoane în căutarea unui loc de muncă și unul în municiul Huși – 28 persoane) și fochist (pentru 14 persoane din Penitenciarul Vaslui).

Așadar, în vreme ce antrepenorii vasluieni caută dulgheri sau mecanici, AJOFM Vaslui școlarizează agenți de pază și fochiști.

Și mai interesant este că, potrivit datelor de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), AJOFM Vaslui a estimat o valoare de 55.600 de lei pentru școlarizarea celor 116 persoane în meseriile amintite. La un calcul matematic, reiese că pentru (re)conversia profesională a unui singur individ, se vor achita aproximativ 480 de lei. Cursurile se întind pe durata a trei luni, deci media lunară a cheltuielilor cu un singur cursant este de 160 de lei. Pentru un elev, statul cheltuie lunar o medie de 250 de lei, în condițiile în care se cheltuie sume foarte mari cu naveta elevilor și a cadrelor didactice și cu întreținerea unităților de învățământ (cele mai mari cheltuieli în acest caz fiind reprezentate de plata personalului auxiliar).

În fiecare lună, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Vaslui deschide noi cursuri de reclalificare pentru șomeri, în domenii în care piața muncii la nivelul județului Vaslui nu are nicio ofertă. Se caută tehnician gestiune stoc, operator la fabricarea mezelurilor, zidar, șamotor, dulgher, electrician auto, agent vânzări, vânzător, lăcătuș mecanic de întreținere sau montator reglor, însă AJOFM școlarizează cofetari-patiseri, manichiuriști-pedichiuriști, recepționeri hotel, agenți de pază sau fochiști. În aceste din urmă două meserii, AJOFM Vaslui a angajat în primăvara acestui an peste jumătate de miliard de lei vechi, pentru a școlariza 116 persoane. Cursurile de acest gen durează…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

3 comments

  1. Pai si ce nu e asa?! Sincer va spun, ce este la AJOFM Vaslui, o birocratie, nimeni nu stie nimic de mama lui, tipa la tine, personalul e cu nasul pe sus, fara chef de munca, dar isi iau salariile la tip, dar daca ar intra pe fir organele de specialitate ar gasi ceva foarte interesant care i-ar putea compromite, multi de acolo ar face chiar puscarie…la cati bani sa iau pe sub masa…spagi !!!

    • Maria, cel mai bine ar fi sa-ti sustii comentariul cu exemple concrete. Nu e corect sa generalizezi si sa aduci astfel de acuze fara a avea dovezi.

  2. si ITM ul e la fel de spagari. Sunt in mina cu patronatul. Daca faci o reclamatie, suna patronul si acesta te concediaza.

%d blogeri au apreciat: