Home » Justitie » Stăpânii de sclavi, tupeu fără margini!

Stăpânii de sclavi, tupeu fără margini!

de Marian MOCANU

Emil Medeleanu, în vârstă de 51 de ani, proprietarul „stânei sclavilor” din Ghidigeni, județul Galați și Maricel Păun, de 43 de ani, ciobanul „torționar”, au făcut apel împotriva sentinței judecătorilor Tribunalului Vaslui care, în luna ianuarie, îi condamnaseră la câte trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Ei sunt nemulțumiți nu atât de pedeapsa primită cât pentru faptul că trebuie să achite victimelor aproape 100 de milioane de lei vechi cu titlu de daune morale și materiale. Cei doi au exploatat, în anul 2013, mai mulți minori la o stână din Ghidigeni. Pe lângă munca prestată cu titlul gratuit, copiii au fost agresați și chiar trimiși la furat de către cei doi.

Totul a ieșit la iveală după luni bune, când un băiat, în vârstă de 15 ani, din Bârlad, dat în urmărire națională de mai bine de un an, a reușit să scape de la stână și a povestit oamenilor legii chinurile la care era supus alături de alți minori. Când a fost găsit, acesta era flămând și prezenta urme de lovituri, pe tot corpul, dar mai ales în zona brațelor.

Ulterior, cercetările au fost preluate de politiști de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT, Biroul Teritorial Vaslui.

Inițial, atât proprietarul stânii, Emil Medeleanu, în vârstă de 51 de ani si Maricel Păun, de 43 de ani, au primit ordonanță de reținere pentru 24 de ore, însă instanța nu a admis propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, astfel că cei doi au fost judecați în libertate, primul, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori, iar cel de-al doilea pentru complicitate.

Cei doi erau acuzați că au exploatat prin muncă doi minori, unul din Bârlad, în vârstă de 15 ani, si celălalt din Banca, de 17 ani, care au fost tinuti la stâna din Ghidigeni împotriva voinței lor mai bine de un an, timp în care au fost exploatați, bătuți cu bestialitate și trimiși la furat pe suprafețele agricole din jurul stânei.

Cei doi minori au fost conduși la Centrul de Primire în Regim de Urgență a Copilului Abuzat, Neglijat și Exploatat din Bârlad, unde a beneficiat de consiliere din partea specialistilor.

Pe 21 ianuarie, după exact un an de procese, judecătorii Tribunalului Vaslui au dat sentința în cazul stăpânilor de sclavi de la stână, condamnându-i pe Emil Medeleanu și Maricel Păun la câte trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. În plus, cei doi au fost obligați în solidar să plătească suma de 3.000 lei, cu titlu de daune materiale, reprezentând contravaloarea muncii prestate pentru perioada decembrie 2012 – octombrie 2013 de către Ionuț Apostu, unul din cei doi tineri exploatați, iar celuilalt, David Ciubotaru, suma de 4.200 lei cu titlu de daune materiale reprezentând contravaloarea muncii prestate pentru perioada iunie 2012-august 2013 și suma de 2.500 lei cu titlu de daune morale.

Chiar dacă au scăpat de închisoare, atât Medeleanu, cât și Păun au făcut contestație la Curtea de Apel Iași, fiind nemulțumiți de pedepsele primite, dar în special de despăgubirile pe care ar trebui să le plătească foștilor argați.

În același timp, procurorii DIICOT, care au considerat că pedeapsa primită de ciobanii stăpâni de sclavi era prea mică în comparație cu chinurile îndurate de minori, au făcut apel, dosarul urmând a avea un nou termen, pe data de 30 martie. Pedeapsa maximă pentru infracțiunea de trafic de minori este de cinci ani închisoare cu executare.

de Marian MOCANU Emil Medeleanu, în vârstă de 51 de ani, proprietarul „stânei sclavilor” din Ghidigeni, județul Galați și Maricel Păun, de 43 de ani, ciobanul „torționar”, au făcut apel împotriva sentinței judecătorilor Tribunalului Vaslui care, în luna ianuarie, îi condamnaseră la câte trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Ei sunt nemulțumiți nu atât de pedeapsa primită cât pentru faptul că trebuie să achite victimelor aproape 100 de milioane de lei vechi cu titlu de daune morale și materiale. Cei doi au exploatat, în anul 2013, mai mulți minori la o stână din Ghidigeni. Pe lângă munca prestată…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: