Home » National » Bancherii trebuie să afișeze de astăzi comisioanele pe ecranele ATM-urilor

Bancherii trebuie să afișeze de astăzi comisioanele pe ecranele ATM-urilor

Băncile trebuie să afișeze de astăzi pe ecranele ATM-urilor valoarea nominală a comisioanelor pentru tranzacțiile cu carduri, potrivit unui proiect de ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Este vorba de operațiuni care generează venituri de 50-60 mil. euro pe an pentru bănci, potrivit unor calcule ale ZF. Ordinul ANPC fusese publicat inițial în vara anului trecut și a generat proteste din partea bancherilor, care susțineau că este dificil de implementat și costisitor. Băncile care nu și-au pregătit încă sistemele informatice pentru a afișa comisioanele au o perioadă de grație de o lună. „Pe ecranul  terminalelor ATM vor fi înscrise toate informațiile legate de costurile tranzacției în sumă exactă pentru a da consumatorilor posibilitatea de a renunța la efectuarea acesteia“, potrivit proiectului de ordin al ANPC.
ATM-urile sunt utilizate cel mai des pentru retragerea de numerar, operațiuni pentru care bancherii percep de regulă un comision de 0,2% din suma retrasă dacă bancomatul și cardul utilizat aparțin aceleiași bănci. Dacă un card este utilizat la alte ATM-uri decât cele ale băncii emitente, comisionul este în cele mai multe cazuri de 0,5% plus o sumă fixă (de regulă 2,5 lei). Băncile locale au un portofoliu total de 11 milioane de carduri, iar clienții retrag anual de la bancomate circa 120 miliarde de lei. La un comision mediu de 0,2%, băncile încasează anual circa 250 milioane de lei (55 mil. euro). ANPC vrea să reglementeze și modul în care sunt comunicate costurile tuturor operațiunilor efectuate la ATM-uri, precum transferurile din cont, plata facturilor sau interogarea soldului. Plata facturilor este de regulă gratuită, iar majoritatea băncilor nu taxează interogarea soldului.
Sursa: zf.ro
Băncile trebuie să afișeze de astăzi pe ecranele ATM-urilor valoarea nominală a comisioanelor pentru tranzacțiile cu carduri, potrivit unui proiect de ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Este vorba de operațiuni care generează venituri de 50-60 mil. euro pe an pentru bănci, potrivit unor calcule ale ZF. Ordinul ANPC fusese publicat inițial în vara anului trecut și a generat proteste din partea bancherilor, care susțineau că este dificil de implementat și costisitor. Băncile care nu și-au pregătit încă sistemele informatice pentru a afișa comisioanele au o perioadă de grație de o lună. „Pe ecranul  terminalelor ATM vor fi…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: