Home » Administratie » Babilonia lucrărilor

Babilonia lucrărilor

de Marian MOCANU

La Vaslui, cele două proiecte majore – de asfaltare a infrastructurii de străzi al municipalității și cel de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă și canalizare, al Aquavas SA – se încurcă reciproc. Din cauza faptului că primul proiect are termen final în această vară, iar la al doilea nici măcar licitația pentru atribuirea lucrărilor de execuție nu s-au finalizat, se caută soluții pentru punctele în care se suprapun cele două proiecte. La Bârlad, în schimb, nu sunt probleme, pentru că reabilitarea rețelelor de apă se face în alte zone decât cele care se asfaltează conform Planului Integrat de Dezvoltare Urbană.

Municipiile Vaslui, Bârlad și Huși, dar și orașul Negrești, vor fi și în acest an în șantiere, pe de o parte datorită lucrărilor pe cale de finalizare finanțate prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, dar și a faptului că, în această vară va demara reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, ce se vor executa prin programul SC Aquavas, cofinanțat din fonduri europene de mediu.

În ceea ce privește cel de-al doilea proiect, „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești”, acesta are o valoare totală de peste 468 milioane lei, fiind cel mai mare proiect derulat din fonduri nerambursabile europene sau guvernamentale în județ. Dacă în ceea ce privește noile stații de epurare din Bârlad și Vaslui proiectul se află într-o stare avansată, fiind deja organizate licitațiile pentru execuție, urmând ca, în maxim o lună, să înceapă efectiv lucrările, nu același lucru se poate spune în legătură cu sistemul de alimentare cu apă a celor două orașe.

Lucrările au demarat doar la stațiile de tratare, licitațiile pentru atribuirea lucrărilor fiind finaliza, contractele fiind semnate, iar obiectivele fiind deja construite în proporție de circa o treime.

În ceea ce privește rețelele de alimentare cu apă și canalizarea în cele două municipii, proiectul se află abia în stadiul de finalizare a licitațiilor pentru desemnarea proiectantului și constructorului.

Pentru municipiul Bârlad, în aceste zile se face raportul final de evaluare a licitației. Dacă nu vor fi contestații, contractul de execuție pentru cei 45 km de rețele de apă, din care 36,3 km o reprezintă extinderile rețelei și cei 40 km rețea de canalizare, în cazul a 10,5 km fiind vorba de reabilitarea rețelei existente, va fi semnat în maxim o lună.

Din fericire pentru municipalitatea bârlădeană, chiar dacă lucrările vor demara cel mai devreme la vară, acestea nu se vor suprapune cu lucrările de asfaltare prevăzute a se efectua prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, care au termen de finalizare jumătatea acestui an.

Întârzieri și probleme la Vaslui

Dacă la Bârlad nu vor fi probleme în ceea ce privește implementarea simultană a celor două mari proiecte de dezvoltare a infrastructurii urbane, nu același lucru se întâmplă la Vaslui. Aici, programul de reabilitare a rețelei de apă și canalizare a Aquavas SA este întârziat față de Bârlad cu mai bine de două săptămâni, dat fiind faptul că, deși din punct de vederea a organizării licitațiilor, acestea sunt în fază finală, însă, dacă vor fi contestații, proiectul va suferi o nouă întârziere de patru – cinci luni.

Potrivit spuselor lui Neculai Barbu, directorul general al SC Aquavas SA Vaslui, procedurile în cazul unei licitații de desemnare a executantului unui proiect atât de complex sunt foarte complicate, întârzierile înregistrate în acest proces fiind datorate faptului că au fost solicitate foarte multe clarificări de firmele interesate de această licitație. Este vorba de desemnarea firmei care să se ocupe de executarea unei extinderi de 54,63 km și reabilitarea a 11,6 km a rețelei de alimentare cu apă, și extinderea cu 56,37 km și reabilitarea a alți 9,93 km de rețea de canalizare în municipiul Vaslui, atribuirea contractului trebuind să respecte normele riguroase impuse de uniunea europeană, principalul finanțator a proiectului.

Din păcate pentru vasluieni, aceste întârzieri în începerea lucrărilor la reabilitarea rețelei de apă și canalizare ar putea afecta și celălalt proiect important din muncipiu, cel privind asfaltarea zonei centrale a orașului. Practic, proiectul de reabilitare a infrastructurii de străzi din municpiul Vaslui, care are o valoare de 55,1 milioane lei, fiind finanțat cu fonduri europene prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană ar putea fi afectat, dat fiind faptul că unele lucrări ale Aquavas se suprapun cu acest proiect.

„Împreună cu Primăria municipiului Vaslui, căutăm soluții pentru lucrările care se suprapun, respectiv cele de asfaltare ale municipalității și cele ale noastre, de alimentare cu apă și canalizare. Aceste soluții trebuie găsite cât mai curând, dat fiind faptul că termenul final pentru asfaltare este foarte aproape, peste doar câteva luni, iar primăria vrea să înceapă cât mai devreme lucrările pe strada Ștefan cel Mare și străzile adiacente. La rândul nostru, în cazul în care se va desemna câștigătorul licitației pentru alimentarea cu apă și canalizare, vom începe lucrările cu prioritate pe zonele în care ne suprapunem cu proiectul primăriei” a declarat Neculai Barbu, directorul general al SC Aquavas SA Vaslui.

În cazul în care vor apărea contestații la licitația de reabilitare a alimentării cu apă, deci alte câteva luni de întârzieri, este posibil ca primăria să nu mai aștepte și să demareze totuși asfaltarea principalei artere a municipiului, fără a mai aștepta, cum a făcut mai bine de doi ani, ca Aquavas să-și rezolve problemele legate de proiectul propriu.

Reamintim faptul că acest proiect de reabilitare a sistemului de apă și canalizare în cele trei municipii a fost propus inițial de Consiliul Județean Vaslui, dar după mai bine de cinci ani în care s-au făcut și depus în zadar proiecte, s-a reușit într-un sfârșit, pe ultima sută de metri, obținerea de finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană prin accesarea de fonduri din Fondul de Coeziune, în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu 2007-2013.

de Marian MOCANU La Vaslui, cele două proiecte majore - de asfaltare a infrastructurii de străzi al municipalității și cel de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă și canalizare, al Aquavas SA - se încurcă reciproc. Din cauza faptului că primul proiect are termen final în această vară, iar la al doilea nici măcar licitația pentru atribuirea lucrărilor de execuție nu s-au finalizat, se caută soluții pentru punctele în care se suprapun cele două proiecte. La Bârlad, în schimb, nu sunt probleme, pentru că reabilitarea rețelelor de apă se face în alte zone decât cele care se asfaltează conform…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile