Home » Justitie » Ofițer trimis în judecată pentru trafic de influență – „Acuzațiile sunt simple fabulații!”

Ofițer trimis în judecată pentru trafic de influență – „Acuzațiile sunt simple fabulații!”

de Marian MOCANU

Șeful Biroului Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Vaslui, locotenent-colonelul Paul Boghiu, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru pretinse fapte de trafic de influență, dosarul acestuia urmând a fi transmis Tribunalului Militar Iași. Paul Boghiu, militar de carieră, neagă toate acuzațiile, declarând că la mijloc este în fapt o răzbunare din partea tatălui unui tânăr bârlădean, supărat că fiul său a picat la examenul de admitere la școala militară.

Întrun comunicat publicat pe site-ul DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari, anunță că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a șefului Biroului Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Vaslui, lt.col. Paul Boghiu, ofițer activ în Ministerul Apărării Naționale, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

„În cursul lunii februarie 2014, lt.-col. Boghiu Paul, îndeplinind funcția de șef al Biroului Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Vaslui, a pretins și ulterior, în jurul datei de 11.03.2014, a primit de la o persoană denunțător în cauză, suma de 500 euro și produse alimentare (20 litri de vin, 2 litri de țuică și 2 cocoși), căruia i-a promis că, în schimbul unei plăți nedeterminate, îi va ajuta fiul să fie angajat ca soldat – gradat profesionist în armată, lăsând să se creadă că are influență asupra membrilor comisiei de selecție, formată din cadre militare, și că i-ar putea determina pe aceștia să îndeplinească un act contrar îndatoririlor lor de serviciu”, se arată în referatul procurorilor.

În afara declarației denunțătorului, se pare că la dosar ar exista și mai multe înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre acesta și lt.col. Paul Boghiu, înregistrări făcute cu sprijinul Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar Iași, pe portalul instituției nefiind regăsită înregistrarea cauzei, cel puțin până ieri, 5 martie.

Vinovat sau răzbunare?

Conform propriilor declarații, lt.col. Paul Boghiu spune că a fost audiat pe parcursul anului trecut de procurorii DNA, dar în calitate de martor, pentru ca acum să se trezească acuzat de niște fapte de care consideră că nu este vinovat.

El recunoaște faptul că a fost contactat, în luna februarie a anului trecut, de o persoană din Bârlad, care dorea să-și înscrie fiul la o școală militară, pentru ca băiatul să îmbrățișeze cariera militară.

„Este vorba de o persoană din Bârlad care, drept răzbunare că fiul lui nu a îndeplinit cerințele în cazul unui examen foarte riguros, cum este cel de intrare la o școală militară, a făcut plângere la DNA. Nu este nimic adevărat, nu i-am făcut nicio promisiune și nu am primit de la el nimic din ceea ce a declarat. E adevărat, a fost la mine la birou, unde i-am dat detalii cu privire la procedura de înscriere a băiatului în vederea admiterii la o școală militară, lucru care este normal din punctul de vedere a atribuțiilor de serviciu. Ulterior, am fost contactat telefonic de mai multe ori de persoana respectivă, eu inițial sfătuindu-l ca fiul său să se pregătească mai bine și să dea un nou examen anul următar, apoi, când telefoanele au continuat, explicându-i că nu ne putem întâlni decât în cadrul legal, ori în fața persoanelor competente. Am fost acostat de individul respectiv chiar și pe peronul Gării din Vaslui, dar am martori care pot să ateste faptul că nu am primit nimic de la acesta. Consider că este o simplă răzbunare, iar toate declarațiile persoanei care a făcut denunțul sunt simple fabulații!”, a declarat pentru reporterii Est News lt.col. Paul Boghiu.

Doar simplele acuzații, indiferent de sentința judecătorilor militari, pot afecta grav cariera unui ofițer superior de armată, iar, în cazul în care va fi găsit vinovat, pe lângă pedeapsa legală pentru trafic de influiență, lt.col. Paul Boghiu riscă de la degradare până la excluderea sa din cadrul armatei, după o carieră militară ireproșabilă de 30 de ani.

Săptâmâna aceasta, lt.col. Paul Boghiu a fost în concediu medical, urmând ca zilele viitoare să se reîntoarcă la serviciu, unde urmează să afle dacă trimiterea sa în judecată va avea repercursiuni imediate.

de Marian MOCANU Șeful Biroului Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Vaslui, locotenent-colonelul Paul Boghiu, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru pretinse fapte de trafic de influență, dosarul acestuia urmând a fi transmis Tribunalului Militar Iași. Paul Boghiu, militar de carieră, neagă toate acuzațiile, declarând că la mijloc este în fapt o răzbunare din partea tatălui unui tânăr bârlădean, supărat că fiul său a picat la examenul de admitere la școala militară. Întrun comunicat publicat pe site-ul DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

2 comments

  1. coruptie mare la armata….spaga la greu

%d blogeri au apreciat: