Home » Administratie » Consilierii locali au învățat să facă amendamente la buget! – Somnul opoziției naște idei de investiții

Consilierii locali au învățat să facă amendamente la buget! – Somnul opoziției naște idei de investiții

de Marian MOCANU

Construirea unei săli de sport la Școala Generală nr. 3, preluarea fostului internat al Liceului „Anghel Rugină” în scopul transformării într-un obiectiv de utilitate publică, realizarea de parcări supraterane ori alocarea de fonduri suplimentare la Liceul cu Program Sportiv sau acordarea de burse școlare de merit, dar și realizarea unei piste de elicopter în apropierea Spitalului Județean de Urgență Vaslui, sunt doar o parte din amendamentele propuse de consilierii locali vasluieni. În total, 17 propuneri au fost făcute de consilieri la ultima ședință a Consiliului Local Vaslui. Rămâne de văzut dacă acestea vor fi aprobate și vor primi finanțare, dat fiind faptul că vin din partea opoziției minoritare.

În cadrul ședinței Consiliului Local (CL) a municipiului Vaslui de luna trecută, când s-a pus în discuție bugetul aferent anului 2015, consilierii locali, în special cei din opoziție, au făcut mai multe propuneri în folosul cetățenilor, ce urmează să fie discutate și eventual aprobate în proxima ședință a CL, cea din luna martie.

Nu este pentru prima dată când consilierii vin cu amendamente la buget. Ședințele de aprobare a investițiilor au fost întotdeauna cu „scântei”, însă miza era una politică, nicidecum administrativă.

alin trifu

Alin Trifu

De această dată, în premieră, propunerile nu au fost făcute de dragul de a lua cuvântul în ședință, ci depuse legal, în scris, în cadrul comisiilor de specialitate. În afara proiectelor propuse de municipalitate, consilierii locali au venit, la rândul lor cu mai multe propuneri. Interesant este că, cu o singură excepție, conservatorul Alin Trifu, niciun alt consilier din partea majorității nu a venit cu vreo propunere suplimentară de proiecte în afara celor deja prezentate de municipalitate. Alin Trifu a propus reabilitarea străzii Ion Adam, stradă paralelă cu Ștefan cel Mare și de-a lungul căreia, în ultimii ani, s-au construit mai multe locuințe.

În rest, doar consilierii PNL ori cei independenți au formulat propuneri, cele mai multe fiind făcute de consilierul Alexandru Volocaru, cel care, dealtfel, are și cele mai multe luări de cuvânt în cadrul ședințelor de CL, practic, prea puține fiind proiectele de hotărâre la care să nu aibă de făcut comentarii.

Acesta a avut mai multe propuneri, de la construirea unei piste de elicopter lângă Spitalul Județean de Urgență în vederea preluării urgențelor medicale de către SMURD, alocarea de fonduri pentru întocmirea de proiecte în vederea construirii unui Club al Elevilor, dar și pentru realizarea de parcări supraterane, până la pietruirea drumurilor din suburbia Bahnari sau reabilitarea zonei în care se ține bâlciul anual.

Alți consilieri au cerut construirea mai multor locuri de joacă pentru copii și reabilitarea și dotarea celor existente, întocmirea unui studiu de fezabilitate și a unui proiect tehnic în vederea construirii unei săli de sport la Școala generală nr. 3 „Constantin Parfene”, ori ca CL să preia căminul-internat al Liceului Anghel Rugină și transformarea acestuia în locuințe sociale.

Consilierii din opoziție au mai propus acordarea de burse școlare și suplimentarea de fonduri pentru Liceul cu Program Sportiv, dar și pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate și a unui proiect tehnic în vederea realizării unui centru pentru probleme în vederea asigurării consilierii psihologice și a asistenței medicale, în special copiilor, și a unui centru pentru persoanele cu dizabilități, pe modelul actualelor cluburi ale pensionarilor.

O primă victorie a opoziției

La rândul său, consilierul local Sorin Radu a cerut ca pe viitor, bugetul instituțiilor din subordinea CL să fie prezentat în detaliu, ca anexă la bugetul Primăriei Vaslui și nu separat, ca până acum, pentru ca astfel să se poată identifica sumele cu care locuitorii municipiului, din taxele și impozitele locale plătite, contribuie la bugetele acestor instituții.

Toate aceste propuneri, prezentate în comisiile de specialitate ale CL Vaslui, au fost discutate la ședința din luna februarie, și au primit avizul de principiu, urmând ca, până la următoarea ședință, să fie întocmite notele de fundamentare a proiectelor și găsită sursa de finanțare.

Primarul Vasile Pavăl, după ce a apreciat că, în general, propunerile consilierilor opoziției sunt bune, de utilitate pentru comunitate, a propus ca discutarea acestor propuneri să se facă în altă ședință, pentru a nu se bloca adoptarea bugetului pentru anul 2015, urmând ca ulterior, dacă aceste amendamente vor fi aprobate, să se facă o rectificare bugetară pentru punerea lor în practică.

Propunerea fiind aprobată, deși consilierii opoziției au obținut o primă victorie, prin introducerea celor 17 amendamente suplimentare la bugetul propus de primărie, punerea în practică a acestora se va face doar dacă și consilierii PSD, majoritari în CL Vaaslui, vor fi de acord cu acest lucru.

About Mihai Vasile