Home » National » Ordonanța de reținere a lui Marian Vanghelie a expirat. Primarul Sectorului 5 a plecat de la ICCJ

Ordonanța de reținere a lui Marian Vanghelie a expirat. Primarul Sectorului 5 a plecat de la ICCJ

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a plecat de la ICCJ, vineri noapte, după ce i-a expirat ordonanța de reținere, el spunând că este pregătit pentru orice și va aștepta acasă decizia instanței în cazul cererii DNA de arestare a sa, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție.

Marian Vanghelie a ieșit din sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție sâmbătă, în jurul orei 00.40, ordonanța de reținere emisă pe numele acestuia expirând vineri, în jurul orei 22.45.

Judecătorul de drepturi și libertăți de la ICCJ urmează să decidă dacă admite propunerea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de arestare preventivă a lui Marian Vanghelie sau dacă va dispune arest la domiciliu sau control judiciar, în dosarul în care edilul este acuzat de luare de mită pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5.

Primarul Sectorului 5 a spus, la ieșirea din sediul ICCJ, că este pregătit pentru orice decide instanța, precizând că va aștepta soluția judecătorului.

Vanghelie a spus că este foarte obosit, pentru că joi, după ce a fost reținut, a ajuns târziu în arestul Poliției Capitalei, unde a stat de vorbă cu echipa din camera în care a fost încarcerat.

În același dosar, judecătorul de drepturi și libertăți de la Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să decidă dacă emite mandate de arestare preventivă pentru vărul primarului Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, șoferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, și soțul acesteia, Sorin Ciocan, toți fiind reținuți joi.

Decizia în cazul primarului Marian Vanghelie și a celorlalți cinci inculpați nu va fi definitivă și va putea fi contestată tot la instanța supremă.

Marian Vanghelie spunea, când a fost adus la ICCJ pentru judecarea propunerii DNA de arestare preventivă, că are ”un loc în celulă pentru Ponta și Oprea”.

Primarul Sectorului 5 al Capitalei este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani, în timp ce Mircea Niculae este acuzat de complicitate la luare de mită și de spălare de bani, iar Adrian Murgoci, Laura și Sorin Ciocan sunt acuzați de favorizarea făptuitorului și mărturie mincinoasă.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007 – prezent, Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obțină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei.

Pentru atribuirea și plata contractelor de execuție de lucrări publice, Vanghelie a perceput un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între primăria Sectorului 5 și instituții din subordinea acesteia, pe de o parte, și societățile controlate de Dumitru, pe de altă parte.

„Comisionul” respectiv a fost plătit de către omul de afaceri, inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, prin intermediul inculpatului Niculae Mircea-Sorin și a unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinuț, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Acest comision a fost plătit, în parte, și sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăți de tip off-shore, de Marin Dumitru) și societăți comerciale controlate, prin interpuși, de Vanghelie, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.

Din datele existente în cauză a reieșit că beneficiare a unor astfel de contracte (și a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele și societățile București S.A. și Fashion Brand Management S.R.L., la care era asociat Mircea Niculae, și Economat Sector 5 S.R.L., al cărei director general este Laura Ciocan.

O parte a „comisionului” a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie.

De asemenea, pentru garantarea plății „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăți comerciale unor apropiați ai lui Vanghelie.

Altă modalitate de plată a „comisionului” de 20% a constat în achitarea de către societățile controlate de către aceeași persoană a cheltuielilor de renovare și amenajare a unor spații utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management S.R.L..

În aceeași perioadă, Vanghelie și Niculae (acționar majoritar la societatea comercială București S.A. și asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L.) au transferat sume de bani provenite din comiterea infracțiunilor de luare de mită, sub forma achiziționării de bunuri mobile și imobile și sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienței cu privire la două imobile pretinse de Vanghelie de la administratorul mai multor societăți comerciale, spun procurorii.

De asemenea, Vanghelie ar fi disimulat adevărata natură a provenienței a părților sociale la societatea Eurowest Imob Consulting S.R.L., părți sociale pretinse de acesta de la Marin Dumitru.

Potrivit documentelor citate, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societății comerciale Splai S.A., care are în proprietate numeroase clădiri și terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, părțile sociale ale firmei Eurowest S.R.L. (care deține majoritatea acțiunilor la Splai S.A.) ar fi fost cedate în favoarea șoferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.

Adrian Murgoci, Laura Ciocan și soțul ei, Sorin Ciocan, au făcut afirmații mincinoase în legătură cu fapte și împrejurări esențiale, acționând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a lui Vanghelie, sub aspectul comiterii infracțiunilor menționate anterior, mai spun anchetatorii.

Potrivit unor surse judiciare, un mod de plată al „comisionului” l-a constituit încheierea și plata unor contracte de publicitate în favoarea unor televiziuni indicate de Vanghelie.

În 2009, la solicitarea lui Vanghelie societățile controlate de Dumitru ar fi încheiat contracte de publicitate de 2 milioane de euro cu societatea Ocram Televiziune SRL, care opera postul OTV. Contractele nu au fost executate de televiziune, dar serviciile au fost plătite de firmele lui Dumitru, potrivit surselor citate.

Tot la solicitarea lui Vanghelie, firma Premier Palace SRL, controlată, prin intermediul unor societăți de tip off-shore, de Marin Dumitru, a încheiat contracte de publicate în valoare de aproximativ 200.000 de euro cu B1 TV Channel SRL, operatorul postului de televiziune B1TV, au mai arătat sursele citate.

În dosar apare și interceptarea unei convorbiri între Marian Vanghelie și Mariana Carla Dinu, care ar fi intermediat primirea de către edil a unor părți din „comisionul” de 20 la sută din valoarea contractelor pretins de primar. În conversația interceptată, Vanghelie încearcă să o convingă pe Dinu să dea declarații în favoarea sa, spunându-i să stea liniștită pentru că el poate interveni pe lângă președintele Klaus Iohannis, prin intermediul jurnalistului Rareș Bogdan.

„VANGHELIE DANIEL MARIAN: Deci, eu știu toate fazele.Deci, nu trebuie să… să discutăm! Discutăm numai la ureche, așa! Și eu…Poți să te duci acasă, să vii mai târziu, să vin la tine, să trimit avocatul,să vină… Eu recunosc că ai venit la mine, că nu sunt prost! Tre’ să recunosc: ‘Da, domn’e, a venit, ai venit să te sfătui cu mine.’ Și dacă vrei… Da’spune-mi adevărul! Pentru că mă poți ajuta! E păcat de Dumnezeu așa să…pentru că te sperii… că nu te ajuți nici pe tine, nici pe mine, înțelegi? Ai răbdare, dracu, rămâi cu casele alea, sunt un milion de euro. N-are rost. Eu mă duc oricum în seara asta, auzi, să vorbesc cu RAREȘ, să se ducă mâine dimineață, la prima oră, la IOHANNIS, înțelegi? Că eu am o… țin relația prin RAREȘ BOGDAN cu IOHANNIS, pentru că are nevoie de mine să fac majoritatea la Senat.

D M C: Am înțeles!
……………………………………………………………………………………………………………..

D M C: N-a venit?

VANGHELIE DANIEL MARIAN: Da’ te rog eu frumos spune-mi,scrie-mi pe foaie ce s-a întâmplat acolo, ca să știu! Te rog eu frumos! Ai încredereîn mine! Eu te cunosc! Eu știu bine și cum fac ăștia cu jocurile, înțelegi? Eu,după ce termin cu tine și cu avocații, mă duc la… mă duc și mă întâlnesc casă trimit pe cineva la IOHANNIS acasă. Deci, eu o să încerc să opresc căcatul ăsta, da’ problema… am nevoie de tine să fii lângă mine. Nu știu ce dracu aizis, spune-mi ce-ai spus acolo și hai, să vedem cum o întoarcem cu avocații! Mă gândesc, că nu-s nebun și tu ești deșteaptă. Scrie-mi exact pe foaie, c-otocăm! Zi-mi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, ce ți-a zis să faci? Și cumine ce să faci și dacă vii la mine și nu știu ce și după aia eu îți…discutăm, dacă vine avocatul, discutăm! Numai de cum te ajut cu avocatul, cu nuștiu ce, nu știu… Mă, ce scrii tu, asta, nu știe nimeni, decât noi doi, dă-o naibi! Spune-mi, nu ți-au zis să mă… vorbesc, să vezi, să mă înregistreze ei de pe undeva, să facă, să mă prindă cu ceva!? Te rog eu frumos, te rog eu! …[neinteligibil]…în, în tine stă, în tine stă pentru… Tu… dacă te ții bine un pic este decât ca să nu mi se întâmple ceva”, arată sursele citate, care citează din dosar.

Carla Dinu ar fi primit două imobile, parte a „comisionului” destinat lui Vanghelie pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru. Acesta din urmă a mai cedat controlul societății comerciale Splai S.A., având în proprietate numeroase clădiri și terenuri, Carlei Dinu și lui Adrian Murgoci, rudă a lui Vanghelie, pentru a garanta plata comisionului de 20 la sută din valoarea contractelor publice cu Primăria Sectorului 5, au mai arătat sursele citate.

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câștigând alegerile din poziția de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană și Dan Șova, în urma votului Comitetului Executiv Național al PSD.

Ulterior, în martie, Vanghelie și Geoană au anunțat înființarea unei noi formațiuni politice, Partidul Social Românesc.

Deputata PSD Oana Mizil, iubita lui Vanghelie, a fost audiată și ea la DNA în acest dosar, joi, fiind suspectată de operațiuni de comerț incompatibile cu funcția.

După audieri, Mizil și-a depus demisia din Parlament, iar secretarul general adjunct al PSD Codrin Ștefănescu a anunțat că ea va fi exclusă din PSD ca urmare a faptului că apare pe listele de susținători ai Partidului Social Românesc.

Sursa: mediafax.ro

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a plecat de la ICCJ, vineri noapte, după ce i-a expirat ordonanța de reținere, el spunând că este pregătit pentru orice și va aștepta acasă decizia instanței în cazul cererii DNA de arestare a sa, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție. Marian Vanghelie a ieșit din sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție sâmbătă, în jurul orei 00.40, ordonanța de reținere emisă pe numele acestuia expirând vineri, în jurul orei 22.45. Judecătorul de drepturi și libertăți de la ICCJ urmează să decidă dacă admite propunerea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: