Home » Administratie » Sub ochii indiferenți ai conducerii piețelor – Bârlădenii, bătaia de joc a piețarilor

Sub ochii indiferenți ai conducerii piețelor – Bârlădenii, bătaia de joc a piețarilor

de Mihaela NICULESCU

„N-am ce să le fac!” – a fost răspunsul dat de Daniela Tilici, șefa Administrației Piețelor Bârlad, unei femei care reclamase faptul că un comerciant a refuzat să îi vândă câteva legume pe motiv ca nu cumpăra cât ar fi vrut el. Nemulțumirile bârlădenilor legate de aceste practici abuzive sunt vechi, însă nimeni nu ia măsuri.

dana_tilici

Daniela Tilici

În ciuda faptului că Administrația Piețelor Bârlad este sesizată destul de des cu privire la faptul că unii piețari fac comerț după propriile lor reguli, Daniela Tilici, șefa piețelor, se declară neputincioasă. Spune că nu are ce să le facă acelor comercianți care refuză să le vândă clienților dacă aceștia nu cumpără de la o anumită cantitate în sus.
La sfârșitul săptămânii trecute, o bârlădeancă aflată la cumpărături în piață, a mers personal la șefa piețelor pentru a reclama un piețar care nu a vrut să-i vândă mai puțin de un kilogram de morcov, cât ceruse femeia. Daniela Tilici i-a replicat femeii că o însoțește până la taraba cu pricina, dar numai atât, pentru că ea nu are ce să le facă vânzătorilor cu un asemenea comportament. Ajunsă în fața vânzătorului, care numai ce o refuzase pe femeie, Daniela Tilici a devenit, dintr-o dată, timidă și oarecum umilă. Vânzătorul nu s-a prea sinchisit și era aproape la fel de iritat ca atunci când i-a aruncat femeii morcovii în față.

Situația este aceeași pentru aproape toate produsele. Ca să ceri un sfert de kilogram de miez de nucă (al cărui preț este destul de piperat – 40 de lei/kg), trebuie să ai curaj. Cum să deranjezi vânzătorul pentru 10 lei?

Pretențiile ilegale ale comercianților ca mușteriii să cumpere cantități impuse de marfă nu se pot traduce decât prin faptul că au ajuns la un anumit nivel de încasări care le permite selectarea clientelei. Cu toate acestea, când e vorba de taxe, pozează în victime și se plâng de vânzările scăzute.

„N-am ce să le fac” nu este un răspuns demn de un șef, fie el și al pieței. Mai mult interes pentru un comerț civilizat, cu respectarea clienților nu ar strica, mai ales că actul de comerț se desfășoară într-un spațiu public, nu unul privat. Chiar dacă Daniela Tilici nu are atribuții directe în acest sens, în calitatea sa de șef de piață ar avea măcar obligația morală de a manifesta mai multă implicare în respectarea legii.

Nu există nicio legislație care să prevadă că nu pot fi vândute cantități mici, chiar la bucată, din produsele vrac neambalate. Vorbim aici despre dreptul universal al consumatorilor. În România există două legi, ambele în avantajul total al clienților. Legea 12/1990, privind protecția populației împotriva unor activități ilicite, la Art. 1, lit. h, precizează că vânzătorii care refuză nejustificat vânzarea produselor, pot fi sancționați cu amenzi de la 2.000 la 20.000 de lei. Ordonanța de Guvern 21/1992, privind protecția consumatorilor, la Art. 9, prevede obligativitatea vânzătorilor de a se comporta corect în relațiile cu consumatorii și de a nu folosi practici comerciale abuzive. Și în cadrul acestei ordonanțe, sancțiunile prevăzute sunt cuprinse între 2.000 ș 20.000 de lei.

de Mihaela NICULESCU „N-am ce să le fac!” - a fost răspunsul dat de Daniela Tilici, șefa Administrației Piețelor Bârlad, unei femei care reclamase faptul că un comerciant a refuzat să îi vândă câteva legume pe motiv ca nu cumpăra cât ar fi vrut el. Nemulțumirile bârlădenilor legate de aceste practici abuzive sunt vechi, însă nimeni nu ia măsuri. În ciuda faptului că Administrația Piețelor Bârlad este sesizată destul de des cu privire la faptul că unii piețari fac comerț după propriile lor reguli, Daniela Tilici, șefa piețelor, se declară neputincioasă. Spune că nu…

Review Overview

User Rating: 4.8 ( 1 votes)

About Razvan Calin

20 comments

  1. De nu stiu cit timp fac comentarii referitor la activitatea din piata Sf. Ilie din Barlad dar nimeni nu ma aude ,nimeni nu le citeste ,nimeni nu ia nici o masura ca si sefa pietii Daniela Tilici care este marioneta tuturor pt ca fiecare face ce vrea in acesta piata.Legea este facuta de angrosistii pietari (speculanti)care au ocupat si spatiul acordat lor precum si piata unde producatorii nu mai au loc decit pe marginea trotuarelor.Legea o mai fac si precupetele care au certificate de producator dar ele la prima ora sar ca ciorile pe adevaratii producatori sa le cumpere marfa pe te miri ce si apoi incep a desface si a reface legaturile de verdeata pt a le revinde cu preturi mult mai mari.Va spun asta pt ca cunosc situatia foarte bine .Sintem producatori dar nu avem nici un drept in piata datorita acestei doamne care ,cind te duci sa-i ceri un locsor in piata se scarpina dupa cap pt ca stie ca datorita evazionistilor fiscali nu are de unde pt ca nu-i poate deranja pe acestia.E strigator la cer, in piata esta tirla fara stapin de aceea trebuie neaparat facuta ordine si disciplina…Toti sint minjiti si nu mai au autoritate…Daca ceri ajutorul taxatoarelor te apostrofeaza intrebindu-te unde ai fost toata iarna pt ca iarna cu pietarii isi fac salariile..oare ele nu stiu ca adevaratii producatori iarna isi pregatesc produsele pt piata in solarii?Cei care muncesc degeaba sintem noi pt ca sintem nevoiti sa vindem pe nimic produsele in timp ce altii se imbagatesc din specula.
    l.

    • platiti tarabele toata iarna chiar de nu veniti cum fac cei de la piata si apoi comentati mult si prost

      • nu stiu cine esti d-le sau d-na NONE poate sotia d-lui Ciochina ,comentez ceeace stiu ca se intimpla in piata ….unde scrie sa platim toata iarna? Si pt ce ?sa le facem salariile mari la toti trintorii din piata?Cind traiesti pe seama pietii sigur ca poti sa vorbesti asa dar cind toti din piata traiesc pe seama taranilor pe care pur si simplu ii pacalesc teparii luindu-le marfa pe nimic parca nimic nu mai este normal sau legal.

  2. pietaru_corect

    Ba da „duoamna” Tilici (sotia omului de casa al lui Titi Tartanescu cel care se ocupa de depozitul de materiale de constructii) se poate face ceva.
    SA FII DATA AFARA PENTRU INCOMPETENTA !

    • poate nu pentru incompetenta pt ca din pacate are studii dar este neputincioasa,nu face fata tavalelii asa ca sa lase locul unui barbat care sa tina friiele in mina…

  3. Da de cind e si asta mare sefa ?pe ce merite a ocupat aceasta functie,ce studii are ma rog?daca nu e competenta sa si dea demisia!de ce a devenit timida in fata acelui vinzator???Oare?

    • pai de ce?pt ca o au la mina toti …lucreaza numai pe bani si acum e timida in fata hotilor.Acestia o tin toata iarna pt a fi siguri ca in vara cind piata este invadata de taranii din Ghidigeni,Ivesti,Talpici,ei sa stapineasca toata piata.Taranii vin dimineata si isi dau marfa pe nimic precupetelor si speculantilor

  4. In primul rand, consumatorii sa invete sa se poarte si sa vorbeasca … daca sunt frati sau surori – in cazul de fata – cu cineva de la presa, sa nu vorbeasca urat si sa considere ca doar ei au drepturi. Nici unde in lume, la piata, nu se vind legumele la bucata. Nici la supermarket nu mai pleci cu bucatica. Este de rasul curcilor sa cumperi o bucata la 1 leu kg. Sa pofteasca fitele care stau acasa sa mearga sa plateasca taxe si impozite enorme pentru a trai si apoi sa vina unii care stau acasa cu telecomanda in mana cu fite si figuri. Doamna sefa este o femeie calificata care lucreaza legal. Piata este loc de aprovizionare, nu market sau mall unde sa va plimbati. Sunt alte locuri unde preturile sunt pe masura fitelor, unde sa va destindeti. Din pricina unor idioti care cred ca li se cuvine totul, s-au inrautatit treburile in piata.

    • Citeste legile si nu mai posta prostii! Si ca sa vedem cine vorbeste urat cu cine, urmeaza faza pe inregistrari… Am inteles ca se pregatesc si niste schimbari… Perioada urmatoare va fi interesanta… 😉

      • D-le Titi hai sa terminam cu mafia asta a pietii…noi sintem producatori si am fost pur si simplu umiliti de cite ori am ajuns cu marfa in piata de parca am fi furat-o si chiar de sefa pietii care mai degraba este amabila cu tiganii tepari si evazionisti.

    • cumparator înșelat la cantar

      Consumatorii ar trebui să învețe să la verifice cantarele pietarilor…toti fura la cantar cateva sute dee grame…e verificata. Acesta este motivul pentru care nu vor sa vanda mai puțin de 1kg!

      • asa este si eu am fost inselata la rosii si castraveti trufanda cind erau destul de scumpi dar politia pietii nu ia facut nimic vinzatorului.Ca sa putem face curatenie in piata (sa eliminam hotii)ar trebui citi mai multi cumparatori sa verfice marfa cumparata…

    • nu mai puteti voi fura cit va poate capul…d-na sefa sa munceasca sa vada cita munca este pt a cultiva legume si apoi ar aprecia mai mult munca taranilor…sa zica merci ca are de unde lua un salar …daca nu-i place sau nu mai face fata sa plece din piata

  5. Citi din cei care vind la taraba au certificat de producator???ba chiar se vinde la bucata,indiferent cit e kilogramul!!!Bietii pensionari sint cei care iau la bucata…,nu stiu cum sa si dramuiasca banii,si mai sint si inselati la cintar!ba li se mai baga in tas si marfa stricata…

    • exact asa se intimpla cu marfa furata si stricata …de aceea nu le convine sa dea la bucata pt ca atunci se vede daca-i stricat si omul nu mai cumpara …asa la kg iti baga vreo doi stricati vreo doi furati la cintar si d-na None traieste …..cea care a spus ca ,comentam mult si prost noi producatorii nu plecam de acasa cu marfa stricata si la cintar intotdeauna mai intrecem in favoarea cumparatorului.

  6. niste idioti in piata din barlad,nu dau nici la tineri dar la pensionari……………………

  7. nu mai este colonelul l-a dat la cimitir ca si acolo e de furat

  8. foarte rau daca nu-si spun punctul de vedere si se complac in a plati pe trintorii pietei…si s-o credeti dvs ca nu stiu ce e in piata pt ca in fiecare an ma confrunt cu greutati din partea d-nei sefe …ea ar vrea sa-i dau si iarna bani pt taraba chiar daca eu nu am ce vinde iarna …ce treaba-i asta?

  9. Da’ ce, ti-a cerut cineva jumatate de rosie sau jumatate de morcov?

%d blogeri au apreciat: