Home » Sanatate » Niciun medic specialist de medicină sportivă în județ

Niciun medic specialist de medicină sportivă în județ

de Roxana NĂSTASĂ

În județul Vaslui, la momentul actual, nu este niciun cadru medical specializat în medicină sportivă. Această problemă este cunoscută de autorități de mult timp, fiind sesizată chiar și în cadrul unei ședințe de Colegiu Prefectural. Din păcate tot nu s-a găsit nici o rezolvare. Sportivii din județ sunt astfel nevoiți ca pentru vizita medicală, sau în caz de accidentări, să meargă la Iași sau Bacău.

Sportivii vasluieni sunt nevoiți să facă naveta la Iași sau Bacău atunci când au nevoie de medic de medicină sportivă, asta pentru că la Vaslui nu există niciunul. Județul se confruntă cu această problemă de foarte mult timp, chiar și fotbaliștii de la FC Vaslui, pe vremea când era echipa, făceau naveta, la medic, la Iași.
Deși s-au făcut demersuri în acest sens și s-a discutat această problemă și la o ședință de Colegiu Prefectural, niciun medic pe această specializare n-a venit în județ.
„E o problemă veche faptul că nu avem medic pe medicină sportivă și sportivii din județ merg în alte orașe. Nu vine nimeni pentru că este lipsă de specialiști pe acest domeniu. Cel mai probabil pentru că nu e atractivă specializarea din punct de vedere financiar”, a declarat Mihaela Vlada, director al Direcției de Sănătate Publică Vaslui.
Din păcate, nu numai la Vaslui este această problemă, ci peste tot în țară. În multe județe nu există astfel de medic, iar în altele sunt prea puțini, fiind nevoiți să se ocupe de mii de performeri. În aceste cazuri, listele de așteptare pentru consult se întind și până la șase luni.
Funcția de medic specialist de medicină sportivă poate fi deținută de un medic specialist sau primar de medicină sportivă, cu drept de liberă practică și înscris în Colegiul Medicilor din Romania și Societatea Română de Medicină Sportivă.

Medicul de medicină sportivă are atribuția de a elibera avizul de participare la competiții și antrenamente, stabilind calificativul apt/inapt, în condițiile unei examinari interdisciplinare. Totodată face evaluări la locul practicării efortului fizic și avizează metodele de control. Recomandă investigațiile necesare stabilirii diagnosticului afecțiunilor apărute ca urmare a practicării unei forme de efort fizic în cadru organizat și stabilește diagnosticul bolilor apărute la pacienții care practică o formă de efort în acest cadru.

de Roxana NĂSTASĂ În județul Vaslui, la momentul actual, nu este niciun cadru medical specializat în medicină sportivă. Această problemă este cunoscută de autorități de mult timp, fiind sesizată chiar și în cadrul unei ședințe de Colegiu Prefectural. Din păcate tot nu s-a găsit nici o rezolvare. Sportivii din județ sunt astfel nevoiți ca pentru vizita medicală, sau în caz de accidentări, să meargă la Iași sau Bacău. Sportivii vasluieni sunt nevoiți să facă naveta la Iași sau Bacău atunci când au nevoie de medic de medicină sportivă, asta pentru că la Vaslui nu există niciunul. Județul se confruntă cu…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: