Home » Sanatate » Pedeapsă ”aspră” pentru indiferența criminală a medicilor! 1.000 de lei – Atât te costă să lași un om să moară!

Pedeapsă ”aspră” pentru indiferența criminală a medicilor! 1.000 de lei – Atât te costă să lași un om să moară!

de Răzvan CĂLIN

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a definitivat ancheta în cazul bătrânului de 83 de ani lăsat să moară pe stradă la scurt timp după ce i s-a refuzat internarea în spitalul de la Bârlad: unitatea și medicii de la Compartimentul Primire Urgențe (CPU) au fost sancționați cu câte 1.000 lei.

Deznodământ de râsu’ – plânsu’ în așa zisa anchetă derulată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui la Spitalul municipal de urgență ”Elena Beldiman” în cazul decesului lui Gheorghe Covalic, de 83 ani. Conform unui comunicat de presă, semnat de însăși Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui, unitatea spitalicească din Bârlad a fost amendată cu 1.000 de lei. Aceeași sancțiune contravențională (cu amendă în cuantum de 1.000 de lei) a fost aplicată medicului coordonator și medicilor care era în tură în ziua respectivă (Oana Corlat și Svetlana Andronache), pentru că nu și-au respectat atribuțiile de serviciu ce le revin conform normativelor în vigoare.

”Totodată, a fost sesizat Colegiul Medicilor Vaslui pentru analiza cazului din punct de vedere profesional”, se mai precizează în respectivul comunicat al DSP Vaslui. Și cu asta, basta! Acum DSP Vaslui se poate lăuda în gura mare că și-a făcut datoria, deși mai mult pare că s-a spălat pe mâini precum Pilat din Pont. Nu vrem să lăsăm de înțeles că noi, ziariștii, am fi doar niște vampiri media care, orice ar fi, nu urmăresc decât să-și înmoaie penița doar în valuri de sânge. Ideea este că decesul acestui bătrân nevinovat este rezultatul unei culpe umane, a unui sistem prost gândit de niște oameni care au transformat spitalele în niște anticamere ale morții. Nimeni nu vorbește, însă, despre necesitatea mai mult decât imperioasă de a schimba actualele proceduri și reguli medicale. S-a dat vina, în ultimul timp, pe faptul că spitalele (din rațiuni pur economice!) trebuie să reducă numărul internărilor. Așa se face că Urgențele s-au transformat într-un soi de secții de triere ca în lagărele de exterminare naziste. Trebuie să fii vizibil cu un picior în groapă ca să se îndure medicii de la Urgențe să te interneze. Altfel, ia de aici niște pilule, drum bun și cale bătută. Iar dacă mai ai ghinionul să fii și bătrân, deja poți să-i săruți pe cei dragi, să-ți iei adio de la ei și eventual să te rogi la Dumnezeu sa-ți mai dea câteva zile de trăit. Cei de la DSP mai spun că tragica pățanie a bătrânului din comuna Bogdănești va fi supusă și atenției Colegiului Medicilor Vaslui, care va trebui să-i investigheze pe medicii implicați. Ne scuzați, dar asta cu siguranță va fi un fel de frecție la picior de lemn pentru că toată lumea știe că acest Colegiu al Medicilor este, în realitate, un soi de instituție care se ocupă cu reabilitarea medicilor acuzați de tot felul de trăsnăi și nicidecum cu tragerea lor la răspundere. Așa că, în final, tot mortu’-‘i de vină!

Pe 9 martie, prima dată Gheorghe Covalic a mers la medicul de familie din comuna Bogdănești, doctor Giani Chirvase. Acesta i-a pus diagnosticul de pneumonie interstițială și l-a trimis la Spitalul Bârlad, împreună cu un bilet de trimitere pe care erau trecute alte două diagnostice – hipotensiune ortostatică și dureri abdominale. Dacă un singur medic ar fi făcut o corelare între diagnostice, ar fi putut constata că se impunea internarea de urgență. Omul a ajuns la ora 11.40 la CPU din cadrul Spitalului „Elena Beldiman”, unde a fost văzut de medicii Oana Corlat și Svetlana Andronache, i s-au făcut analize de sânge și i s-a făcut un EKG și o radiografie pulmonară. Diagnosticul principal, de pneumonie interstițială acută a fost confirmat iar tensiunea era de aviator – 12/7 și la EKG nu s-au observat modificări de ritm. Pacientul a fost trimis cu ambulanța la Pneumologie pentru control de specialitate. Medicul Bogdan Barbu i-a prescris o rețetă fără să-l interneze și bătrânul a fost dus înapoi la CPU cu ambulanța pentru a se respecta protocolul. Acolo i s-a spus că este în regulă, că nu va fi internat și a fost lăsat să plece acasă. Nu l-a întrebat nimeni dacă are cu cine pleca sau nu. A plecat singur spre moarte, fiind găsit căzut pe stradă de trecători, dupa mai puțin de o oră de la plecarea din spital. Oamenii au chemat ambulanța, al cărei echipaj sosit la fața locului nu a mai putut face mare lucru decât să constate decesul bătrânului.

Conform datelor preliminare furnizate de medicul legist în urma efectuării necropsiei, decesul bătrânului a survenit din cauza unei afecțiuni a inimii. Moartea a fost cauzată de o insuficiență cardio-respiratorie acută, ca urmare a unei aritmii ventriculare și a unei cardiopatii ischemice cronice. Însă, raportul medico-legal nu este complet. Au fost prelevate o serie de probe pentru efectuarea unui alt set de analize, de această dată fiind vorba despre histopatologie. Acestea vor ajuta la formarea unei imagini complete a condițiilor în care a survenit decesul bătrânului.

de Răzvan CĂLIN Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a definitivat ancheta în cazul bătrânului de 83 de ani lăsat să moară pe stradă la scurt timp după ce i s-a refuzat internarea în spitalul de la Bârlad: unitatea și medicii de la Compartimentul Primire Urgențe (CPU) au fost sancționați cu câte 1.000 lei. Deznodământ de râsu' - plânsu' în așa zisa anchetă derulată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui la Spitalul municipal de urgență ”Elena Beldiman” în cazul decesului lui Gheorghe Covalic, de 83 ani. Conform unui comunicat de presă, semnat de însăși Mihaela Vlada, directorul executiv al…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Razvan Calin

2 comments

  1. Cititor roman de presa

    Daca cu 1000 lei evalueaza statul viata unui om atunci medicii din cpu ar trebui sa fie platiti cu echivalentul miilor de vieti pe care le salveaza intr-o luna….si sunt vreo 3000 lunar. Dsp-ul ar trebui prin departamentul de resurse umane sa asigure in primul rand personalul necesar functionarii compartimentului de urgente , nu sa sara repede cu amenzile…Despre spatiul insuficient in care functioneaza cpu, de lipsa de medici, de lipsurile de materiale sanitare… de ce nu se scrie??? E 1000lei amenda ..dar salariul unui doctor cat e???

  2. 1000lei astia luau spaga in doua ore.mare fleac pentru ei

%d blogeri au apreciat: