Home » Justitie » Se caută un evadat!

Se caută un evadat!

de Marian MOCANU

* Cel de-a doilea bărbat care a evadat de sub nasul polițiștilor, din clădirea Curții de Apel Iași, este căutat în continuare. Are 1.70 înălțime, constituție atletică, ochi căprui și este șaten cu calviție.

Doi basarabeni, care urmau să se prezinte în fața judecătorilor Curții de Apel Iași în vederea judecării unei cereri de extrădare a acestora în baza unor mandate europene de arestare, au evadat în cursul zilei de luni, 16 martie. Cei doi, Ion Țîgănescu, în vârstă de 29 ani, și Ion Nica, de 38 ani, prinși în timp ce încercau să iasă din România pe la Punctul de Trecere a Frontierei Albița, fuseseră prezentați instanței și urmau să fie transportați înapoi în arestul IPJ Vaslui. Ei au profitat de neatenția celor care trebuiau să păzească.

Doi dintre polițiștii care-i însoțeau merseseră la toaletă, lăsându-i pe cei doi arestați în grija colegului lor, care însă a dat dovadă de neglijență, nu doar prin faptul că a omis să le pună cătușele, dar nici nu-i supraveghea. Profitând de lipsa de atenție a acestuia, cei doi au sărit gardul împrejmuitor și au dispărut. Ulterior, pe drumurile de ieșire din municipiul Iași au fost instituite mai multe filtre pentru prinderea fugarilor. Nica a fost prins a doua zi, după ce, pe timpul nopții, stătuse ascuns sub un pod.

Polițiștii ieșeni, în sprijinul cărora au fost deplasați și lucrători din cadrul Secției de Investigații Criminale și pentru Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Vaslui, continuă să-l caute pe cel de-al doilea fugar. Polițiștii iau în calcul ca acesta să fi reușit să ajungă în Republica Moldova.

Ion Nica fusese identificat pe data de 1 martie, de către polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița, tânărul fiind căutat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni pe teritoriul Elveției, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași în vederea demarării procedurilor de predare către autoritățile judiciare din Elveția. În aceeași zi, tot la Punctul de Trecere a Frontierei Albița a fost prins și Ion Țîgănescu, pe numele căruia era emis un mandat european de urmărire, după ce fusese condamnat de

Ion Tiganasu

Ion Tiganasu

către autoritățile portugheze la 4 ani închisoare pentru tăinuire de bunuri furate, faptă săvârșită în anul 2009. Pe 3 martie, Curtea de Apel Iași a emis pe numele celor doi basarabeni mandate de arestare preventivă pentru 15 zile, și ulterior cu încă 30 de zile.

Conducerea IJP Vaslui a demarat o anchetă pentru a vedea dacă polițiștii care i-au „pierdut” pe cei doi basarabeni și-au îndeplinit sarcinile de serviciu. „Cele două persoane au fost date în consemn la frontieră și în urmărire națională. Persoanele care pot furniza informații pot suna la numărul de urgență 112. Ion Țîgănescu are 1.70 înălțime, constituție atletică, ochi căprui și este șaten cu calviție”, a anunțat Anca Vajaiac, purtătorul de cuvant al IPJ Iași.

Cei doi fugari riscă ca, la condamnările primite din partea instanțelor din străinătate, să li se adauge alți 3 ani de închisoare pentru această evadare.

de Marian MOCANU * Cel de-a doilea bărbat care a evadat de sub nasul polițiștilor, din clădirea Curții de Apel Iași, este căutat în continuare. Are 1.70 înălțime, constituție atletică, ochi căprui și este șaten cu calviție. Doi basarabeni, care urmau să se prezinte în fața judecătorilor Curții de Apel Iași în vederea judecării unei cereri de extrădare a acestora în baza unor mandate europene de arestare, au evadat în cursul zilei de luni, 16 martie. Cei doi, Ion Țîgănescu, în vârstă de 29 ani, și Ion Nica, de 38 ani, prinși în timp ce încercau să iasă din România…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile