Home » World » Consultări pe tema trimiterii unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina vor începe vineri, la ONU

Consultări pe tema trimiterii unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina vor începe vineri, la ONU

Ucraina va cere oficial, vineri, Consiliului de Securitate al ONU să abordeze problema privind mobilizarea unei misiuni de menținere a păcii în Donbas, iar în aceeași zi secretariatul Națiunilor Unite va începe consultări cu privire la formatul și mandatul unui viitoare misiuni, relatează Tass.

„Am primit instrucțiuni în acest sens. Începând de mâine (vineri), vom începe consultări oficiale cu secretariatul cu privire la formatul și mandatul (unei viitoare misiuni). Am primit deja textul cererii oficiale”, care va fi prezentată vineri, a declarat pentru Itar-Tass reprezentantul ucrainean la ONU, Iuri Sergheev.

Biroul de presă al Națiunilor Unite a confirmat că Departamentul ONU pentru operațiuni de menținere a păcii planifică pentru vineri consultări pe tema mobilizării unei misiuni în Ucraina.

„Nu putem spune la cel nivel vor avea loc” aceste consultări, a declarat diplomatul ucrainean.

Rada Supremă (Parlamentul ucrainean) a adoptat marți o solicitare către Consiliul de Securitate al ONU și Consiliul Uniunii Europene privind mobilizarea unor forțe de menținere a păcii în regiunile separatiste Donețk și Lugansk din estul țării.

O cerere similară a fost transmisă miercuri Bruxellesului.

Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, liderii europeni au fost rugați să „acorde atenția cuvenită acestei solicitări și să inițieze consultări cu privire la începerea operațiunii UE în cadrul politicii generale de securitate și apărare”.

În schimb, reprezentantul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a apreciat că „singura cale rațională” pentru menținerea păcii în estul Ucrainei este sporirea prezenței misiunii de monitorizare a OSCE.

Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a decis, la sfârșitul lui februarie, să ceară Consiliului de Securitate al ONU și Uniunii Europene să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina, pentru facilitarea implementării acordurilor de pace semnate pe 12 februarie la Minsk.

Însă liderii republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk, Aleksandr Zaharcenko și Igor Plotnițki, au acuzat, într-un comunicat comun publicat miercuri, că mobilizarea unei misiuni UE de menținere a păcii în Donbas „încalcă (…) planul de pace”.

Grupul de contact, din care fac parte reprezentanți ai Moscovei, Kievului, OSCE și lideri separatiști proruși din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o înțelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înțelegerea a fost negociată de către președinții Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroșenko, Franței Francois Hollande și cancelarul Germaniei Angela Merkel.

Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistițiu între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii proruși din estul țării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părți beligerante, retragerea armamentului greu din regiune și un schimb de prizonieri.

Armistițiul a intrat în vigoare la 15 februarie, dar a fost deja încălcat de către rebelii proruși, care au preluat controlul asupra orașului Debalțeve, un nod feroviar strategic din regiunea Donețk, în estul Ucrainei.

Moscova este acuzată de către Kiev și Occident că este implicată – cu armament și personal – în actualul conflict armat din estul Ucrainei, care durează de 11 luni. Rusia neagă orice implicare.

Sursa: mediafax.ro

Ucraina va cere oficial, vineri, Consiliului de Securitate al ONU să abordeze problema privind mobilizarea unei misiuni de menținere a păcii în Donbas, iar în aceeași zi secretariatul Națiunilor Unite va începe consultări cu privire la formatul și mandatul unui viitoare misiuni, relatează Tass. "Am primit instrucțiuni în acest sens. Începând de mâine (vineri), vom începe consultări oficiale cu secretariatul cu privire la formatul și mandatul (unei viitoare misiuni). Am primit deja textul cererii oficiale", care va fi prezentată vineri, a declarat pentru Itar-Tass reprezentantul ucrainean la ONU, Iuri Sergheev. Biroul de presă al Națiunilor Unite a confirmat că Departamentul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: